Krievijas interneta vietnēs izplatījusies ziņa, ka Ventspilī uz skatuves priekšnesuma laikā tikuši aizturēti kāda Krievijas balalaikas spēlētāju ansambļa dalībnieki, kuri vēlāk no Latvijas deportēti.

Tā izrādījusies viltus ziņa, jo Latvijas tiesībsargājošās iestādes šādu aizturēšanu vai izraidīšanu no valsts nemaz nav veikušas, kā arī citi fakti, kas minēti publikācijā, neatbilst patiesībai, noskaidroja portāls "Delfi".

Sākotnēji šādu infromāciju publicējusi vietne "Panorama", kas savā mājaslapā norādījusi, ka ir vecākā padomju un krievu informācijas aģentūra, dibināta 1822. gadā. Tās redakciju veido trīs cilvēki – galvenais redaktors Boriss Gontermahers, žurnālists, korespondents Vitālijs Manns, kurš ir arī raksta par balalaiku spēlētājiem autors, kā arī noliktavas darbinieks Bražeks Zgolčičs. Vietnes mērķis ir "objektīvi un ticami informēt par notikumiem Krievijā un pasaulē", bet pastāvīgie vietnes klienti var "saņemt atlaides riepu montāžai".

Kā liecina vietnē publicētā informācija, balalaikas spēlētāju ansambļa "Rjazanskaja garmoņ" dalībnieki arestēti (nevis aizturēti) uz skatuves koncerta laikā Ventspilī. Par to informējis ansambļa mākslinieciskais direktors, kāds Josifs Šmuļevičs.

Ansambļa uzstāšanās bijusi veltīta Ventspils krievu kopienai, un tas bijis koncerts sievietēm 8. martā. Interesants ir arī publikācijā minētais apcietināšanas iemesls – publikācijā teikts, ka ansamblis pārkāpis Latvijas valsts likumu par aizliegumu svinēt komunistiskus svētkus, kā arī pašvaldības noteikumus, kas paredzot Ventspilī aizliegumu spēlēt balalaikas. Turklāt šis īpašais aizliegums esot pieņemts 2017. gada 9. maijā.

Pēc tam muzikantu kolektīvs izraidīts no Latvijas ar "piecu gadu aizliegumu Latvijā ieceļot", bet Latvijas muitas darbinieki pārskaitījuši viņu mūzikas instrumentus, kuriem tiks noteikts neierobežots ievešanas aizliegums, rakstīts "Panorama" vietnē.

Ventspils pašvaldības vietnē pieejamie saistošie noteikumi neparedz nekādu aizliegumu spēlēt balalaikas pašvaldības teritorijā, savukārt turpat atrodamais pasākumu kalendārs par martā notiekošajiem kultūras un sporta pasākumiem pašvaldībā esošajās iestādēs liecina, ka šāda ansambļa uzstāšanās 8. martā nav notikusi.

Turklāt sieviešu diena ir starptautiski atzīmējama diena un arī Latvijas likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām ietverta kā svinama diena.

Portāls "Delfi" aptaujāja visas Latvijas drošību sargājošās iestādes, kuras varētu būt veikušas šādu aizturēšanu un vēlāk izraidīšanu, un noskaidroja, ka ne Valsts robežsardzei, ne Valsts policijai, kā arī Drošības policijai (DP) šādas informācijas par aizturēšanu nav.

DP portālu "Delfi" informēja, ka tā nav veikusi šādu aizturēšanu un dienesta rīcībā nav informācijas, ka publikācijā aprakstītie notikumi būtu notikuši.

Līdz ar to DP vērtējumā tā ir viltus ziņa, kuras mērķis ir diskreditēt Latviju un radīt attiecīgā interneta resursa lasītājos negatīvu viedokli par Latvijas valsti, izplatot mītu par it kā Latvijā plaši izplatīto rusofobiju.

Tiesa, uzmanigi iepazīstoties ar "Panorama" saturu, var redzēt, ka tajā netrūkst ziņu, kuras jāuztver ar smaidu un kuras, ticamākais, arī rakstītas kā joki.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -4
    snaiperis999 15.03.2018, 16:01:39

    Tādu viltus ziņu var izplatīt tik Kurzemnieka domubiedri.

  • 0
    prof.Preobraženskis. 15.03.2018, 17:19:59

    Gontermahers un Šmuļevičs-vai šie uzvārdi vien pietiekami neliecina,kas aiz visa tā slēpjas?

  • 0
    Dzērvene 15.03.2018, 16:02:00

    Nu lūk sinema laiv un muvi tv nobloķē Latvijā,bet visādas feik ziņu lapeles turpina rādīt un pat parbublicē to saturu.
    Piemēram vip-klubs turpina dzīvot.
    Drīz vien internets būs viena liela miskastē,kur labas lietas bloķēs,bet šādus feik mēslus pārpublicesun vēl soc saitos nošēros kāds.

  • -7
    Latvija pāri visām! 15.03.2018, 18:31:45

    Jandeksā neatradu.
    Tātad nekas nopietns.
    Šī būs viltus ziņa par viltus ziņu.)
    Tas tāpat kā britu specdienesti regulāri slepkavo krievu nodevējus Londonā, lai pēc tam uzveltu vainu Krievijai un britu pajolīgie politiķi mēnešiem par to ļerkstētu.

  • 0
    Pilsēta 15.03.2018, 18:37:05

    Šis būtu štrunts. Labāk palasiet komentārus zem raksta tanī vietnē.

  • -2
    reku 15.03.2018, 18:50:35

    Александр • день назад

    Ай, маладца латыши!!!А лучше, туда же отправить всю "русскоязычную общину"- к ебеням собачим.

  • -4
    Latvija pāri visām! 15.03.2018, 19:59:15

    https://panorama.pub/2092-rossijskih-balalaechnikov-arestovali-na-stsene-v-latvii-i-vydvorili-iz-strany.html
    ---
    Palasiet šīs interneta lapas pārējo "informāciju" un jums būs jautri :):):)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: