Divas Elīnas – Mihejeva un Jaunozola – no Ventspils 1. ģimnāzijas pārstāvēja Latviju Eiropas jauniešu parlamentā. Tajā runāts par dažādām aktuālām politiskām tēmām, taču, neskatoties uz pasākuma nopietnību, meitenes notikušo raksturo kā jautru, visādu aktivitāšu piepildītu ballīti septiņu dienu garumā.

Pēc dalības Latvijas nacionālajā konferencē šovasar Jūrmalā, kurā piedalījās seši jaunieši no Ventspils 1. ģimnāzijas 11.c klases, abas meitenes izvirzīja uz internacionālo sesiju. Nu viņas atgriezušās no Norvēģijas, Lilihameras, kur no 10. līdz 18. decembrim pulcējās 240 delegātu no aptuveni 30 valstīm.

Jau pirms došanās uz Norvēģiju visi delegāti, pēc iepriekš izveidotā prioritāšu saraksta, tika sadalīti 12 grupās – komitejās. Elīnas Jaunozolas grupas joma bija zivjsaimniecība, bet Elīnas Mihejevas – Krievijas un Eiropas Savienības sadarbība ekonomikā, tehnoloģijās un citās jomās.

Jaunieši savām tēmām gatavojās jau iepriekš, pētot interneta mājas lapas, kurās varēja atrast ziņas par konkrētajiem jautājumiem. «Tā kā komitejās katrs bijām no savas valsts, divas dienas ar dažādu spēļu palīdzību notika komiteju saliedēšana, lai mēs justos kā vienots kolektīvs.

Tālāk spriedām, kādas problēmas un to risinājumus savās jomās izvirzām, rakstījām runas ģenerālajai asamblejai – prezentējām sagatavotās rezolūcijas,» par savu darbu jauniešu parlamentā stāsta abas Elīnas. Starp citu, jauniešu parlamenta ģenerālo asambleju varēja noskatīties tiešraidē. Šogad to darījuši rekordliels skaits interneta apmeklētāju – 1400–1500 cilvēku. Meitenes atzīst, ka pasākums bijis ļoti nopietns un svarīgs, taču pats galvenais tajā ir jaunieša kreativitāte un spēja komunicēt, kā arī aktīva dzīves pozīcija.

«Ieguvām draugus, pieredzi, uzlabojām angļu valodas zināšanas, guvām izpratni par norisēm citās zemēs,» meitenes uzskaita savus guvumus. « Tā kā otrā oficiālā parlamenta valoda ir franču – aizdomājāmies, ka vajadzētu apgūt arī franču valodas

pamatus, kā arī vairāk interesēties par politiku.»

Šobrīd abas meitenes uzsākušas Eiropas jauniešu parlamenta Kurzemes reģiona sesijas organizēšanu, kas notiks nākošā gada pavasarī Ventspilī. «Aicinām nebaidīties, bet piedalīties. Jauniešu parlaments dod iespēju arī apceļot Eiropu, gūstot jaunus iespaidus, zināšanas un draugus,» aicina abas Elīnas.

Foto: Juris Ģigulis

Ventspils 1. ģimnāzijas audzēknes Elīna Mihejeva un Elīna Jaunozola pēc dalības Eiropas Jauniešu parlamentā ieinteresējušās par politiku. Kas zina, varbūt redzam nākamās politiķes?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: