Bērni Ventspilī mūziku šobrīd apgūst nepiemērotās ēkās, kas ir tuvu avārijas stāvoklim. Cerības uz attīstību paver jaunais koncertzāles projekts, ja Kultūras ministrija to atbalstīs.

Ventspils Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis nenoliedz, ka skolas ēkas ir tuvu tam, lai apdraudētu audzēkņu un pedagogu drošību.

Jaunās mācību programmas, pieaugošais skolēnu skaits un atzinīgais novērtējums neiet roku rokā ar apstākļiem, kādos šie panākumi tiek kaldināti. Grigalis, rādot speciālistu slēdzienu, atklāj, ka ēkas pamati ir katastrofālā stāvoklī. Vienā no ēkas sienām jau izveidojušās bīstamas plaisas. Arī starpstāvu sijas kādā brīdī var neizturēt.

«Ja koncertzāles projekts netiks atbalstīts, ēkas renovācija valstij izmaksās daudz dārgāk. Problēmas ir lielas, un kosmētiskais remonts un siltināšana vien nelīdzēs. Ņemot vērā to, ka ēkā vēl aizvien nav nomainīti logi un veikta siltumizolācija, ekspluatācijas izmaksas šobrīd ir ļoti augstas,» skaidro skolas direktors.

Bibliotēka slēgta jau vairākus gadus, jo telpa ir bīstama lietošanai. Tās krājumi izvietoti klasēs. «Patiesībā ēka nav piemērota mūzikas skolas vajadzībām. Tā izvietota pārbūvētos dzīvokļos, un šeit nav skaņas izolācijas. Ja ceturtajā stāva spēlē bungas, pirmajā nevar strādāt,» par darba apstākļiem stāsta direktors.

Līdz ar koncertzāles projektu paveras jaunas iespējas. Ventspils Mūzikas vidusskola ir arī Ziemeļkurzemes reģionālais centrs, kurā organizē apmācības pedagogiem. Ventspilī tiek realizētas vairākas interesantas un iecienītas izglītības programmas, kā, piemēram, popa un džeza mūzikas nodaļa. Skola atjaunojusi Ventspils Big-Bend, kas pusgada laikā jau sagatavojis atzinīgi novērtētu koncertprogrammu.

Nākotnē iecerēts atvērt Latvijā ļoti nepieciešamu programmu un apmācīt skaņu operatorus. Šobrīd daudzas ieceres realizēt liedz fakts, ka nesošo sienu ierobežojumu dēļ skolas telpās nav iespējams izveidot atbilstošu zāli.

Apzinoties valsts īpašumā esošo ēku slikto stāvokli, par ko nosūtīts ziņojums arī atbildīgajai Kultūras ministrijai, pašvaldība pagājušā gada nogalē prezentēja pārstrādāto koncertzāles projektu. Tajā ministrijai tiek piedāvāta sadarbība, izvietojot Mūzikas vidusskolu koncertzāles telpās. Pārstrādātajā projektā ir samazināti kvadrātmetri – no 8500 m2 uz 6500 m2. Iecerēts, ka pa dienu tā būs mūzikas skola, bet vakarā – koncertzāle.

Gan Ventspils mūzikas skolas vadītājs un šīs jomas eksperti un pedagogi, gan potenciālie audzēkņu darba devēji izteikuši atbalstu šādam risinājumam. Kultūras ministrija, kuru šobrīd vada Sarmīte Ēlerte, savu viedokli par projektu, kuru pašvaldība iecerējusi īstenot, piesaistot Eiropas Savienības finansējumu, solījusies sniegt līdz janvāra beigām.

Atliek cerēt, ka kritika, ko Sarmīte Ēlerte būdama Sorosa fonda Latvija vadītāja iepriekšējos gados vērsusi pret Ventspils pašvaldību, neietekmēs ministrijas viedokli šajā jautājumā un iecere nodrošināt Ventspils mūzikas skolai atbilstošus apstākļus, tiks izvērtēta objektīvi.

Ventspils Mūzikas vidusskola šobrīd izvietota Ventspils Vecpilsētā, Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2. Ēkas celtas 1910. un 1912. gadā. Mūzikas skolas vajadzībām tās pielāgotas 1964. gadā. Jau 2004. gadā saņemts būvinženiera slēdziens par ēku kritisko stāvokli.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: