Šodien plkst. 18 ciklā Priekšmetu stāsti par Latviju Pārventas bibliotēka aicina uz tikšanos ar mākslas zinātnieku un vēsturnieku Ojāru Spārīti.

Ojārs Spārītis klausītājus iepazīstinās ar autentisku Latvijas valsts tapšanas laika un pirmā pasaules kara laika liecību – vācbaltu meitenes Dagmāras Kopfštālas dienasgrāmatu, kuras oriģinālu viņas mazbērni, apmeklējot Latviešu un Vācbaltiešu biedrību Domus Rigensis, uzdāvināja Spārītim ar domu, ka varbūt šīs liecības ir Latvijas vēsturei svarīgas un var palīdzēt noskaidrot, kādi bijuši apstākļi, kuros tapa Latvijas valsts.

Dienasgrāmata sākta rakstīt 1917. gada pavasarī. Tās autore mēģina tvert visu apkārt notiekoši, rakstot ar pieauguša cilvēka vārdiem.

Fragments no dienasgrāmatas: «Šodien pie mums ir trīs zaldāti. Viņi ieradās, lai nopļautu pļavu. Pārējie jau ir tur. Viņi bija atgriezušies no atvaļinājuma, un vienam no viņiem līdzi bija divi klaipi baltmaizes, kas cepti no ķeizara miltiem, un viņš arī man iedeva vienu gabalu. Tā garšoja lieliski.»

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: