Lai gan Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Sarmīte Villere cīņā par mediķu atalgojumu sola neizrādīt agresiju un nenodarīt pāri pacientiem, Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs ir pārliecināts, ka pacienti šajā situācijā neizbēgami cietīs.

NMPD vadītāja Villere šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" solīja, ka cīņa par to, lai mediķi varētu nopelnīt pietiekami daudz bez ilgstošas pārstrādāšanās un izdegšanas, nebūs agresīva, bet konstruktīva un saprātīga, lai nenodarītu pāri pacientiem.

Pēc Villeres teiktā, atalgojuma problēma ir ļoti samilzusi un risinājums vajadzīgs jau nākamā pusgada laikā, tāpēc visu nozarē strādājošo pārstāvjiem, tai skaitā arī arodbiedrībām, drīzumā vajadzētu sanākt kopā, lai definētu savas prasības un beigās apkopotā veidā nodotu tās "uz augšu".

Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs gan "900 sekundēs" bija skeptisks par to, ka šāds plāns varētu nostrādāt, jo valdība vienkārši turpinās teikt, ka tai nav naudas, vienlaikus tērējot miljonus citiem mērķiem, kas, viņaprāt, ir mazāk svarīgi nekā mediķu algas.

Sekas būs tādas, ka medicīnas darbinieki vienkārši nestrādās pagarināto darba laiku, līdz ar to sniegto pakalpojumu apjoms samazināsies, kā rezultātā, protams, cietīs pacienti, brīdināja Kalējs, kā piemēru minot, ka NMPD darbinieki vairs nevarēs normatīvajos aktos noteiktajā laikā ierasties uz izsaukumiem.

Slimnīcu biedrības vadītājs arī prognozēja, ka zemā atalgojuma dēļ arvien vairāk medicīnas darbinieku pametīs valsti, lai dotos strādāt uz ārzemēm. Jau tagad, pēc arodbiedrības rīcībā esošās informācijas, ik gadu labāka darba meklējumos uz ārvalstīm aizbrauc ap 100 Latvijas mediķu, taču tie esot tikai oficiālie dati. Kalējs uzsvēra, ka mediķu pienākums nav ziņot arodbiedrībai par savu došanos strādāt uz ārvalstīm.

Gan Villere, gan Kalējs uzteica veselības ministres ieguldītos pūliņus, cenšoties risināt nozarē pastāvošās atalgojuma problēmas, un abi nosodīja valdības rīcību, apgalvojot, ka medicīnai naudas nav, bet tai pašā laikā atrodot finansējumu citiem iepriekš neplānotiem tēriņiem.

Jau ziņots, ka Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti ir pieprasījuši Veselības ministrijai (VM) un iestādei risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest. Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -5
    Latvija pāri visām! 03.03.2017, 10:35:45

    Var jau mediķi draudēt ar darba pamešanu, ja vēlas pievienoties bezdarbnieku rindām.

  • -1
    Nif nifs 03.03.2017, 11:01:10

    Interesanti sanāk. E-veselības (gribas teikt bezjēdzības) ieviešanai miljoni ir un atrodas vēl un vēl, bet mediķu algām un izmeklējumu kvotām - nav. Visādu (arī bezjēdzīgu) pasaules banku pētījumu apmaksai arī atrodas. Mediķus saprotu, darbs ir ļoti atbildīgs, jāmācās n-tos gadus.

  • 0
    Novadnieks 03.03.2017, 12:58:36

    Neesmu redzējis vēl nevienu mediķi nabagu.Ja salīdzina ar minimāls algas saņēmējiem,tad mediķi ir diezgan iztikuši.Medmāsas un sanitāri varētu kaut ko prasīt,bet kas attiecas uz ārstiem,tad tie jau nu varēja pastāvēt pie ratiem.

  • -5
    Latvija pāri visām! 03.03.2017, 13:15:21

    Drīzāk varētu atjaunot veco kārtību, ka par budžeta naudu studējošais ārsts trīs gadus atstrādā šeit uz vietas, nevis uzreiz piesit pēdu uz ārzemēm.

  • -2
    Novadnieks 03.03.2017, 19:02:33

    Pats tu varēji piesist pēdu uz ārzemēm,tikai austrumu virzienā.

  • -2
    Latvija pāri visām! 03.03.2017, 20:27:36

    Atkal tev tās nesaprotamās rūpes ar mīnusa zīmi par citiem cilvēkiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: