Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) kļūdainas datu apstrādes rezultātā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir nosūtījusi nepareizus datus par vairāk nekā 6000 pensiju saņēmējiem ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts vēsta par gadījumu, kad pirmās grupas invalīds palicis valstij parādā par 2018. gadu 293 eiro. "Tēvs ir pensionārs, nestrādā, jo 2017. gadā nonāca slimnīcā ar insultu. No 2018. gada janvāra viņš atradās slimnīcā, bet aprīlī viņam piešķīra pirmo invaliditātes grupu, piešķīra arī atbilstošos pabalstus kopšanai un transporta pabalstu, ko izmaksā reizi pusgadā. Viņš saņem arī pensiju, bet nekādu citu ienākumu - oficiālu vai neoficiālu - viņam nebija un nav," laikrakstam pastāstīja Natālija.

Pēc diskusijām noskaidrojās, ka VSAA esot iesniegusi VID kļūdainu informāciju par daļu cilvēku, kuriem tiek maksātas pensijas un pabalsti, taču kļūda ir identificēta, un tā tiks izlabota apmēram nedēļas laikā.

Nodokļu parādi esot arī citiem pensionāriem, un tie svārstoties no dažiem centiem līdz pārdesmit eiro. VSAA laikrakstam paskaidroja, ka VSAA kļūdainas datu apstrādes rezultātā VID ir nosūtījusi nepareizus datus par 6098 pensiju saņēmējiem ieturēto IIN. Kļūda radusies tiem pensiju saņēmējiem, kuriem 2018. gadā mainījās pensijas apmērs. Tas attiecas uz pensionāriem, kuri individuāli pārrēķinājuši pensijas, piemēram, pievienojot papildu uzkrāto stāžu.

VSAA kļūdu pēc iespējas ātrāk risināšot, un pašiem iedzīvotājiem uz VSAA nav jānāk. Tiesa, pirmdien VSAA laikrakstam vēl nevarēja pateikt, cik ilgu laiku aizņems labotās informācijas sagatavošana, lai pēc tam nosūtītu atkārtoti VID. Par tālāko procesu jau lemšot VID.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -9
    cits kurzemnieks 19.03.2019, 10:31:07

    Tas tik sākums.Esošā vara ar reformātoru prekšgalā jums vēl parādīs brīnumus ar visādām izmaiņām (reformām).

  • 0
    Nif nifs 19.03.2019, 11:05:49

    Tas ir tas trakākais - nav jau pārliecība, ka arī citiem, ne tikai pensionāriem, aprēķinos nav kļūdas. Sistēma ir sistēma.

  • 0
    Didzis_P 19.03.2019, 12:40:15

    Ideāla sistēma, kad valsts iestādes var kļūdīties un par sekām tām nav jāatbild. Savukārt, ja iedzīvotāji kļūdītos vai nokavētu nodokļu iemaksu termiņu, tad uzreiz soda mēru un procentus piemērotu.

  • 0
    Kārlis_ 19.03.2019, 13:15:53

    Pārāk daudz to kļūdu VIDam pēdējā laikā! Atbildīgajām peronām ir jaatkāpjās no amata!!!

  • 0
    krustmateflorence 19.03.2019, 16:52:45

    Tas ir iegansts,lai nepalielinātu invalīdiem un pensionāriem,kuriem mazas pensijas,lielākus ienākumus.
    Tur tas suns aprakts... .

  • 0
    Latvija pāri visām! 19.03.2019, 18:38:55

    Kāda jēga gaiņāt VIDa načajņikus?
    Tieši ierindas darbiniekiem, kas konkrētus sdus sagaidījuši, jāsaņem sods.
    Vislabāk tiesas darbi ar pamatīgām soda naudām par nodarīto kaitējumu.

  • 0
    Puaro 19.03.2019, 21:52:19

    Santa Klauss-Dana Reizniece Ozola,vai kā tur sauc to sievišķi,sačinīja normālu nodokļu reformu-Dāvana valsts 100gadei :D

  • -1
    cits kurzemnieks 20.03.2019, 05:42:37

    Vai kāds ir aizdomājies par to,ka varbūt nekādu kļūdu neviens nav pieļāvis,bet gan ir kārtējā shēmošana,lai papildinātu valsts kasi ,kura ir kā sava veida parazītu naudas maks.
    Šie parazitējošie droši vien pārdzīvot nevar izveidojušos situāciju,ka jāatmaksā pārmaksātie nodokļi,kurus (starp citu) ,tā arī daudzi atpakaļ nesaņems (ja ņem vairākus gadus atpakaļ,kad šis idiotisms vēl bija tikpat kā noslēoums).
    Idiotisms (kretīnisms) ir tajā,ka pietrūkst veselais saprāts,lai izveidotu algu un nodokļu politiku tādu,lai pēc tam pašiem,ar histēriski "pārgriestām" acīm nebūtu jāpieņem sev nevēlami lēmumi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: