Otrdienas laikraktā Ventas Balss lasiet interviju ar Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības fakultātes dekānu Ivaru Brīveru.

Ivars Brīvers uzskata, ka ekonomikā tuvākajā laikā gaidāmas lielas pārmaiņas. Ventspilniekiem esot paveicies, jo ievērojam izdzīvošanas recepti – veidojam vidi.

- Latvijai vajag izturēt tik ilgi, kamēr pasaule sadalīsies mazās, nacionālās ekonomikās. Globalizācijas procesi ir noveduši pasauli pie pēdējās robežas. Kā tas viss beigsies, nezinu, bet skaidrs, ka pasaule atgriezīsies pie dezitntegrācijas procesiem.

Kāda ir recepte, lai noturētos?

- Sargāt vidi. Vide nav tikai daba. 1987. gadā ANO nāca ar ziņojumu par ilgtspējīgas attīstības jēdzienu. Mūsdienās tas tiek lietots arī visādās jocīgās izpratnēs, bet patiesībā ir ļoti gudrs jēdziens. Šajā ziņojumā bija pieminētas trīs dimensijas – ekonomikas, vides un sociālā. Par jebkuru priekšmetu, apskatot tikai vienā dimensijā, nevar iegūt pilnīgu priekšstatu. Arī dzīvē, lēmumus nevar pieņemt, tikai vienā dimensijā vērtējot. Spilgts piemērs – progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodokli, kur visas partijas par; paskatieties arī Vienotības programmu, kur rakstīts, – mēs par progresīviem nodokļiem. Bet tad mums paskaidro – fiskālais efekts būs mazs, nav vērts. Ja skatās tikai ekonomiskā dimensijā – taisnība. Bet tas, ka Latvijā ir augstākā sociālā nevienlīdzība Eiropā, nav svarīgi? Īsi sakot – visas lietas jāskata trijās dimensijās. Ventspils ir labais piemērs. Ja mēs skatītos tikai ekonomikas dimensijā, Ventspils Augstskola, Ūdens atrakciju un piedzīvojuma parks, mazbānītis, Jūras vārti būtu jātaisa ciet. Varbūt vispār Latvijā nav vajadzīgas augstskolas – Zviedrijā lētāk, ja tikai vienā dimensijā skatās. Taču viss iepriekš nosauktais veido vidi. Saglabāt vidi ir svarīgāk nekā audzēt IKP par kaut kādiem tur 0,8%. Tā, man šķiet, arī ir tā recepte.

Visu interviju lasiet otrdienas laikrakstā Ventas Balss

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: