Nereti no konteksta paķerta informācija un izmantota nevietā tīši vai netīši var sagādāt kādam nopietnas morālas ciešanas. Agra, kas bija vērsies Ventas Balss redakcijā, stāsts ir tam apliecinājums – viens kadrs no televīzijas sižeta publiskā pasākumā kļuva par iemeslu tam, lai viņš pats kļūtu par izsmieklu paziņu acīs.

Viens kadrs no sižeta sāka dzīvot savu neatkarīgu dzīvi un apaugt ar vīrieti aizvainojošiem komentāriem sociālajos tīklos. Pirmo reizi Agris sajuta, ka kaut kas nav kārtībā vasaras vidū. Atgriežoties no Rīgas ar autobusu pēc operācijas, Agris pamanīja pastiprinātu pasažieru uzmanību. «Nodomāju, ka visi uz mani skatās laikam tādēļ, ka kaut kas nav kārtībā ar manu seju, jo narkoze vēl nebija izgājusi,» stāsta Agris. Izkāpis no autobusa, vīrietis atkal sajuta aizdomīgus skatienus, vērstus uz viņa pusi. Pēc kāda laika vīrietis sajutās ne pārāk labi arī zobārstniecības kabinetā, taču nevarēja saprast šos uzmācīgos skatienus. Pa ceļam uz darbu pēc ilgstošas ārstēšanās Agris sastapa paziņu, kurš bija tik drosmīgs un pastāstīja viņam, ka viņa attēls ir publicēts internetā, bet komentētāji viņu klaji izsmej. Vēlāk Agrim paskaidroja, ka viņš ir iekļuvis televīzijas sižeta kadrā.

14. februārī viņš kā vīru ansambļa dalībnieks uzstājās Kultūras centrā. Sieviešu kolektīva uzstāšanās laikā viena no tā dalībniecēm uzaicināja Agri uz deju. Pēc dejas Agris pavadīja dāmu līdz viņas vietai un nobučoja viņu uz vaiga par godu svētkiem. Šī pasākuma dalībnieku jautrais noskaņojums tika uzņemts video. Toreiz neviens pat nevarēja iedomāties, ka šīs bučas sekundes fragments tiks pavērsts pret Agri, norādot uz viņa it kā vieglprātīgo attieksmi pret sievietēm. Te ir jāpiebilst, ka Agris ir jau sen precējies un laimīgi dzīvo laulībā. Saprotams, ka tāda fotogrāfija un komentāri aizskāra ne tikai Agra, bet arī viņa sievas pašcieņu. Fotogrāfijas efektu pastiprināja vēl arī vīrieša netipiskā sejas izteiksme – jau tobrīd viņam bija problēmas ar veselību. Tādēļ, lai varētu uzstāties, Agris lietoja spēcīgas pretsāpju zāles. «Pilnīgi iespējams, ka joka dēļ fotogrāfija vēl arī tika apstrādāta,» saka vīrietis. «Lai arī internetā attēls un sižets ar komentāriem te parādās, te pazūd, jurists apgalvo, ka noteikt jokdari neesot nekādas problēmas.»

Valsts policijas darbinieki, kuri ir saskārušies ar izsmiešanu internetā, arī apstiprina, ka atklāt cilvēku, kurš ir izmantojis sociālos tīklus vai ziņu interneta resursus, kur var atstāt komentārus, nav grūti. Pirms izsmiet kādu cilvēku, naivi slēpjoties aiz datora ekrāna, vienmēr ir labi jāpadomā. Ņemot vērā cilvēka popularitāti, aizvainojuma nopietnību, aizskarošo komentāru pieejamību, tiesa var pieņemt lēmumu izmaksāt cietušajam kompensāciju. Un šī naudas summa var būt gana iespaidīga. Agrim ir aizdomas, kas tieši publicē šo attēlu, un viņš ir gatavs doties uz tiesu un policiju.

Neraugoties uz morālajiem pārdzīvojumiem saistībā ar viņa izsmiešanu, Agris dodas uz mēģinājumiem, jo drīzumā paredzēta viņa kolektīva uzstāšanās. Pamest iemīļoto nodarbi, kuram viņš veltījis sava mūža 38 gadus, viņš negrasās. Starp citu, pēc diviem gadiem, kad Latvija svinēs 100-gadi, Agra kolektīvs atzīmēs 50 gadus. Tādēļ savu stāstījumu noslēdz ar populāras dziesmas vārdiem: «Lai ar kādi vēji pūš, visi pūtīs pāri.»

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    666.lv 24.10.2016, 17:58:57

    Ja kādam ir nepārvarama vēlēšanās publicēt tamlīdzīgas lietas internetā,vajadzētu lietot Tor pārlūku,jo atklāt IP adresi,no kuras ievietots,praktiski nav iespējams.

    https://www.torproject.org/download/download.html#warning

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: