Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija piekrita virzīt otrajam lasījumam Ieroču aprites likumprojekta normu, kas paredz 16 gadus veciem pusaudžiem tiesības medībās izmantot šaujamieroci.

Iesniegtais priekšlikums paredzēja, ka fiziskai personai, kas sasniegusi 14 gadu vecumu, ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju ieroča īpašnieka vadībā ir tiesības medībās izmantot medībām paredzētu šaujamieroci. Par drošības prasību un medībās reglamentējošo normatīvu aktu prasību ievērošanu atbildīgs būtu ieroča īpašnieks.

Tieši šajā priekšlikumā minētais pusaudža vecums komisijā izraisīja aktīvākās diskusijas, jo daļa diskusijas dalībnieku uzskata, ka 14 gadi ir pārāk mazs vecums, taču Latvijā atbalstāma būtu 16 gadu vecuma sliekšņa noteikšana.

Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere norādīja, ka Tiesībsarga birojs neatbalsta 14 gadu vecuma slieksni, jo šādā vecumā bērns vēl nav emocionāli nobriedis, lai šautu uz dzīvniekiem, un šāda rīcība var ietekmēt bērna psihi. Arī Veselības ministrijas pārstāve Antra Valdmane iebilda pret 14 gadu vecuma sliekšņa noteikšanu.

Likumprojekta sagatavoja Iekšlietu ministrija (IeM). Šīs ministrijas valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš norādīja, ka Latvijas Satversme nenosaka vajadzību pēc ieroča nēsāšanas, taču no otras puses neaizliedz to likumīgā kārtā darīt. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) ir paudis uzskatu, ka 14 gadu vecuma noteikšanu nevarot atbalstīt, jo IeM tajā saskata drošības riskus.

Arī Juridiskā biroja pārstāvji pauda uzskatu, ka 14 gadi ir pāragrs vecums, lai nodarbotos ar ieročiem un šautu pa dzīviem mērķiem. Tāpat 14 gadu vecuma noteikšanu nevarot sasaistīt ar valsts aizsardzību, jo bērniem nav aizliegts apmeklēt šautuves un nodarboties ar šaušanas sportu.

Medniekus pārstāvošo organizāciju pārstāvji argumentēja, ka jaunieši ir spējīgi piedalīties medībās, izmantojot šaujamieroci, un nekādas ES direktīvas neaizliedz dalībvalstīm atļaut pusaudžiem šādā veidā piedalīties medībās. Tāpat savienība ir sākusi sadarbību ar Jaunsardzi, kurā pusaudži apgūst šaušanas prasmi. "Tāpat medības ir ģimeņu tradīcijas, un, jo cilvēks kļūst vecāks, jo viņam ir grūtāk iemācīties šīs prasmes," uzsvēra mednieku organizāciju pārstāvji, atgādinot, ka jebkurā gadījumā pusaudzim dalībai medībās būs nepieciešams nokārtot mednieka apliecību un eksāmenu.

Latvijas Mednieku asociācijas priekšsēdētājs Haralds Barviks arī atgādināja, ka Latvijā jau vēsturiski no paaudzes paaudzē tiek piekoptas medniecības tradīcijas, tāpēc nav skaidrs, kāpēc Latvija vēlas sevi atstāt "pelēkajā zonā".

Mednieku organizāciju pārstāvji argumentēja, ka, neiekļaujot likumā normu par 14 gadu vecuma slieksni, Latvijā vajadzētu aizliegt arī zivju nogalināšanu un būtu nepieciešams pārskatīt makšķerēšanas reglamentējošos dokumentus.

14 gadu vecuma sliekšņa noteikšanu atbalsta arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), jo Latvija virzoties uz visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, turklāt Jaunsardzē šaušanā tiekot trenēti vēl mazāka vecuma bērni.

Zemkopības ministrijas pārstāvis Jānis Bārs uzsvēra, ka, ieviešot minēto priekšlikumu, tas automātiski nenozīmētu, ka, sasniedzot 14 gadu vecumu, pusaudzis "uzreiz saņems plinti". Šāda priekšlikuma ieviešana likumā attiekšoties tikai uz nelielu daļu Latvijas iedzīvotāju, turklāt medības notiekot stingri reglamentētos apstākļos, bet Latvijā mednieku resursi sākot pietrūkt. "Pārmērīgi cenšoties aizsargāt paaudzi, mēs viņus nosēdinām pie datora un ledusskapja," piebilda Bārs.

Ņemot vērā minēto, deputāti atbalstīja priekšlikumu par 16 gadu vecuma sliekšņa noteikšanu dalībai medībās.

Jau ziņots, ka valdība šogad septembrī akceptēja jaunu Ieroču aprites likumprojektu, kurā paredzētas stingrākas normas šaujamieroču un militāro simulācijas spēļu ieroču regulējumā.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -6
    Mariks Padrevics 27.12.2018, 11:31:35

    Vienkārši superīgi. Nav ne jausmas ar kuru galvu šie visi atļāvēji domā ,bet jo tālāk jo trakāk .Tas ka 16 gadu vecs pusaudzis nokārtos eksamenu un atļauju nenozīmē ka viņš ir adekvāts un saprot ko nozīmē ierocis. Absurds- pīpēt nedrīkst ,alkoholu aizliegts.bet šaujamo var .pilnigs sviests. droši vien kādu jānošauj lai saprastu ka atļaut nevajadzēja . Bet ir ok .mums jau var visu

  • -1
    anticenzors2 27.12.2018, 16:57:45

    Bet,ja sāks atšaut deputātus?

  • -4
    Latvija pāri visām! 27.12.2018, 22:09:09

    Diezgan smieklīgi tas viss izskatās uz deputātu ierasto aizliegumu aizvien pastiprināšanas visās jomās fona.

  • -2
    Elviss22 28.12.2018, 14:12:02

    Mēs jau visās jomās lienam āmīšiem d...sā un šis projekts jau arī nāk no viņiem. Tīnis ar ieroci, manuprāt tas nav loģiski, bet....

  • 0
    Margarieta 28.12.2018, 15:23:22

    Katru gadījumu vajadzētu izskatīt atsevišķi.Ja,par piemēru,puikam tēvs mednieks,vai abi vecāki,tad drošāk,ka jaunēklis audzināts un tiks uzpasēts arī medībās.

  • -3
    Opaps 29.12.2018, 12:07:02

    Tagad viens otrs 14-17 gadīgais šmurgulis demolē, tad ,kad būs ierocis rokās ,sāks šaut. Piekrītu tam ,ka ja ģimenē ir mednieks un jauneklis vairākus gadus ir gājis dzinējos un izprot mednieku tradīcijas , tad gan varētu atļaut iegādāties ieroci. Vecos (komunistu) jaikos, lai kļūtu par mednieku,tad obligāti vajadzēja gadu noiet dzinējos, neskatoties uz vecumu vai ieņemāmo amatu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: