Jau šodien Ventspilī ieradīsies koncerta klavieres Klavins Piano Manufaktura KFF M470i , kuras no pirmdienas sāks uzstādīt koncertzālē Latvija.

Ungārijā tapušās klavieres radījis pasaulē lielāko klavieru izgudrotājs, latvietis Dāvids Kļaviņš. Klavieru montāžu pie speciāli izgatavotas metāla konstrukcijas rāmja paredzēts uzsākt 29. aprīlī. Pēc šo darbu paveikšanas sekos dažādi citi, piemēram, platformas koka seguma piestiprināšana, kameru un monitora piestiprināšana, pašspēlējošās un ieraksta sistēmas pārbaude, skaņošana, tai skaitā digitālo sistēmu kalibrēšana un citi augstākās kvalitātes nodrošināšanas darbi, koordinējot tos ar ērģeļbūvniekiem.

Klavieru ekskluzivitāti rada rezonators un stīgu garums, kas ietverts metāla rāmī, turklāt klavierēm ir pilna 88 taustiņu klaviatūra. Vertikālais stīgu izvietojums klavieru skanējumam dod ļoti tembrālu, dziļu un sulīgu skanējumu. Kopējās klavieru augstums ir 4,70 m, un lai sasniegtu klaviatūru, pianistam būs jādodas pa speciāli izbūvētām kāpnēm.

Pasaulē lielākā mūzikas instrumenta uzstādīšanas darbi noslēgsies maija sākumā, savukārt koncertzāles ērģelēm jau 30. aprīlī tiks noņemtas sastatnes, lai uzsāktu skaņošanu. Jau iepriekš ziņots, ka koncertērģeles sastāvēs no 3060 stabulēm, no tām 253 ir koka stabules un 2807 ir metāla stabules. Lielākā no metāla stabulēm ir 5,5 m gara ar nosaukumu Gambe 16’, savukārt mazākā metāla stabule ir lodīšu pildspalvas izmērā – 10 mm garumā un 4 mm diametrā. Lielākā taisnstūra formas koka stabule ir 5,5 m garumā. Viena šīm stabulēm ir īpaša – tās nosaukums ir Mežrags, un tās ideja ir aizgūta no Ventspils pilsētas ģerboņa.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Vilis Skuja. 25.04.2019, 15:07:19

    Pianistam pirms koncerta būs jāpūš alkometra trubiņā.Darbs augstumā bīstama lieta.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: