Saeima šodien, 7. jūnijā, otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz palielināt jau esošās soda naudas apmērus par ceļu satiksmes drošības neievērošanu un sodīt mototransportlīdzekļu vadītājus par agresīvas braukšanas izpausmēm.

Saeima otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz sodu par tādām agresīvas braukšanas izpausmēm kā nepamatoti strauja bremzēšana, sānslīdes radīšana un mototransportlīdzekļu braukšanu uz viena riteņa. Par attiecīgiem pārkāpumiem paredzēts transportlīdzekļa vadītājam uzlikt naudas sodu no 70 līdz 280 eiro.

Likumā paredzēts noteikt soda piemērošanu par sānslīdes radīšanu uz ceļiem vai citās vietās, kur iespējama satiksme - stāvlaukumos, laukumos, pagalmos un citās vietās. Reizē tiks paredzēti izņēmuma gadījumi - sporta pasākumi, kuros ir pieļaujamas atkāpes no noteikumiem, kā arī izklaides un paraugdemonstrējumu pasākumi.

Tāpat sodīs par braukšanu ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa un triciklu vai kvadriciklu uz aizmugurējiem riteņiem uz ceļiem un citās vietās, kur iespējama satiksme. Arī šeit paredzētas augstākminētās izņēmuma situācijas, kad sods netiks piemērots.

Reizē kā agresīva braukšana, par kuru tiks piemērots sods, tiks noteikta apzināta strauja bremzēšana, kas radīs ceļu satiksmei bīstamu situāciju, un, ja saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem tā nebūs nepieciešama ceļu satiksmes drošībai.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, turpmāk plānots izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro. Pašlaik par šādu pārkāpumu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu 30 eiro apmērā.

Par drošas distances vai intervāla neievērošanu varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 25 līdz 140 eiro. Patlaban par to var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 15 eiro apmērā.

Par to noteikumu pārkāpšanu, kuri reglamentē brīdinājuma signāla došanas kārtību, transportlīdzekļa vadītājam, kurš nebūs velosipēda vai mopēda vadītājs, izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu no 15 līdz 30 eiro. Pagaidām par to paredzēts izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 15 eiro apmērā.

Par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, paredzēts izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro. Savukārt tagad par šādu pārkāpumu var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 15 eiro apmērā.

Attiecīgās izmaiņas atbalstītas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Saeimai par šiem grozījumiem vēl būs jābalso galīgajā lasījumā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    asd. 07.06.2018, 15:44:06

    Par to sprādzēšanos vai nesprādzēšanos-tas tak katra paša ziņā.
    Pie notāra apstiprināt apliecinājumu,ka nevēlos sprādzēties un auto vadītājam nekādas atbildības nevajadzētu būt.
    Kā var ko tādu uzspiest ar varu?

  • -1
    snaiperis999 07.06.2018, 17:46:44

    Kā teica Vilis Krištopans- muļķu zeme.

  • -5
    krustmateflorence 07.06.2018, 19:02:08

    bargi jāsoda arī tie,kuri vadot auto -runā pa telefonu,šeit Ventspilī tas ir ļoti izplatīts.

  • 0
    guntis 403 07.06.2018, 22:33:47

    Esmu par to, lai vēl bargākus sodus liktu pagriezienu nerādītājiem +vēl kārtīgus soda punktus

  • 0
    Frīdis 08.06.2018, 10:30:09

    Motociklisti braucot uz viena riteņa , tiks sodīti , bet BMV bembisti kuri laidīs uz diviem riteņiem sodīti netiks. Runāt par tel. nedrīkst , bet auto vadīšanas laikā autovadītājs ar sex drīkstēs nodarboties.... Nu i gan pamuļķā mietpilsoņu zeme !

  • -2
    Latvija pāri visām! 08.06.2018, 11:52:26

    Nosodu jebkādu sodu palielināšanu un jaunu sodu ieviešanu..

  • -1
    Beshenij Karasj 08.06.2018, 19:42:29

    Pa radio teica ka ir punkts par aifona,planšetes vai datora lietošanu pie stūres,bet tad jau ar prasto veco,,kluci,,var runāt cik tīk-labs advokāts visus par to uzliktos sodus attaisnos))))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: