No 2019. gada veikalos tiks aizliegti bezmaksas plastmasas maisiņi, paredz valdības atbalstītais likumprojekts "Grozījumi iepakojuma likumā".

Likumprojekts paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra iepakotāji tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņus patērētājiem vairs neizsniegs bez maksas. Ierobežojumi attieksies ne tikai uz vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, bet uz visu veidu plastmasas maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma. Atkāpe paredzēta tikai attiecībā uz ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus un kuri nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iepakošanai, kad to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu. Šie maisiņi arī turpmāk tirdzniecības vietās patērētajiem būs pieejami bez maksas.

Atbalstītais grozījumu projekts paredz arī iepakotāju pienākumu tirdzniecības vietās aizvietot vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus ar iepakojumu no dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem un informēt patērētājus par plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanas nepieciešamību un alternatīviem iepakojuma veidiem.

Likumprojektā nav noteikta plastmasas maisiņu maksa, kuru iepakotāji būs tiesīgi prasīt.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    cits 17.07.2018, 16:07:13

    Tie maisiņi jau tagad ir par maksu,tik tā ierēķināta preču cenās.Par velti kapitālists neko nedod.

  • 0
    qwerty 17.07.2018, 17:36:45

    Aizliegt jau aizliegs,bet kā ar taras depozīta ieviešanu? Atkal esam EE un LT pakaļā...toties tāādas talkas rīkojam. Būtu taras savākšanas depozīts ,talkas nevajadzētu.

  • 0
    karlito 17.07.2018, 18:10:49

    Lidz galam to neizprotu...iepirkuma maisiņi jau sen ir par maksu,ja es piemēram maximā vai rimi auglus likšu maisiņos,tad par tiem bus jamaksā? Nu varu jau tad kartupeļus tieši uz lentes pie kases izbērt...to maisiņu cena jau sen ar uzviju ir ierēķināta produkta cenā..a šis viss ir tikai kārtējais stulbums!

  • 0
    Krišs Daugulis 17.07.2018, 20:09:05

    Tā ar daris. Savāks visāds dārzeņs un augļs viena čupa, izbērs uz lent un tad lai kasier šķiro un sver. Un viss bus pēc likum un taisnibs. Un taka viss bus sasvērc, ta... es mak aizmirs māja!

  • 0
    prof.Preobraženskis. 17.07.2018, 20:15:41

    Pēc kartupeļiem vajag iet ar tīkliņu.

  • 0
    Tepatvien 18.07.2018, 07:15:55

    Runa, cik saprotu, ir par plastmasas maisiņu lietošanas samazināšanu, kas nav slikti, bet kā būs ar realizāciju? Ja es tiešām negribēšu maksāt par maisiņu un gribēšu nopirkt kādu kilogramu rozīņu?
    12.1 pants. Plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņa samazināšanas nodrošināšanai:
    1) no 2019. gada 1. janvāra iepakotājs tirdzniecības vietā:
    a) plastmasas, tai skaitā vieglās plastmasas un oksonoārdāmās plastmasas, iepirkumu maisiņus patērētājiem neizsniedz bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus,
    b) informē patērētājus par plastmasas iepirkumu maisiņu patēriņa samazināšanas nepieciešamību, par tirdzniecības vietā pieejamiem alternatīviem iepakojuma veidiem un iespēju izmantot līdzpaņemtu maisiņu vai citu iepakojumu;
    2) no 2025. gada 1. janvāra iepakotājs tirdzniecības vietā aizstāj vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus, izņemot ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus, ar iepakojumu no papīra un kartona vai citu dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem.

  • 0
    Māris 18.07.2018, 12:33:24

    Esmu novērojis, ka maz cilvēku ņem līdzi maisiņus no mājām, kur tos maisiņus liek īsti nav skaidrs.ASV un UK biju pamanījis, ka iepirkumu maisiņus kl'pjiem nes uz veikalu un liek konteinerī pārstrāde,Latvijā škiet izglītības pamaz šajā jomā, ir gan virkne ieteikumu, kaut vai lietot krāna ūdeni tā samazinot fasētā ūdens iepakojuma atkritumus, es arī izvēlos iegādāties bez vai mazāka iepakojuma produktus, bet kaut vai 2 centi par caurspīdīkajām ķeselēm, it īpaši dārzeņu un augļu nodaļās ir liels solis uz priekšu evolūcijā.

  • 0
    prof.Preobraženskis. 18.07.2018, 19:51:21

    Labi,ņems no mājām līdzi jau reiz lietotu maisiņu,kā būtu visiem jādara.Bet-vai veikalā neliks par to samaksāt,ja būs tāds pats?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: