Ventspils slimnīcas Intensīvās terapijas jeb Reanimācijas nodaļā nonāk vissmagākie pacienti ar dažādiem dzīvībai svarīgo funkciju traucējumiem, piemēram, bezsamaņu, masīvu asiņošanu, sirdsdarbības ritma traucējumiem, elpošanas apstāšanos, kas radušies dažādu saslimšanu vai traumu rezultātā.

Nodaļā ir sešas gultas, kas aprīkotas ar iekārtām dzīvībai svarīgo funkciju novērošanai (monitorēšanai) un stabilizācijai, tai skaitā plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtām.

ERAF projekta gaitā šogad iegādātas divas jaunas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas, tādējādi turpinot iekārtu unifikāciju (standartizēšanu) nodaļā. Iekārtu unifikācija, standartizācija reanimatoloģijā ir viens no efektīvākajiem drošības pasākumiem, lai samazinātu kļūdu iespējas un risku pacientiem. Ievedot slimnīcā pacientu, kam ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, katra sekunde ir nozīmīga dzīvības glābšanai, tādēļ Reanimācijas nodaļas komandai ir jābūt saliedētai un visiem darba apstākļiem jābūt precīzi sakārtotiem tā, lai uzmanība pacientam tiktu veltīta par visiem 100%, nedomājot par dažādo iekārtu tehniskajām atšķirībām, piemēram, par iekārtu programmatūru un taustiņu izvietojumu. Unifikācija Reanimācijas nodaļā ir atslēgas vārds, plānojot iekārtu nomaiņu vai papildinājumus nodaļā.

Intensīvās terapijas nodaļas vadītājs, anesteziologs reanimatologs Olafs Ķeņģis stāsta: «Katru gadu Reanimācijas nodaļā ārstējas vidēji 320–350 pacientu, un no tiem mākslīgā plaušu ventilācija ir nepieciešama 35% gadījumu. Reanimācijas nodaļa Ventspilī ir tiešām labi aprīkota, lai būtu iespējams nodrošināt pacientiem maksimāli drošu veselības aprūpi. Lielu paldies par to varu teikt ne tikai saviem kolēģiem, ar kuriem sastrādājamies ikdienā, un slimnīcas komandai, kas strādā pie tehniskā nodrošinājuma, bet arī uzņēmumam SIA A.Medical par profesionālu darbu, piegādājot jaunās iekārtas.»

Anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze papildina dr. Ķeņģi: «Mākslīgā elpināšana pacientiem nepieciešama dažādu traumu un saslimšanu gadījumos. Atkarībā no pacienta saslimšanas vai traumu smaguma jaunajām iekārtām ir iespējams izvēlēties pielāgotu plaušu ventilāciju ar iespēju pakāpeniski samazināt aparāta veiktās mākslīgās ieelpas, tādējādi ļaujot pacientam pielāgoties elpot paša spēkiem. Ņemot vērā Reanimācijas nodaļas tehnisko nodrošinājumu, iekārtu un instrumentu izvietojumu, darbs ar iekārtām būtu paveicams pat ar aizvērtām acīm, vadoties pēc atmiņas. Iekārtu unifikācijas rezultātā komanda perfekti veic savu darbu, nezaudē­jot laiku. Pieredzes apmaiņas nolūkos apmeklējot dažādas ārst­niecības iestādes Eiropā, novēroju, ka unifikācija Reanimācijas nodaļās ir starptautiska prakse, kas uzlabo pacienta drošību. Priecājos, ka Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir moderni aprīkota un seko līdzi tehnoloģiju attīstībai pasaules līmenī.»

Viena no iekārtas priekšrocībām ir mainīgā spiediena padeves funkcija, kas maksimāli pielāgojas pacienta dabīgajam elpošanas režīmam – spontānajām ieelpām un izelpām. Jāpiemin arī virkne personāla darba organizāciju atvieglojošu funkciju. Starp tām – pacienta plaušu stāvokļa informatīvā vizualizācija, iespēja uzkrāt datus par pacienta plaušu mākslīgo ventilācijas norisi dinamikā un vēlāku datu analīzes iespēju, skārienjutīgi monitori ērtākam darba procesam, ērtākas pacienta datu pārneses iespējas no vienas ventilācijas iekārtas uz otru.

Iekārtas ražotāja ir Vācijas medicīnas tehnoloģiju kompānija Dräger – viens no pasaules līderiem medicīnas tehnoloģijās. Latvijā Dräger zīmolu 16 gadu pārstāv SIA A.Medical komanda, nodrošinot gan konsultācijas par jaunajām medicīnas tehnoloģiju iespējām, gan iekārtu piegādi, uzstādīšanu un apkalpošanu, kā arī apmācību. SIA A.Medical pārstāvis Aigars Kairišs: «Esam gandarīti par kārtējo izcilo sadarbības piemēru ar Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu, kas apliecina slimnīcas vadības ilgtermiņa pieeju pārdomātas attīstības jomā un rūpēs par pacientu drošību, ārstu un medicīnas personāla darba apstākļiem. Šāda projekta izveide, visticamāk, nebūtu iespējama bez aktīva pašvaldības atbalsta Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai.»

Veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana ar jaunākās paaudzes iekārtām SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» notiek ERAF attīstības projekta gaitā. Pateicoties Ventspils domei, Zie­meļkurzemes reģionālās slimnīcas vadībai, kā arī slimnīcas anesteziologa reanimatologa Gundara Daudzes aktīvai līdzdalībai, Veselības ministrija saskaņoja izvēlēto iekārtu iegādi un jau šobrīd slimnīcas kolektīvs var strādāt ar mūsdienīgām medicīniskajām ierīcēm.

FOTO: Intensīvās terapijas nodaļas vadītājs, anesteziologs reanimatologs Olafs Ķeņģis, anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze un ārsts rezidents traumatoloģijā Valts Boginskis.

Apmaksāta informācija

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    kalējs 31.05.2019, 12:00:38

    Prieks,ka Gundars Daudze ir atgriezies pie sava talanta un aicinājuma medicīnā. Lai veicās!

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 31.05.2019, 14:30:28

    Anesteziologs, reanimatologs Gundars Daudze mediķa profesiju nepameta arī uzsākot darbu Latvijas Republikas Saeimā, jo turpināja strādāt Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī, veicot dežūras Intensīvās terapijas nodaļā. Tāpat viņš vienmēr ir atbalstījis slimnīcu, sniedzot palīdzību un padomus, kad tas ir bijis iespējams.

  • 0
    kalējs 31.05.2019, 15:24:08

    Paldies! "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"
    Ceru,ka vairums ventspilnieku to ir ievērojuši

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: