Šogad Ventspils pludmalē iespējams redzēt salīdzinoši daudz roņu mazuļu. Iedzīvotāji katru dienu dodas apskatīt ciemiņus, kas laiski pludmalē sauļojas uz ledus gabaliem, bet ir lietas, ko der zināt un atcerēties, sastopot roņus brīvā dabā.

Lielākoties tie pie mums nokļūst no Igaunijas. Martā un aprīlī pelēko roņu mazuļi dzimst uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem, un līdz Latvijas pludmalei nokļūst peldus vai retos gadījumos uz dreifējošiem ledus gabaliem.

Roņu mazuļiem, kas pāragri atdalījušies no mātes un kuriem pašiem jāspēj sameklēt barību, iespējas izdzīvot ir nelielas. Viņi nav paspējuši ar mātes pienu uzņemt nepieciešamās uzturvielas pienācīga taukādas slāņa uzaudzēšanai, kas palīdz aukstajā ūdenī izdzīvot. Tādēļ vēl jo būtiskāk, ieraugot pludmalē mazu ronēnu ar pūkas atliekām, to nedzīt atpakaļ ūdenī – visticamāk tas piekrastē sildās un uzkrāj spēkus.

Ieraugot piekrastē roņu mazuli, svarīgi atšķirt veselīgus, savvaļā izdzīvot spējīgus ronēnus no tādiem, kuri ir novārguši, dažreiz pat ievainoti un pašu spēkiem vairs nevar izdzīvot. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Nekādā gadījumā nedrīkst to dzīt jūrā, bakstīt, grūst vai kā citādi aiztikt.

Ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni 29198590, speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt.

Atrastu beigtu roņu gadījumā savukārt jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ietilpst pašvaldību funkcijās.

Būtiski atcerēties – ja pastaigā līdzi ir suns, tas jāved pavadā, un jāraugās, lai mīlulis netiek klāt pie ronēna. Suņi nereti novārgušiem ronēniem rada vislielākos draudus, tos sakožot. Jāatceras arī, ka ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru tad var inficēties arī kodējs.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Rasma 21.03.2018, 22:22:16

    Ventpilnieki Esiet saprātīgi! Kas jurmalā darās! Dažs labs ir gatavs ronu bērnam virsū uzkāpt, lai sataisītu selfijus. Iesaku pašvaldībai norobežot teritoriju roņu mieram un drošībai! Cilvēki ir nesaprātīgi, bariem gāžas roņiem virsū.

  • -5
    Margrieta. 22.03.2018, 05:36:46

    Vispār jau tie roņi nekādi labie radījumi nav,ka šos tā būtu jāžēlo.Paprasie jebkuram zvejniekam.

  • -2
    snaiperis999 22.03.2018, 07:25:12

    Lai tevi nelabais parauj ar visiem zvejniekiem.

  • 0
    кирпич 22.03.2018, 09:46:31

    Margrieta, es esmu zvejnieks un zinu ka roni ir posts zveiniekiem, bet lielakais posts diemzel busim mes cilveki kuri lien tur kur nav jalien.

  • -1
    Rasma 22.03.2018, 12:52:11

    Viens cilvēks, kā paterētājs nodara 100x lielāku kaitējumu dabai, planētai, nekā roņu mazulis vai pieaudzis ronis atrodoties savā dabiskajā vidē!

  • -1
    Anita 22.03.2018, 07:20:24

    Roņiem nav nekādas vainas, bet zvejnieki ,kuri nevar pārdzīvot, ka viņu cerētais loms nonāk roņu vēderā, lai nepukst . Roņi dzīvo jūrā un tur arī ir viņu barošanās vieta , nav dzirdēts,ka roņi varētu ēst ko citu ,izņemot zivis. Zvejnieki jau tāpat pārdzīvo tikai tāpēc ,ka nav lašu loma un nebūs peļņas, jo uztraucas jau tie zvejnieki ,kuri individuāli liek tīklus piekrastē.

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 22.03.2018, 10:18:46

    Daba dāvā mums neskaitāmi daudz brīnumainu un skaistu lietu – vai tie ir tūkstošiem krāšņu ziedu pilsētas parkos vai roņu ģimenes pludmalē – mēs ar to lepojamies, mēs par to priecājamies, mēs ar to dalāmies un mēs lūdzam sapratni no līdzcilvēkiem to nebojāt, neaiztikt, nepostīt, bet gan cienīt dabas likumus, ieguldīto cilvēku darbu un priecāties par skaisto ar acīm!
    Ventspils portālā, medijos, sociālajos tīklos, uz informatīvajām plāksnēm pie pludmales ieejām ir izvietota informācija par to, ko nedrīkst darīt, satiekot roni pludmalē, - tomēr ne visi to ievēro.
    Jau vakar pludmali apsekoja Ventspils pilsētas Pašvaldības policija, bet no šodienas policijas uzraudzība pludmalē tiek nodrošināta nepārtraukti.

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 22.03.2018, 10:18:59

    No sirds lūdzam pludmales apmeklētājus, kuri dodas vērot roņus, ievērot sekojošo:
    ⛔Nedrīkst mazuli dzīt ūdenī. Viņš uz sauszemes jūtas ļoti omulīgi. Mazajam mūsu piekrastē nonākušajam roņu bērnam ir pamaz tauku, tādēļ ūdenī tam ir auksti.
    ⛔Nedrīkst viņu aiztikt, bakstīt vai censties pārvietot pašiem. Ronis var iekost.
    ⛔Nedrīkst barot! Zivis šāds mazulis vēl neēd.
    ⛔Ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana uz Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni 29198590.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: