Jēkaba ielā suņi ne no šā ne no tā uzbrukuši sievietei. Viņa mēģinājusi atkauties ar somu, talkā nākusi arī kaimiņiene, taisot troksni – sitot metāla bļodiņu pret žogu.

Šajā atgadījumā, kas risinājās 26. janvāra rītā, viss beidzās vienīgi ar izbīli – sieviete sveika un vesela un ar nesaplēstu apģērbu atgriezās mājās. Taču ne vienmēr viss beidzas tik veiksmīgi. Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs zina teikt, ka policistiem kādas trīs četras reizes gadā nākas saskarties ar suņu nodarītiem miesas vai apģērba bojājumiem.

Valsts policijas (VP) Ventspils iecirknis šobrīd jurģojas uz citām telpām, tāpēc statistikas dati nav pieejami. Taču VP Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse atceras, ka suņu uzbrukumi cilvēkiem Ventspilī ir bijuši.

Pieļauju, ka šādu gadījumu ir bijis daudz vairāk nekā apzināts vienā vai otrā policijas iestādē. Ja nav nodarīta liela skāde, cietušie atmet ar roku: sak, neies jau ķēpāties.

Tomēr nevajadzētu, jo Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir pants, kas paredz sankcijas par dzīvnieku nodarījumiem. Ja sakostais cilvēks guvis vidējus vai smagus miesas bojājumus, suni var atzīt par bīstamu. Tad tas pastaigā jāved pie pavadas, ar uzpurni, kakla siksnai jāpiesien sarkana, bīstamus suņus iezīmējoša lente. Suņiem, kas nav atzīti par bīstamiem, ejot pastaigā, uzpurnis nav jāliek.

Kas uzbrūk cilvēkiem uz ielas? Ne jau pastaigā pie pavadiņas vestie četrkājaiņi. Parasti tie ir izbēgušie, klaiņojošie vai saimnieku vaļā palaistie suņi.

Gadījumā Jēkaba ielā iesaistītie dzīvnieki, visticamāk, turpat netālu mitinās.

Kā rīkoties tad, ja uzbrucis suns? Jāziņo Valsts vai pašvaldības policijai. Ja suns saplēsis apģērbu un ir zināms tā saimnieks, kas savu vainu atzīst, kompensāciju par nodarīto nebūs grūti pieprasīt. Ja saimnieks vainu neatzīst, jāparūpējas par lieciniekiem un pierādījumiem, ka uzbrucis tieši konkrētais suns.

Ja suns nodarījis miesas bojājumus, noteikti jāvēršas medicīnas iestādē. Šajā gadījumā īpaši svarīgi noskaidrot suņa saimnieku, jo tikai viņš spēs atbildēt, vai suns ir vai nav vakcinēts pret trakumsērgu.

Protams, saimnieks no nepatikšanām neizspruks. Ja konstatēti dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpumi, kā rezultātā cietušais ieguvis vieglus vai vidēji smagus miesas bojājumus, saskaņā ar Krimināllikumu vainīgo var sodīt pat ar brīvības atņemšanu, bet, ja cietušajam nodarīti smagi miesas bojājumi, vainīgajam draud brīvības atņemšana pat līdz 4 gadiem. Ja uzbrukuma sekas nav tik briesmīgas, suņa saimnieku var sodīt administratīvi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: