Atklājot jauno mamogrāfijas iekārtu ar tomosintēzes funkciju, kas nesen uzstādīta Ventspils slimnīcā, ventspilniekus sveica krūts vēža pacientu atbalsta biedrības Latvijas sieviešu volontieru biedrība «VITA» vadītāja IRĪNA JANUMA.

Pirms 12 gadiem viņai, profesionālai radiožurnālistei, bet toreiz reklāmas speciālistei, pašai tika atklāts krūts vēzis. Tādēļ kampaņas devīzi Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! viņa var viegli izskaidrot citiem. Šogad kampaņa ar tādu saukli notiek jau astoto reizi.

Vai ikgadējā kampaņa Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! ir nesusi savus augļus?!

- Kad pirmo reizi rīkojām tādu kampaņu 2010. gadā, uzaicinot sievietes atsaukties valsts apmaksātai mamogrāfijai, pirms tam šādu iespēju izmantoja tikai ap 11% sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Pēc pirmās kampaņas sieviešu atsaucība pieauga līdz 15–20%. 2016. gadā iespēju bez maksas veikt krūšu mamogrāfiju izmantoja 27% uzaicināto sieviešu. Pagājušajā gadā bija vērojama vislielākā atsaucība – 44% no uzaicinātajām –, ko veicināja ne tikai mūsu biedrības organizētā, bet arī valsts informatīvā kampaņa. Lai samazinātu ielaisto gadījumu skaitu krūts vēža diagnosticēšanā, sieviešu atsaucībai Latvijā ir jāsasniedz vismaz 70%. Jānorāda, ka Ventspilī sieviešu atsaucība ir zemāka nekā vidēji Latvijā.

Kā radās ideja izveidot krūts vēža pacientu atbalsta biedrību?

- Biedrība VITA tika nodibināta pirms 25 gadiem – šā gada rudenī svinēsim jubileju. Biedrību dibināja onkoloģijas ķirurģe doktore Sarmīte Baltkāje, kuras mērķis bija iemācīt sievietēm nebaidīties no diagnozes un neapjukt pēc operācijas. Tam kalpoja viņas personīgais piemērs, jo, atveseļojusies pēc krūts vēža operācijas, viņa atgriezās ierindā un turpināja darbu vēl ilgus gadus. Ar lieliem panākumiem vainagojās viņas brauciens uz Zviedriju kopā ar biedrības psiholoģi Ināru Krūmiņu. Biedrību VITA toreiz atbalstīja Zviedrijas karaliene. Pagājušā gadsimta 90. gados Latvijā sievietēm, kurām tika noņemtas krūtis, nebija valsts atbalsta krūts protezēšanā. Sievietēm vajadzēja pirkt protēzes par savu naudu. Pēc Zviedrijas karalienes iniciatīvas uz Latviju tika atsūtīti konteineri ar krūšu protēzēm. Biedrība VITA izdalīja protēzes tām sievietēm, kurām tās bija nepieciešamas, gūstot atzinību daudzos novados. Vēlāk Latvijā tika uzsākta krūts protēžu apmaksa no valsts, kā arī ievērojami samazinājās krūšu noņemšanas operāciju skaits.

Latvijas ekonomikas augšupejas gados biedrībai VITA izdevās panākt valsts atbalstu arī krūšu rekonstrukcijas operāciju apmaksā. Diemžēl tas bija ļoti īsu brīdi. Krīzes gados šī programma tika slēgta, un mēs joprojām nevaram panākt tās atjaunošanu.

Kāda ir pašreizējā situācija, un ar kādu valsts palīdzību var rēķināties saslimusī sieviete?

- Onkoloģisko slimību ārstēšanu pārsvarā apmaksā valsts. Slimnieks veic tikai slimnīcā noteikto pacienta iemaksu. Krūts vēža pacientiem, salīdzinot ar citām onkoloģiskajām saslimšanām, Latvijā pievērsta vislielākā uzmanība. Pirms dažiem gadiem valsts uzsāka saudzējošas mērķterapijas kompensāciju vienai no agresīvākajām krūts vēža formām. Bet, sākot ar šo gadu, nu jau tiek kompensēts pirmais medikaments arī metastātiskā krūts vēža ārstēšanai. Es ceru, ka kādreiz arī Latvijā, līdzīgi kā daudzās ES valstīs, onkoloģijā nebūs jābaidās no vārda metastāzes.

Tomēr pagaidām mums ir ļoti svarīgi būt vērīgiem pret savu veselību. Esam atveduši uz Ventspili avīzi, kas sagatavota speciāli kampaņai Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!. Avīzē ir labi parādīts, kā sieviete pati (vai viņas vīrietis) var iztaustīt krūtis, lai pārbaudītu, vai tajās nav radušies veidojumi, un nav pietūkuši limfmezgli, kuri pirmie reaģē uz dažādu veidojumu rašanos. Īpaši vēlos uzrunāt gados jaunas sievietes, aicinot regulāri – katru mēnesi menstruālā cikla 10. dienā – rūpīgi iztaustīt savas krūtis. Pastāv krūts vēža agresīvās formas, kas būtu ātri jāatklāj un jāoperē. Agrīnā operācija ļaus ne tikai saglabāt krūti, bet arī, iespējams, izvairīties no starošanas vai iztikt ar ļoti saudzīgu ķīmijterapiju. To apstiprina, piemēram, mana personīgā pieredze.

Kā jūs nonācāt biedrībā VITA?

- Tas notika pēc manas krūts vēža operācijas. Vēl atrodoties Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) 5. nodaļā, es pamanīju tur biedrības VITA afišu un devos uz kārtējo tās organizēto lekciju, kas tradicionāli notiek LOC konferenču zālē katra mēneša trešajā trešdienā plkst. 14 (starp citu, šis laiks un vieta ir nemainīgi jau 25. gadu!). Tur es guvu tik nozīmīgu psiholoģisko atbalstu, tik daudz praktiskās informācijas, ka bailes no vēža sāka gaist. Drīz vien es atsaucos arī dakteres Baltkājes lūgumam pievienoties biedrībai VITA, kur turpinu darboties joprojām.

Pirmajā brīdī, kad sieviete no mamogrāfijas slēdziena uzzina, ka viņai, iespējams, ir vēzis, viņu pārņem šoks. Kā rīkoties tādā gadījumā?

- Nedrīkst ļaut tādai ziņai paralizēt jūsu prātu un spēkus. Tādai sievietei taču viss bija kārtībā pirms diagnozes saņemšanas, vai ne? Un būs kārtībā arī pēc tās! Kāpēc lai nebūtu?! Mēs taču dzīvojam 21. gadsimtā. Nepadodieties psiholoģiskajam šokam!

Par ko vēlos brīdināt sievietes ar aizdomām uz onkoloģiju: pēc iespējas ātrāk būtu jātiek pie ārsta onkologa! Tagad darbojas tā saucamais zaļais koridors, kas paredz 10 dienu laikā bez rindas veikt izmeklējumus pacientiem ar sākotnējām onkoloģiskajām diagnozēm. Nosūtījums uz zaļo koridoru, t.i. tieši pie onkologa, nekavējoties jāizraksta ģimenes ārstam. Tālāk, ja pieņemts lēmums par operāciju, jau ķirurgs onkologs nozīmēs pacientei virkni izmeklējumu, kas ir nepieciešami operācijai, un ar tiem arī nedrīkst vilcināties, šie izmeklējumi visātrāk būtu jāveic kādā dienas stacionārā. Onkoloģija neļauj neko gaidīt vai atlikt!

Ko jūsu biedrība piedāvā sievietēm, kas tikko pārcietušas operāciju?

- Ar sievietēm pēc operācijas ir daudz jārunā. Ķirurgs ir sniedzis pacientei pamatinformāciju, bet tā viņai vēl būtu jāpārdomā un jāpieņem. Ko darīt tālāk? Tas būs viņas individuālais ceļš. Nekādā gadījumā nevajag vadīties pēc tā, ko kādreiz piedzīvojusi kaimiņiene vai paziņa. Līdzīgu diagnožu nav, mēs visas esam atšķirīgas. Nozīme ir jūsu vecumam, jūsu vielmaiņai, imunitātei, jūsu gribai un raksturam. Lūk, te var palīdzēt pacientu biedrības ar profesionāliem lektoriem, kā to dara biedrība VITA, ar bezmaksas psihologa un fizioterapeita palīdzību, ko piedāvā labdarības fonds Rozā vilciens, un ar valsts apmaksātām psihosociālajām nometnēm, ko organizē biedrība Dzīvības koks.

Tāpēc es ierosinu pēc iespējas vairāk runāt ar vēža pacientiem, sniegt viņiem pārbaudītu profesionālo pozitīvo pieredzi. Ne ģimenēs, ne darbavietās nedrīkst pieļaut paniku vai vaimanas. Neļaujiet saviem tuviniekiem arī norobežoties no sabiedrības vai noslēgties savā čaulā. Ļoti labi onkoloģijas pacientiem palīdz tieši darba terapija, t.i. atgriešanās darbā. Atvedām uz Ventspili brošūras par to, kā rīkoties, ja ģimenē kādu skārusi onkoloģiskā saslimšana. Galvenais un pats svarīgākais – atmest bailes un pildīt visas ārsta norādes! Jātic labam iznākumam.

Krūts vēža slimnieku atbalsta simbols ir rozā lentīte. Jums pie krūtīm ir skaists dekors no rozā vīriešu kaklasaites. Ko tas nozīmē?

- Es ar prieku demonstrēju šo skaisti pārveidoto vīriešu kaklasaiti. Jo šogad esam aicinājuši atbalstīt krūts vēža skartās sievietes tieši vīriešus un kā pirmos uzrunājām visus 88 mūsu 12. Saeimas deputātus vīriešus. Mēs gribam teikt visiem vīriešiem: nenovērsieties no sievietēm, kurām ir diagnosticēta šī saslimšana, netaupiet viņām savu mīlestību, jūs saņemsiet desmitkārtēju atdevi! Aicinu visus ventspilniekus uz mūsu Rozā kaklasaites kampaņas spilgtāko notikumu – uz svētku pasākumu Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, svētdien, 10. jūnijā, no plkst. 12, kas vainagosies ar krāšņu gājienu cauri Rīgas centram līdz sporta namam Daugava. Tur paredzēta tradicionālā Latvijas sieviešu basketbola komandas starptautiskā labdarības spēle krūts vēža pacientu atbalstam.

Ko jūs varat teikt par jauno mamogrāfijas iekārtu Ventspilī?

- Esmu ļoti priecīga, ka Ventspils slimnīca ir iegādājusies jaunākās paaudzes mamogrāfijas iekārtu, kas nodrošina precīzu diagnosticēšanu. Es iesaku brīnišķajiem Ventspils ārstiem precīzi un ātri komentēt un aprakstīt šī mamogrāfa izmeklējuma rezultātus. Katrai sievietei tas dod cerību uz agrīno diagnosticēšanu un 100% izārstēšanos no krūts vēža. Nobeigumā minēšu vienu statistikas faktu: Latvijā no katrām 100 sievietēm, kurām veikts mamogrāfijas izmeklējums, tikai apmēram 12% tiek atklāts krūts vēzis. Būtu labi, ja tas tiktu atklāts tikai pirmajā vai otrajā stadijā, kad var pilnībā izārstēties.

Latvijas sieviešu volontieru biedrība VITA

Tālr. 29462810, e-pasts: irina.januma@biedribavita.lv

Sapulces un lekcijas – katra mēneša trešajā trešdienā (izņemot vasaru) plkst. 14 Rīgā, Hipokrāta ielā 4, Latvijas Onkoloģijas centra Konferenču zālē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: