Vakarskolas audzēkņi ir pirmie, kas pārstāv Ventspili starptautiskajā jauniešu pašizaugsmes programmā Award. Skolēni apņēmušies iesaistīties labdarībā un veltīt laiku fiziskām aktivitātēm.

Award domāta, lai jaunieši vecumā no 14 līdz 25 gadiem zinātu, kas darāms, lai veicinātu savu pašizaugsmi un pilnveidotu dažādas prasmes ārpus mācību darba. Aktīvākie programmas dalībnieki Latvijā dzīvo Vidzemē, bet Kurzemē, kā zina teikta skolotāja Iveta Rubene, Award pazīst Kandavā, tagad – arī Ventspilī.

Programmai ir bronzas, sudraba un zelta līmenis; sasniedzot katru no tiem, jaunietis saņem nozīmīti un sertifikātu, darbības laikā aktīvākie var piedalīties starptautiskās vasaras nometnēs un apmeklēt citas valstis. Šī iespēja vilina arī deviņus vakarskolas audzēkņus, un viņi apņēmušies veikt vairākus labus darbus, doties ekspedīcijā jeb pārgājienā uz Užavas bāku un piedalīties treniņos, visticamāk, basketbola, tādējādi stiprinot savu fizisko sagatavotību. Katrs programmas Award dalībnieks izstrādā individuālu darbības plānu, kas daļēji var sakrist ar kāda cita jaunieša mērķi.

Piemēram, vakarskolas 11. b klases audzēknes Iluta Veidemane un Dārta Zaļuma vēlas palīdzēt dzīvniekiem un iecerējušas apmeklēt dzīvnieku patversmi. Iluta cer, ka programmas laikā viņai iepatiksies basketbols, bet pārgājiena laikā izdosies saprast, kādi drošības pasākumi jāievēro ceļojumā, savukārt Dārtu saista iespēja iepazīties ar citu valstu jauniešiem un iespēja apliecināt savas prasmes un spējas.

Savukārt Aigars Rumba no 10. b klases apzinās – ieraksts par iesaistīšanos starptautiskā programmā labi papildinās viņa CV: «Es strādāju, tādēļ, lemjot par labo darbu, esmu apņēmies bērnu un pusaudžu atbalsta centra Nāc līdzi! apmeklētājiem nedaudz palīdzēt arī finansiāli. Nu, kaut vai nopērkot kādu vajadzīgu lietu, bet tikpat labi varu mēģināt organizēt kādu nodarbību, piemēram, sportā.»

Vakarskolas direktore Ija Lasmane, ieklausījusies Aigara atbildē, piebilst – Eiropā un citviet pasaulē augstu novērtē gan neformālo izglītību, gan dalību dažādos projektos, tādēļ ir apsveicama puiša vēlme ar Award bagātināt savu CV.  Savukārt 10. b klases audzēknis Arnolds Gindra cer, ka viņš sapratīs, kuru talantu vairāk attīstīt: «Pagaidām esmu meklējumos un gribu palīdzēt Nāc līdzi! bērniem, izstāstot viņiem gan to, kādi satiksmes noteikumi jāievēro gājējiem, gan to, ka nevajag uzticēties svešiem cilvēkiem internetā un, lietojot mobilo telefonu.» Tāpat puišiem un meitenēm ir padomā izveidot palīdzības grupu vecu cilvēku un personu ar īpašam vajadzībām atbalstam.

Skolotāja Rubene ir gatava konsultēt arī citu skolu, tostarp novada, pārstāvjus, kurus interesē Award programma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: