Priecīga ziņa Kurzemes novada iedzīvotājiem – Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī sestdienās turpmāk tiks veiktas kataraktas operācijas, tādējādi samazinot gaidīšanas rindas.

25. februārī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas gaiteņos valdīja satraukums, kā arī prieks par slimnīcas sperto soli pretim pacientam, sniedzot iespēju ātrāk atgūt acu gaišumu. Prieks valdīja gan no pacientu, gan slimnīcas vadības puses, jo ir panākts, ka kvalificēti speciālisti no Rīgas sestdienās pieņems pacientus arī Ventspilī. Saprotams, ja cilvēkam ik dienas jāsadzīvo ar kādu slimību un tās ārstēšana pieejama tālā nākotnē, ikdiena ir apgrūtināta, tādēļ katrs panākums, piesaistot papildu speciālistus, ir liels ieguvums slimnīcai, lai palīdzētu pacientam pakalpojumu saņemt ātrāk.

Iepazināmies nedaudz tuvāk arī ar dažiem pacientiem, bet vislielāko sajūsmu pauda Elma Mālniece. Elma dalās savā sajūsmā: «Es nespēju noticēt, jūtos kā septītajās debesīs, ka man tika dota iespēja šodien operēt aci, domāju, ka būs jāgaida vēl gads rindā, tāpēc, saņemot telefona zvanu, sākumā neticēju, ka tā ir taisnība. Pierakstījusies operācijai biju Rīgā, tādēļ arī bija mulsums, saņemot zvanu, kurā apgalvoja, ka operēs Ventspils slimnīcā. Slimnīcas pārstāvji skaidroja, ka ārsti no Rīgas brauks operēt uz Ventspili, un tajā brīdī noticēju, ka tas tiešām notiks. Iepriecināja arī tas, ka operācijas tiek veiktas sestdienā, tādēļ meita varēja atvest, citādi, ja operācija būtu darba dienā, būtu par maksu jāmeklē šoferis, kas vestu uz slimnīcu un atpakaļ no tās, jo dzīvoju Talsos. Esmu pateicīga Dievam un Ventspils slimnīcai par doto iespēju operāciju veikt ātrāk!»

Katarakta ir vielmaiņas slimība, kad acs lēcā sāk mainīties tās sastāvs un veidojas nogulsnējums. Šīs nogulsnes ierosina acs lēcas apduļķošanos. Visbiežāk katarakta attīstās vecumā pēc 50 gadiem, bet ar šo slimību var sasirgt arī gados jauni cilvēki, ja viņiem ir kādas blakus saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, vielmaiņas traucējumi, vai šī slimība ir iedzimta.

Savlaicīgi neārstējot kataraktu, cilvēka redze pasliktinās, un ar laiku tā var tikt zaudēta pavisam. Vienīgā iespēja redzes saglabāšanai ir operācija. Kataraktas operācijas laikā tiek izņemta acs slimā lēca un aizstāta ar jaunu mākslīgo lēcu.

Kataraktas operācija ir ambulatora procedūra, kas parasti ilgst 15–30 minūtes. Pirms operācijas iesakām vērsties pie speciālista, lai pārliecinātos par tās nepieciešamību. Pirms operācijas pacientam tiek ievadīta anestēzija, lai acis kļūtu nejutīgas, savukārt pēc operācijas tiek uzlikts pārsējs uz operētās acs, lai acs jutību neietekmētu dažādi faktori, piemēram, gaisma, gaisa plūsma, dažādi mikroorganismi gaisā, kas var radīt papildu spriegumu acij. Pēc nelielas atgūšanās bieži vien pacients pārsēju drīkst noņemt jau pēc vairākām stundām. Pēc ārsta norādījumiem, pēcoperācijas periodā pacientam vēlams atkārtoti vērsties pie acu ārsta, lai novērotu acs pielāgošanos un attiecīgi tad arī novērtēt, vai ir nepieciešamas korekcijas vai pielāgošana briļļu lēcām, ja, piemēram, operācija veikta vienai acij.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Veselības ministrijas stratēģiskajā plānojumā kā vienu no prioritārām specializācijā ir norādījusi oftalmoloģiju, tādēļ aktīvi tiek strādāts, lai mūsu slimnīcā nozari attīstītu. Ar Ventspils pašvaldības atbalstu Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca šobrīd noslēgusi līgumu par optiskās koherences tomogrāfijas iekārtas iegādi, kas dos iespēju pacientiem arī Ventspilī veikt acs struktūras izmeklējumus un nodrošināt pakalpojumus, kas līdz šim bija pieejami tikai Rīgā. Redze ir viena no cilvēkam nozīmīgākajām uztveres maņām, tādēļ acu struktūras slāņu bojājumi ietekmē pilnvērtīgu funkciju nodrošināšanu ikdienā. Ar iekārtas palīdzību iespējams noteikt defektus acs struktūras slāņos, tādējādi konkrēti nosakot, kurā slānī nepieciešama ārstēšana, kā arī novērot to ārstēšanas procesā.

Ik mēnesi uz kataraktas operācijām vidēji rindā iestājas 70–80 pacientu. Līdz šim operācijas tika nodrošinātas darbdienās, savukārt šobrīd tās tiks veiktas arī sestdienās, papildus veicot 60 operācijas mēnesī un tādējādi katru mēnesi samazinot kopējo rindu par 20 vietām. Gaidīšanas rinda uz šīm operācijām pašreiz ir aptuveni trīs gadi, uz operāciju Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pierakstījušies vairāk nekā 3400 pacientu. Veiktās izmaiņas būtiski samazinās gaidīšanas ilgumu uz operāciju, un pacientiem būs iespējams ātrāk saņemt palīdzību un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Kvalificētu speciālistu piesaiste bija iespējama, pateicoties sadarbībai, kas ir izveidojusies starp Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), jo kataraktas operācijas veiks kvalificēti acu ārsti, tostarp RSU Medicīnas fakultātes profesore un Oftalmoloģijas katedras vadītāja Guna Laganovska. Profesore ir arī Latvijas Acu ārstu asociācijas prezidente. Ārste savu darbu neuzskata par grūtu, kā to, iespējams, teiktu citi speciālisti. Viņa to uztver kā nozīmīgu un atbildīgu darbu, ar kuru iespējams palīdzēt cilvēkam atgūt savu dvēseles spoguli. Lai gan ārste darbā pavada visvairāk laika, darbu dara ar prieku, jo strādā nozarē, kas viņai patīk.

Plašāka informācija par slimnīcā sniegtajiem pakalpojumiem un veselības aprūpes aktualitātēm pieejama mājaslapā: www.ziemelkurzemesslimnica.lv.

Foto: Ventspils slimnīcas paciente Elma Mālniece, kurai 25. februārī veikta kataraktas operācija.

Foto: Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis Juris Lācis (no kreisās), acu slimību nodaļas vadītājs Aigars Brencēns, profesore Guna Laganovska, kā arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas acu ārsti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: