Piektdiena, kas iekrīt jebkura mēneša 13. datumā, daudzās kultūrās tiek uzskatīta par neveiksmīgu dienu. Cilvēki patur atmiņā mīklainās sakritības, kad kādi negatīvi notikumi atgadās tieši šajās dienās. Daži šo pazīmi traktē kā cilvēka psiholoģijas likumu, citi — kā kaut ko mistisku.

Medicīnā bailes no 13. datuma piektdienas, jeb, kā tautā sauc, melnās piektdienas, tiek uzskatītas par vienu no fobijas paveidiem un tām ir savs nosaukums — paraskevidekatriafobija. Šis saliktenis cēlies no grieķu vārdiem Paraskeví - piektdiena, dekatreís - trīspadsmit, phobía – bailes.

Tiek uzskatīts, ka piektdiena, 13. datums, Eiropā kļuvis bēdīgi slavens pēc Templiešu ordeņa mestra un daudzu ordeņa biedru masveida arestiem Francijā 1307. gada 13. oktobrī pēc karaļa Filipa IV pavēles. Taču tas nav zinātniski pierādīts fakts.

Jau kopš Bībeles pirmsākumiem (Ādams un Ieva aizliegto augli baudīja piektdienā; Kristus krustā tika sists piektdienā) un, iespējams, vēl senāk skaitlis 13 un piektdiena ir ar diezgan negatīvu nozīmi, bet šī kombinācija kopā salikta tikai divdesmitajā gadsimtā.

Šo leģendu lielā mērā radījuši masu mediji, un tā, visticamāk, nāk no Amerikas, kur radās pēc biržu krīzes sākuma 1927. gadā. Tā ievadīja ekonomisko drudzi un lielās depresijas laiku. Biržu krīze sākās piektdienā, kas bija 13. datums, un noticis tas esot tieši trīspadsmitos un trīspadsmit minūtēs. Vārgos iebildumus, ka krīze esot sākusies jau dienu iepriekš, prese nedzirdēja un netiražēja. Šai dienai tika dota iesauka – Melnā piektdiena, un leģenda kļuva nemirstīga.

Amerikā pēc Otrā pasaules kara uz kino ekrāniem iznāca šausmu filmas seriāls Piektdiena. 13. Vairāk nekā desmit tās sērijas filmas veidotājiem atnesa milzīgu veiksmi un peļņu, jo stāsts par maniakālo slepkavu, kas savus briesmu darbus pastrādāja trīspadsmitajā datumā, kas sakrita ar piektdienu, cilvēku miljonus gan šausmināja, gan vilināja.

Vēstures un kultūras spiediena rezultātā radies mīts dzīvo joprojām. Daži pētījumi apgalvo, ka piektdienās, ja tā iekrīt trīspadsmitajā datumā, uz ceļiem notiek vairāk avāriju un negadījumu nekā parastā piektdienā. Ja tā arī ir, tad tam varētu būt psiholoģisks izskaidrojums, jo cilvēki jau ir noskaņojušies un sagatavojušies, ka varētu notikt kas slikts.

Senākais stāsts, kas noticis 13. datumā un piektdienā, saistīts ar 1120. gadā dibināto Templiešu ordeni. Tas ir pieminēts arī mūsdienu bestsellerā Da Vinči kods. Templiešu ordenis tika apsūdzēts visādās ķecerībās un iznīcināts 1312. gadā. Tas notika piektdienā, 13. oktobrī.

19. gadsimta beigās Anglijā, mēģinot oponēt Melnās piektdienas mītam, tika uzbūvēts kuģis, kuram deva vārdu Piektdiena. Komanda tam tika nofraktēta piektdienā, kapteiņa uzvārds bija Fraidejs (Piektdienis), kuģi ūdenī nolaida piektdienā, no ostas tas izbrauca piektdienā… un kopš tā laika kuģi vairs nekad neviens nav redzējis.

Amerikas Savienotajās Valstīs šī diena ietekmē 17 - 19 miljonus cilvēku, un biznesa nozarē šajos liktenīgajos datumos tiek zaudēti 800 - 900 ASV dolāru, un tas ir tikai tāpēc ka cilvēki ir tik ļoti pārbijušies, ka nelien nemaz ārā no gultas, kur nu vēl brauc ar mašīnām vai lido ar lidmašīnām.

Vēl jāpiebilst, ka ir valstis, kurās ēkām nav 13. stāva, liftos nav šādas pogas un pat kalendāros šos datumus mēdz izlaist, nemaz jau nerunājot par to, ka šajās dienās tiktu plānoti kādi nozīmīgi darījumi vai citi notikumi. Protams, katrs pats var izvēlēties, cik ļoti ticēt šai leģendai un vadīties pēc savas pieredzes. Starp citu, kāda ir Tava pieredze 13. datuma piektdienās?

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    Anita 13.10.2017, 11:28:12

    Cilvēku stulbumam nav robežu , ja jau tā neiet visai labi , vēl vajag baidīt ar ciparu 13 un piektdienu , kas gan tajā ciparā tāds briesmīgs un piektdiena laba diena ,lai pabeigtu iesākto un brīvdienās dotos ar padarīta darba sajūtu.

  • -1
    Nif nifs 13.10.2017, 22:26:18

    Nav ne vainas piektdienai un arī 13.datumam ne. Tukša māņticība. Piekrītu Anitai, nevajag cilvēkus baidīt.

  • -1
    defauIt 13.10.2017, 23:20:06

    Un vārda dienas svin Irma un Mirga.. Šausmas :o
    Labi, ka ne Zirga, vai Ņirga.....

  • 0
    norge 14.10.2017, 08:08:24

    13 datuma sodija ar navi templiesu mestru sadedzinot uz sarta , kura laika vins noladeja filipu un vina pectecus un ta laika pavestu , un tas ari piepildijas , no ta laika daudzi uzskata ka piekdiena 13 ir melna diena , ja kas

  • -2
    Anita 14.10.2017, 08:44:49

    Nu ,protams, ja tam tic ,tad arī jau piepildās, bet tā jau var daudzas lietas no pasaules vēstures atrast un beigās vēl sanāks ,ka 21. un svētdiena arī ir kas briesmīgs vai kaut cits datums, viss jau notiek mūsu galvās .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: