Vairums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu transporta ministru pirmdien pauduši viedokli, ka Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums jau nākamgad atcelt sezonālo laika maiņu ir nereāls.

"Ja mēs gribam to izdarīt 2019. gadā, kā ierosinājusi Komisija, vairums dalībvalstu to neatbalstīs," ministru neformālās tikšanās sākumā Grācā sacīja Austrijas transporta ministrs Norberts Hofers. Viņš sacīja, ka Austrija ierosinājusi 2021. gadu pārmaiņu uzsākšanai un tas tika uztverts ar "plašu piekrišanu".

Arī ES transporta komisāre Violeta Bulca pavēstīja, ka dalībvalstīm nepieciešams vairāk laika pārmaiņu īstenošanai. "Dalībvalstīm ir vajadzīgs vairāk laika galīgā lēmuma pieņemšanai," norādīja Bulca, paužot cerību, ka dalībvalstis spēs rast vienotu nostāju pirms transporta ministru sanāksmes decembra sākumā.

EK prezidents Žans Klods Junkers augustā paziņoja, ka EK ierosinās atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā.

Hofers pauda viedokli, ka 2019. gads vēl ir par agru, lai īstenotu šo ieceri, lai gan vairums dalībvalstu to atbalsta, un arī Austrija vēlētos, lai tas tiek izdarīts pēc iespējas ātrāk.

Igaunijas un Lietuvas transporta ministri pauda entuziasmu par atteikšanos no laika maiņas, bet pārējo valstu ministri izteicās piesardzīgāk.

Dānijas transporta ministrs Ole Birks Olesens sacīja, ka Dānijā vēl nav bijušas debates sabiedrībā par šo jautājumu, tādēļ Dānijas nostāja vēl nav skaidra.

EK šovasar veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu viedokli par nepieciešamību veikt izmaiņas pastāvošajā kārtībā sezonālajai laika maiņai.

Ņemot vērā aptaujas rezultātus, septembrī EK sagatavoja direktīvas priekšlikumu, kas paredz atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā. Priekšlikums paredz, ka laika maiņa tiek atcelta pēc ES dalībvalstu vienotās pārejas uz vasaras laiku nākamā gada martā. Savukārt tās dalībvalstis, kuras vēlēsies ziemas laiku noteikt kā savu pamatlaiku, nākamā gada oktobrī varēs pāriet atpakaļ uz ziemas laiku un tad pārtraukt sezonālo laika maiņu.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Kopš 1997. gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Margrieta. 30.10.2018, 11:24:22

    Cik tur tā darba?
    Nekas būtībā nav jādara,vienīgi pavasarī neaiztikt pulksteņus,lai paliek tāds laiks,kāds joslai atbilstošs.

  • -1
    Latvija pāri visām! 30.10.2018, 13:09:12

    Štrunts par ES,
    bet mums nav jēga šurpu turpu mainīt laikus.
    Tam esot bijusi jēga vien pie PSRS milzu industrijas elektroenerģijas taupīšanā.

  • 0
    Opaps 30.10.2018, 13:26:42

    EK atļāva katrai dalībvalstij pašai izvēlēties -ko darīt.Tādat Latvijai jādara tas, ko tauta vēlās. Āmen.

  • -2
    Latvija pāri visām! 30.10.2018, 14:43:03

    Latvijas vēstneši sen atraduši darīt to, ko Latvijas tauta vēlas.
    Ja šiem Briseļka nepačukst priekšā ir visā ( izņemot to, kā atkal iegriezt krieviem) šie jūtas neomulīgi un nezin ko iesākt...

  • 0
    Nif nifs 30.10.2018, 15:17:47

    Smieklīgi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: