Šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludināti normatīvo aktu projekti, kas radīs tiesiskās bāzes pamatu regulāro reisu atjaunošanai no reģionālajām lidostām.

Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka tādējādi radīsies iespēja kādreiz atjaunot regulāros reisus no reģionālajām lidostām, kā to paredz Saeimas apstiprinātā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam. Stratēģija paredz modernizēt reģionālo lidostu infrastruktūru un veikt izmaiņas arī citos normatīvajos aktos, kā arī izstrādāt jaunus Ministru kabineta (MK) noteikumus.

Ventspils domes lūgusi atbalstīt valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka statusa piešķiršanu pašvaldības īpašumā esošās SIA "Ventspils lidosta" lidlaukam, kā arī lidlauka teritorijas robežu apstiprināšanu. Lidlauka teritorijas plānoto izmantošanu nosaka vietējā pašvaldība sadarbībā ar SM un lidlauka īpašnieku. Ar līdzīgu lūgumu šā gada 1.februārī SM vērsusies arī Liepājas pilsētas dome.

Ventspils lidosta ir viena no trim Latvijas reģionālajām lidostām, kas iekļauta Trans-Eiropas transporta tīklā (TEN). Nosakot Ventspils lidlauka robežas un veicinot lidlauka attīstību, tiks sekmēta visa reģiona attīstība un ātrāka sasniedzamība, tādējādi pozitīvi ietekmējot investīciju piesaisti reģiona uzņēmējdarbības nozarēm.

Satiksmes ministrija izstrādājusi arī grozījumus noteikumos par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma aktivitāti "Lidostu infrastruktūru attīstība". Tie paredz, ka 2011.gadā Ventspils lidosta varēs pretendēt uz Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanu 1,9 miljonu latu, bet Liepāja - 2,39 miljonu latu apmērā.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija paredz Liepājas,Ventspils un Daugavpils lidostas izveidot par Baltijas jūras reģiona mēroga gaisa satiksmes mezgliem. 2010.gada 1.decembrī izskatīšanai Eiropas Komisijā tika iesniegts Valsts atbalsta paziņojums par publisko atbalstu mazo reģionālo lidostu attīstībai Latvijā. Tā sagatavošanas laikā tika iezīmēti termiņi regulāro lidojumu sākšanai no Liepājas un Ventspils lidostām. Pašvaldības, kuras ir kapitāldaļu turētājas šajās lidostās, plāno, ka tas varētu notikt pēc minēto lidostu infrastruktūras modernizācijas 2013.gadā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: