Jauni dokumenti negaidīti pavēruši ieskatu līdz šim rūpīgi slēptos faktos: simttūkstoši un miljoni tiek izpludināti no tiem Ventspils uzņēmumiem, kuros ar Latvijas prokuratūras gādību saimnieko Šveices «advokāts» Rūdolfs Meroni. Visa šī nauda ir uzņēmumos strādājošo ventspilnieku sapelnīta.

Drīz būs pagājuši jau desmit gadi, kopš prokuratūra nebeidzamo t.s. «Ventspils kriminālprocesu» ietvaros uzlika arestus dažādām firmām vai to daļām, kuru vidū tieši un pastarpināti atrodas vairāki no svarīgākajiem Ventspils ostas uzņēmumiem — A/S Kālija Parks, A/S Ventspils Tirdzniecības Osta (VTO), A/S Baltic Coal Terminal, SIA Noord Natie Ventspils Termināls, A/S Ventbunkers, A/S Latvijas Naftas Tranzīts un citi. Par «mantas glabātāju» tika iecelts Rūdolfs Meroni, kurš drīz vien kļuva par amatpersonu (tipiski — padomes priekšsēdētāju vai locekli) praktiski visās no arestētajām firmām. Kā parāda jaunākie dokumenti, notiek šo uzņēmumu līdzekļu izpludināšana organizētā grupā, pēc iepriekšējas vienošanās, iepriekš sadalot lomas, sevišķi lielos apmēros.

Piedāvājam apskatu, kādos veidos tieši kurš no Ventspils ostas uzņēmumiem ir ticis iztukšots. Jāatgādina — visi šie līdzekļi faktiski ir radušies, Ventspils pilsētas un novada iedzīvotājiem strādājot šajos uzņēmumos un veicot ogļu, kālija un beramkravu, ģenerālkravu, mazuta un citu lejamkravu pārkraušanu.

Luksusa jahta par VTO naudu

Apgādājies ar neizsīkstošu, ilggadēju un stabilu Ģenerālprokuratūras atbalstu savai saimniekošanai Ventspils uzņēmumos, 2015. gada pavasarī R. Meroni nolēma iegādāties savai privātajai izklaidei luksusa motorjahtu. Turklāt nevis šeit, Ventspilī, bet gan — Egejas jūrā Grieķijā. Kā rāda 43 lappuses garais dokuments CS04D07, ko 21.04.2015. parakstījis peldlīdzekļu vērtētājs Georgios Karamalis, R. Meroni vēlmju piepildīšanai Pirejas ostā atrasta 88 tonnu DWT, 25 metrus gara motorjahta ar reti trāpīgu nosaukumu «Fortune» («Bagātība»), kas reģistrēta zem Sentvinsentas un Grenadīnu karoga.

Lai šo jahtu iegādātos, izremontētu un palaistu ekspluatācijā, naudas izpumpēšanas nolūkos R. Meroni, izmantodams savu VTO padomes priekšsēdētāja un mantas glabātāja posteni, noorganizēja fiktīvu aizdevuma līgumu starp VTO un tās valdes locekli Aivaru S. Gobiņu. Jahtas pirkšanai tika izmantots ofšors ar nosaukumu Valera Marine Services Ltd, reģistrēts R. Meroni iemīļotajā jurisdikcijā — Libērijas Republikā (Rietumāfrikā), saistībā ar kuras diviem pilsoņu kariem R. Meroni savulaik Itālijā pat ticis aizturēts sakarā ar ieroču kontrabandas izmeklēšanu, bet nekad nav ticis notiesāts.

Naudas aizskaitīšana prom no VTO oficiāli noformēta 2015. gada 8. aprīlī, noslēdzot līgumu starp R. Meroni, kurš rīkojas VTO vārdā, un A. Gobiņu kā privātpersonu. No VTO aizpludinātās naudas apjoms — 522 000 dolāru. Maksājums oficiāli noformulēts kā «aizdevums Valera Marine Services akciju iegādei», tātad labā ziņa ir tā, ka teorētiski saglabājas lai arī niecīgas, tomēr izredzes šo naudu atgūt.

A. Gobiņš jau divus mēnešus nav bijis sastopams, lai viņu konfrontētu ar dokumentiem. Sākotnēji viņš solīja satikšanos «jaunnedēļ», taču tad neatbildēja ne uz zvaniem, ne uz īsziņām ar tekstu «Cik mezglus no M/V «Fortune» var izspiest? Cik ilgā laikā var aizbraukt no Krētas līdz Pirejai?» un «Būsi vīrietis un pacelsi telefonu?»

Ventas Balss jau rakstīja — R. Meroni «komandas» valdīšanas gados VTO pārkrauto kravu apjomi samazinājušies teju uz pusi, bet darbinieku skaits no 503 pagājušajā gadā samazināts līdz septiņpadsmit (!!!) strādājošajiem. Taču vairāk kā pusmiljons dolāru privātas jahtas iegādei no VTO, kā redzams, atrodas uz sitiena.

Nekustamais īpašums Krētā un Collikonā

Paralēli vairākas naudas izshēmošanas afēras (dažādās to tapšanas stadijās) redzamas nekustamo īpašumu iegādē. Dokumentos ir redzamas summas, sākot ar 150 tūkstošiem eiro un beidzot ar 380 tūkstošiem. Vienā gadījumā plānots pirkt māju Krētā, savukārt citā gadījumā darījums ne tikai plānots, bet arī īstenots. Tagad R. Meroni grupējuma rīcībā ir ekskluzīva villa Aggelianas ciemā uz Krētas salas. Pagaidām vēl nav zināms, vai līdz galam ir īstenots olīveļļas spiestuves iegādes process Skepasti apkārtnē. Uz rakstisku komunikāciju R. Meroni nav atbildējis divus mēnešus.

Citā gadījumā R. Meroni plānoja pirkt dzīvojamo māju savā pilsētā — Bergštrāsē 34, Cīrihes kantona Collikonā. Šim nolūkam plānoja izšķērdēt A/S Latvijas Naftas Tranzīts piederošus līdzekļus, kurus šī firma ieguva pēc tai piederošās A/S Ventspils Nafta akciju paketes pārdošanas neskaidros apstākļos. Attiecīgi R. Meroni apgādājies ar Lihtenšteinas Valartis Bank direktoru Pētera Bādera un Aleksandra Rinderera izdotu garantijas vēstuli, ka šajā bankā stāvot 20 miljoni eiro no Latvijas Naftas Tranzīta naudas. Taču, kā noprotams no mediju ziņotā, šo afēru pēdējā brīdī apturējusi tiesa.

Visa šī nauda ir izņemta no Ventspils un Latvijas ekonomikas, tā tiek izvesta no mūsu valsts, lai ārzemēs (nevis Latvijā) radītu jaunas darbavietas un materiālās vērtības, maksātu nodokļus.

Restorānos noēsts Ventbunkera trešdaļmiljons

Kā iepriekš ziņoja Diena, vēl no Ventspils ostas uzņēmumos izshēmotās naudas pirkti divi Robinson R66 helikopteri, par katru iztērējot vismaz 80 tūkstošus dolāru. Savukārt konkrēti konstatējams fakts, ka Ventbunkers izsniedzis uzņēmumam piederošu bankas karti Nr. 4921 7699 3012 0355 uz R. Meroni vārda. Laika posmā no 2014. gada 1. janvāra līdz pagājušā gada aprīlim nauda R. Meroni privātajiem tēriņiem tikusi tērēta tik mežonīgos apjomos, ka nācies atvērt speciālu kontu LV43RIKO0001080019156, kas paredzēts tikai un vienīgi R. Meroni viesnīcu, bāru, restorānu, dzertuvju, lidmašīnu biļešu un citu «sīkumu» apmaksai.

Šajā laikposmā veikti vismaz 422 maksājumi eiro, 237 maksājumi Šveices frankos, 91 maksājums ukraiņu grivnās un 31 maksājums krievu rubļos, astoņi — britu mārciņās, trīs — dolāros, kopā notērējot 353 tūkstošus eiro no Ventbunkera naudas.

Laikā, kamēr Ventbunkers atradies R. Meroni «menedžmenta» rokās, tā pārkrauto kravu apjoms samazinājies no 10 miljoniem uz 2,1 miljonu tonnu gadā. Turklāt, kā zināms, tas vēl nav pats briesmīgākais piemērs — Kālija Parka darba apjomi no 5,5 miljoniem tonnu gadā nokritušies līdz attiecīgi 120 līdz 380 tūkstošiem tonnu pēdējos gados.

«Iedrošina iet politikā»

LTV raidījumam de facto izdevās noskaidrot, ka pirms pašvaldību vēlēšanu izsludināšanas R. Meroni sapulcinājis savu pārvaldīto uzņēmumu darbiniekus un «iedrošinājis viņus iet politikā». Kā zināms, uz to reaģējuši tikai daži cilvēki, kas iesnieguši savas kandidatūras uz Ventspils domi. Viņu vidū kā galvenie jāmin Inga Antāne (VTO padomes locekle), Ivars Landmanis (ilggadējs Kālija Parka «konsultants») un Ģirts–Valdis Kristovskis (piecu tūkstošu eiro mēnesī saņēmējs no Ventbunkera). Vēl obligāti jāatzīmē Ilmāra «Neo» Poikāna izgaismotais līgums starp R. Meroni vadīta ofšora kontrolē esošo SIA Media Support un KPV.LV partijas dibinātāja Artusa Kaimiņa firmu, tātad finansiālas saiknes ir saskatāmas arī starp KPV.LV sarakstu un R. Meroni kontrolē esošajām naudas plūsmām. Pārvēlēts vēlas tikt arī Vladislavs Šafranskis, kaut gan pēdējos gados viņš no R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem nogājis malā, saglabājot Kazahstānas investoriem piederošā graudu termināla priekšnieka posteni. Dokumenti neliecina, ka V. Šafranskis būtu piedalījies VTO, Kālija Parka un pārējo uzņēmumu iztukšošanas shēmās.

Kāpēc R. Meroni pēkšņi nepieciešams savus cilvēkus bīdīt uz deputātu vietām domē? Kā no augstākminētajiem faktiem redzams, kravu apjoms krītas, savukārt izshēmotās naudas apjoms pa gadiem tikai pieaug. Acīmredzams ir slēdziens: R. Meroni un viņa cilvēkus sācis interesēt priekšzīmīgā kārtībā esošais pilsētas pašvaldības budžets, tajā skaitā vairāk nekā 10 miljonu eiro brīvo līdzekļu rezerves un tuvāko gadu laikā ieplānotās 200 miljonu eiro investīcijas no dažādiem Eiropas fondiem.

Foto: Aivars Gobiņš, palīdzējis izshēmot no VTO vairāk kā pusmiljonu dolāru, tagad atpūšas uz jahtas «Fortune» Egejas jūrā.

Kad jahta ir iegādāta, tās formālais īpašnieks Aivars Gobiņš izsniedzis ģenerālpilnvaru Rūdolfam Meroni rīkoties ar jahtu pēc viņa ieskatiem.

Valartis banka apstiprina: A/S Latvijas Naftas Tranzīts līdzekļi 20 miljonu apmērā meklējami Lihtenšteinā.

Par Latvijas Naftas Tranzīta līdzekļiem tiek plānots iegādāt dzīvojamo ēku Collikonā.

Slepenais līgums starp Rūdolfu Meroni un Aivaru Gobiņu par 522 tūkstošu dolāru aizpludināšanu no Ventspils Tirdzniecības Ostas.

Latvijas Naftas Trazīta valde apstiprina: ar Lihtenšteinā nobēdzinātajiem 20 miljoniem plānots apmaksāt ekskluzīvu īpašumu pirkšanu Šveicē.

Jahtas uzturēšanas izmaksas pusgada laikā pārsniegušas 21 tūkstoti eiro.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    Pipars 31.05.2017, 00:44:29

    Nu baigais tiltiņš tas advokāts!
    Kur tāds vispār Latvijā uzradās?

  • -2
    Novadnieks 31.05.2017, 06:48:30

    Kaut kāds tirliņš te uztaisījis tēmu,pasniegdams to kā absolūtu realitāti,lai gan pats nav par to pārliecināts un tu uzvelcies?Viegli gan ir manipulēt ar cilvēku.Pamēģini paglaudīt klaiņojošu suni vai kaķi.Ilgam laikam jāpaiet,kamēr uzticību iemantosi.Par meža zvēru vispār cerību nav.Toties divkājainie kā tādas vieglas uzvedības sievietes-bikses nost un atiet zem jebkuras daiļrunīgas izkārtnes un mākslota spožuma.

  • -2
    Ena 31.05.2017, 01:06:22

    Aļļo,garaž ! Tak ne jau ventspilniekiem piederošas firmas uzrauga un apsaimnieko Meroni. LEMBERGAM. Vienā gan autoram piekritīšu - Visa šī nauda ir uzņēmumos strādājošo ventspilnieku sapelnīta... bet nez kāpēc pieder Lembergam. Nu, tad lai Lembergs pārdzīvo, ka tas, kas viņam palīdzēja visiem piederošo pārvērst par Lembergam piederošo, tagad putina to ārā. Laupītājs aplaupa laupītāju.
    P.s. Bezzobainā Latvijas tiesībsargājošā sistēma tā kā tā valstij neko neatgūs, tā Lembergam vajag.

  • -1
    Novadnieks 31.05.2017, 05:12:00

    Nu tad par ko kreņķis,ja Meroni nāsīs ir ierāvis Lemberga naudu,kurš attiecīgi rauj nāsīs ventspilnieku naudu?Jebkurā variantā parastais cilvēks to naudu pat paostīt nedabūs,toties tuvākā vai tālākā nākotnē,par šādu nožēlojamu cīņas veidu priekšvēlēšanu laikā kāds cits pa bieti gan dabūs.

  • -6
    skanisskanis 31.05.2017, 13:24:01

    tie visi jau nekas, bet Jurševici, kas taisa ģimenes biznesu! Droši vien sadomājušies tikt pie naudas! Lembergs ar savu sievu ir sīkums, salīdzinot ar Jurševecu pāri.

  • -4
    p_eteris 14.07.2017, 08:18:07

    Ena, Tu gan esi trollis. Lembergs ies kopā vienā bandā ar Kristovski! Redzi , kā Kristovska banda troļļo!

  • 0
    Novadnieks 14.07.2017, 09:46:59

    Klau,ja Kristovskim ir banda,tad kā dēvēt to Lemberga kompāniju?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: