Saeimas deputāti neraujas stāties zemessardzē, lai arī tai Latvijas valsts aizsardzības politikā atvēlēta liela loma un amatpersonas regulāri atgādina zemessargu nozīmi, raksta "Latvijas Avīze".

Pašlaik zemessardzē no Saeimas 84 deputātiem-vīriešiem aktīvi darbojas tikai divi - Vilnis Ķirsis (V) un Veiko Spolītis (V). Ķirsis, kurš dien zemessardzes Studentu bataljonā, apgalvojis, ka apvienot to ar darbu Saeimā nemaz neesot tik grūti: "Tā ir viena nedēļas nogale mēnesi plus vasarā deviņu dienu nometne. Turklāt tas ir diezgan brīvi. Ja kādu reizi netiec, tad nekas traks ari nenotiek, nokavēto var piedzīt citā laikā." Viņš novērojis, ka pēdējā laikā jūtami uzlabojusies mācību intensitāte un kvalitāte, kā arī zemessargu tehniskais nodrošinājums.

Laikraksts vēlējies noskaidrot, kas liedz jaunajiem un spēcīgajiem parlamentāriešiem papildināt zemessargu rindas. Ivars Zariņš (S) to skaidrojis ar laika trūkumu, jo deputāta darbs neļaujot pilnvērtīgi pievērsties dienestam. Līdzīgu viedokli pauda arī Jānis Upenieks (V), kurš skolas laikā darbojies jaunsardzē, skautos, aizrāvies ar militāro jomu un pēc vidusskolas beigšanas esot pat apsvēris domu stāties speciālo uzdevumu vienībā. Viktors Valainis (V) atzinis, ka viņam tā īsti nav attaisnojuma nebūt zemessardzē, tāpēc pārskatāmā nākotnē varbūt iestāšoties.

Deputāts Edgars Putra (ZZS) teicis: "Ja darbs būtu tikai Saeimā, tad varbūt varētu apvienot, bet daudz laika prasa arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumi. Vasarā it kā sesijas starplaiks, bet tieši tad ministrijā aktīvs darbs pie budžeta gatavošanas. Ja kāds bridis vēl paliek brīvs, tad jāpieslēdzas ģimenes saimniecībai lauku darbos. Pēdējos mēnešos vismaz esmu atsācis uz svaru zāli iet, lai atgūtu formu."

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis (V) uzskata, ka nebūtu īsti pareizi, ka cilvēks, kas uzrauga nozari, vienlaikus arī tajā darboties. Savukārt Artuss Kaimiņš paziņojis, ka esot pacifists, kuram "tās bises un šaujamie galīgi nepatīk".

Savukārt Saeimas deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK) pirms pusgada apgalvojis, ka tieši "pašlaik" gatavojot dokumentus uzņemšanai zemessardzē, taču šajā laikā tālāk par it kā sagatavotu dokumentu mapīti tautas priekšstāvis tā arī nav ticis, turklāt viņš stāšanos zemessardzē esot atlicis vēl par gadu, jo iestāšanos liedzot ieplānots ārzemju atpūtas brauciens.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: