Nozares darba grupa patlaban spriež, vai Latvijā mainīt likumu, kas daudz striktāk noteiks - ja cilvēks nav kategoriski aizliedzis savus orgānus izmantot pēc nāves, viņš to ir atļāvis, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma"

Kā vēstīja raidījums, tas ir svarīgi, jo nereti tieši aizgājēja tuvinieki aizliedz orgānu pārstādīšanu un nāvei nolemj arī tos, kuriem jauna sirds, nieres vai plaušas palīdzētu dzīvot. Likumā gribot arī nodalīt atļauju izmantot orgānus tikai transplantēšanai no atļaujas ļaut ķermeni izmantot arī medicīniskiem pētījumiem, kā arī noteikt ārsta atbildību.

Lai gan likums jau šobrīd paredz, ka Latvijā darbojas piekrišanas prezumpcija, ārsti gribot, lai viss ir konkrētāks. Latvijas Transplantācijas centra vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Jukšinskis pauda, ka vēlme ir minēto noteikt skaidri, lai tā pasargātu gan donorus, gan ārstus, gan orgānu saņēmējus.

Jukšinskis uzsvēra, ka daudzviet ārvalstīs ir tendence likt uzsvaru uz piekrišanas prezumpciju, proti, ziedošana ir iespējama, ja cilvēks orgānus pēc savas nāves nav aizliedzis izmantot.

Darba grupā iesaistīti Veselības ministrijas un slimnīcu pārstāvji, kā arī pacientu organizācijas.

Patlaban mazāk kā 1% Latvijas iedzīvotāju ir lieguši vai atļāvuši savus orgānus izmantot pēc viņu nāves.

Mediķi atgādina, ka viens cilvēks, kuram pierādīta smadzeņu nāve, var palīdzēt dzīvot astoņiem citiem.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    asd. 28.02.2018, 11:04:21

    Kāpēc gan ne?
    Tikai būtu jāapsver iespēja nevis ziedot,bet pārdot.Lai aizgājēja tuvinieki saņemtu adekvātu samaksu.Un lai cilvēks varētu pats pārdot ,teiksim,savu nieri.

  • 0
    Latvija pāri visām! 28.02.2018, 12:44:40

    Tieši tā.
    Mums taču ir skarbais kapitālisms.
    Kāpēc visur citur medicīnā plēš deviņas ādas, bet te par velti?
    Un nekādu obligāto rindu - tuviniekiem vai aizgājējam pašam ir tiesības izvēlēties, kam novēlēt.
    Citādi būs jāaizliedz.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: