Ventspils pilsēta turpina aktīvu darbu pie Zinātnes un inovāciju centra izveides, bet janvārī atkārtoti tiks izsludināts konkurss par mākslinieciskā dizaina koncepciju centra ekspozīcijai.

Metu konkursā tika iesniegti trīs Vācijas, Igaunijas un Latvijas uzņēmēju darbi, kurus vērtēja starptautiska žūrija ar Latvijā atzītiem arhitektiem un dizaineriem, analoģiska Norvēģijas centra direktoru un citiem nozares ekspertiem sastāvā.

Žūrija vērtēja ekspozīcijas koptēlu, interaktīvo eksponātu māksliniecisko saderību, kā tie iekļaujas ēkas kopējā tēlā, cik inovatīvs ir to mākslinieciskais dizains, vai tiek reprezentēts ēkas kopējais tēls, vai ekspozīcijai ir stāsts un vai tie būs mūsdienīgi un pietiekami saprotami bērnu zinātnes centra koncepcijai. Diemžēl šīm prasībām precīzi neatbilda neviens no darbiem, tāpēc uzvarētājs noteikts netika. 2019. gada janvārī konkurss tiks izsludināts atkārtoti.

«Mūsu speciālisti divu gadu laikā pabija Ziemeļamerikā, Eiropā, Japānā un citur, iepazīstoties ar interesantākajiem, atraktīvākajiem pasaules zinātnes centriem. No tā, ko redzēja un, tā, kas ir nācis jauns klāt, arī izvēlējās ekspozīciju iekārtas. Šīm ekspozīcijām, protams, nepieciešams dizains. Ir jābūt risinājumam, kā tās integrēt telpā. Apmeklētājiem būtu vizuāli jāuztver, kas ir gaidāms, un tam jābūt saprotamam bērniem un jauniešiem, jo tā ir galvenā auditorija. Metu konkursā žūrijas komisija, kurā bija arī ļoti spēcīgi dizaina eksperti, diemžēl viennozīmīgi lēma pirmo vietu nepiešķirt. Līdz ar to uzvarētāja mums nav. Tika piešķirtas trīs trešās vietas un ieteikts domei atkārtoti izsludināt konkursu, izsakot vēlējumus tiem, kuri piedalījās, pieteikties atkārtoti. Šobrīd Zinātnes un inovāciju centra tehniskais projekts iziet ekspertīzi. Tuvākajos mēnešos izsludināsim būvniecības iepirkumu. Taču mums vēl laiks ir, mēs gribam augstvērtīgu produktu, jo ēkas arhitektoniskais risinājums ir ļoti augstvērtīgs, un tādu mēs vēlētos arī iekšējo dizainu,» skaidro Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Zinātnes un inovāciju centra ekspozīcijai atlasīti un Ventspils pilsētas domes komisijā apstiprināti 93 interaktīvi eksponāti, kurus plānots izvietot septiņās tematiskajās galerijas. Zinātnes centra galerijas ir interaktīvas, izglītojošas, un atbilstoši bērnu vecumam ir iespējams izprast zinātnes sasniegumus, likumu kopsakarības.

Ēkas būvniecību plānots uzsākt 2019. gada pirmajā pusē, bet Centra atklāšana šobrīd plānota 2020./2021. gadā. Projektu paredzēts īstenot, izbūvējot ēku divās daļās: zinātnes centra jeb interešu izglītības centra izbūve; inovāciju centra izbūve.

Zinātnes un inovāciju centra projekta īstenošanai plānots labiekārtot un sakārtot publisko infrastruktūru, izveidot tūrisma un uzņēmējdarbības infrastruktūru, kas iemājos 6330,16 m2 plašā un mūsdienīgās arhitektūras stila ēkā, kura atradīsies Rūpniecības ielā 2, pļavā netālu no DUS Cirkle K. Pašlaik sabiedrības informēšanai tur izvietotas divas būvtāfeles, kas ataino plānotās ēkas novietojumu teritorijā un vizuālo izskatu no diviem skatu punktiem.

Ēkā plānots radīt ap 120 jaunu darba vietu, kas ieviesīs jaunas izmaiņas Ventspils darba tirgū.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -2
    aga 29.11.2018, 18:10:58

    Ja šo murgaini atbaidošo ''zinātnes centru'' iztēlojoties apgrieztu ar kājām gaisā...hz kas tur iznāk? Jā, tur iznāktu deģenerātu masonu piramīda ar visuredzošo aci augšā.

  • -2
    Ivars Jansons 29.11.2018, 18:25:40

    Kā tā būve sadzīvos ar Ventspils rūpnieciskās zonas kancerogēnajiem izmešiem, atgāzēm, emisijām? Va ta atkal kārtējā infrastruktūras neveiksme??? Tādas būves ir jāceļ vismaz 35 km no Ventspils ostas, vai ne, biedri Vītoliņ?

  • -3
    No malas 29.11.2018, 19:16:54

    Cik piecstāvu dzīvojamo māju priekš dzimušajiem ventspilniekiem,kuri spiesti īrēt dzīvokļus no privātpersonām,tur varēja uzbūvēt pašvaldība?

  • -6
    yolo 29.11.2018, 20:52:16

    Katra īsta ventspilnieka sapnis- savs sociālais dzīvoklis piecstāvenē

  • 0
    Nah Nahs. 29.11.2018, 21:38:20

    >>yolo
    Vai tad būtu slikti,ja visiem,kas vēlētos,būtu pieejami pašvaldības dzīvokļi par lētām īres cenām?

  • -5
    yolo 30.11.2018, 05:55:14

    Jāgaida atpakaļ sociālisms, tad jau atpakaļ būs zelta laiki

  • -2
    Anita 30.11.2018, 06:02:40

    Jolo ir viens no tiem ,kam pašam viss ir , jo ir pietuvināts varai ,un par citiem nav nekāda bēda . Ne jau visi jaunie cilvēki var nopirkt dzīvokli vai vēl labāk-māju.Ja neceltu visādus štruntus par milzu summām, būtu daudz dzīvokļu par samērīgu īres maksu , ņemot vērā algu līmeni pilsētā ar rītdienu.

  • -5
    yolo 30.11.2018, 06:22:28

    Anita ir viena no tiem, kas par citiem visu labi zin. Paskaties, kas pasaulē notiek, kad jauniem cilvēkiem sāk dzīvokļus dalīt. Protams var gaidīt to brīnumaino rītdienu, kad visiem visu pa velti dos, bet nu es uzskatu, ka ātrāk un daudz labāk būs, ja paši par sevi parūpēsies, it īpaši jauni cilvēki, kam tas ir jāspēj.

  • -4
    keda 29.11.2018, 22:02:43

    Interesanti, Jansons dzīvo viens vai kāds ar viņu vēl kopā dzīvo? Es iedomājos, kādas tās ir mokas, ar tādu, kas nīd un nīd bez apstājas vienu un to pašu, dzīvot.. Nedod dies pensijā tādam pašam kļūt... nedo dies...

  • -3
    Spītniece 30.11.2018, 07:26:05

    yolo ir jānoliek uz 10 gadiem uz minimālo algu,tad šitā ņirgājošā attieksme pret vairākumu sabiedrības pa sāniem izgāzīsies ārā.

  • -5
    yolo 30.11.2018, 08:35:38

    Nu un kurā vietā tava apbižotā, aprobežotā galviņa izdomāja, ka esmu par kādu ņirgājies? Lielā licēja... Novadniek, kad izlēmi par labu dzimuma maiņai?

  • -2
    Freds 30.11.2018, 08:42:38

    Kāpēc iedomājaties, ka yolo strādā algotu darbu, varbūt pašam sava šepte, tāpēc arī nežēlojas.

  • -3
    Spītniece 30.11.2018, 09:17:49

    Kad nav loģiski pretargumenti,tad uz āru nāk aizvainojošas,ņirgājošas frāzes.Ja vēl tādu jolo pakritizētu par viņa iespējamo parazitējošo dzīvesveidu,tad ārā lauztos fantāzijas par pediņiem un citiem perversiem radījumiem.

  • -4
    Ivars Jansons 30.11.2018, 09:39:23

    Lai dzīvo Infantīli Idiotiskais Pozitīvisms Ventspilī!!!
    Diemžēl, jautrību šajā privat portāliņā jau uztur tikai daži ...

  • -2
    Spītniece 30.11.2018, 10:09:53

    Tu,Freds,taču esi loģiski domājošs cilvēks un zini ka visi,kuriem ir tā saucamās šeptes,visi viņi ir afēristi,shēmotāji un maitas.Neviens no viņiem savam strādniekam nemaksā to ko cilvēks tik tiešām ir nopelnījis.Lielāko peļņas daļu tie nolādēti uzņēmēji paši iešņauc nāsīs.Tā ari rodas tādi veiksmīgi uzņēmēji,kuri nelietīgi izmanto esošo situāciju cenu politikā.Viens gudrelis jau te rakstīja ka te kads laikam gribot atpakaļ sociālismu.Tas kārtējo reizi pierāda ka cilvēks ir gatavs visādus pekstiņus izdomāt un gvelzt,jo pēc loģikas pats ir sūdos līdz ausīm,un vārtoties pa savu sūdu bedri ir iemantojis naidu pret sevi.Ir jau te vēl viens esošās sistēmas atbalstītājs,ar kļičku arcus.Labi ka tādi ir mazākumā.

  • 0
    Freds 30.11.2018, 10:39:07

    Domāju, ka uz visiem uzņēmējiem nevar attiecināt tavu komentāru, bet protams ir arī tādi uzņēmēji. Nu, ja neapmierina atalgojums vai darba apstākļi, tad ir jāizveido pašam sava šepte un jānodrošina saviem darbiniekiem (ja tādi ir), tādi darba un atalgojuma apstākļi, kādu pats vēlētos arī sev, tici man šo darba devēju visi slavēs un godās.Nu nav vēl pasaulē radīta ideāla valsts iekārta. Vienmēr ir bijuši kungi un viņu padotie, diemžēl.

  • -2
    yolo 30.11.2018, 12:26:22

    Cilvēkam acīmredzami nav nekāda izpratne par uzņēmējdarbību tāpēc to visu vēl apraksta ar padomju laika lozungiem par ļauno kapitālismu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: