Kāds ventspilnieks vēlējies izņemt naudu no bankomāta, bet pamanījis tajā tā dēvēto skimeri. Tā ir iekārta, kas tiek uzstādīta uz bankomātiem, lai nolasītu bankas karšu datus, īpašniekam par to nenojaušot.

Portāls skaties.lv ziņo, ka minētais noziegums jau bija gandrīz izskausts, taču, ņemot vērā, ka noziedznieki aktivizējušies, policijā aicina iedzīvotājus būt vērīgiem.

Karte tiek ievietota bankomātā, viss rit kā ierasti, klients izņem naudu un aiziet. Taču minētās procedūras laikā noziedznieki jau paspējuši nolasīt kartes datus un var viegli piekļūt svešai naudai.

Tā dēvētie skimeri jeb bankas karšu datu nolasīšanas iekārtas ir atkal manītas Latvijā. Ventspilnieks Andrejs brīdina citus iedzīvotājus un raksta, ka iekārtu nodevis Ventspils pašvaldības policijai.

“Pagājušajā un šajā gadā neesam saņēmuši nevienu apstiprinošu informāciju no bankām par to, ka viņu bankomātiem būtu uzstādīti skimeri, šis incidentu skaits praktiski samazinājies līdz minimumam,” turpina VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Biržs.

Vairākas bankas veikušas bankomātu uzlabojumus, tieši tāpēc karšu datu nelikumīga nolasīšana ir strauji sarukusi, uzskata “Swedbank” pārstāve. “Mēs aprīkojām bankomātus ar papildu ierīci, ko tautas valodā iesauca par “knābjiem”, kas apgrūtina karšu nolasītājiem tikt klāt svešiem datiem un kartēm,” izklāsta bankas pārstāve Kristīne Jakubovska.

Skimeriem datu nolasīšanai parasti ir vairākas daļas. Viena iekārta tiek uzstādīta uz atveres, kurā tiek ievietota karte, tā nolasa bankas kartes magnētisko lenti. Papildus tiek arī uzstādīta bankomāta viltus tastatūra, kas saglabā atmiņā ievadīto PIN kodu. No iegūtajiem oriģinālās bankas kartes datiem izveido kartes kopiju, ar kuru noziedznieki dodas iepirkties.

Policijā norāda, ka, pamanot kaut ko aizdomīgu uz bankomāta, jāziņo bankai vai arī Valsts policijai, kas nu tajā brīdī atrodas tuvāk. Lai nesabojātu iespējamos pierādījumus, noziedznieku uzstādīto iekārtu ar kailām rokām labāk neaiztikt. Tomēr fakts, ka sociālajos tīklos atkal parādījušās ziņas, rāda, ka šī rūpala noziedznieki atkal sākuši sirot Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Pilsēta 07.03.2018, 14:59:51

    Pateikt kuras bankas bankomāts tas bija protams nevar.

  • 0
    Pipars 07.03.2018, 20:41:37

    Kur tad atrodās tas bankomats?

  • -1
    yolo 07.03.2018, 21:15:03

    Tā ir. Valsts drīkst, bet mazo uzņēmēju, kas nodarbojas ar to pašu, piežmiedz..

  • 0
    Tepatvien 08.03.2018, 07:40:12

    Intersenti var paskatīties darba sludinājumu sadaļā, kur vakar ievēroju sludinājumu krievu valodā, kur piedāvā piestrādāt par naudas noņēmēju ar iespējams tādā veidā klonētām kartēm.
    Varbūt ka policija arī to sludinājumu jau ievērojusi.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: