No Valsts policijas (VP) Ventspils iecirkņa zemo algu dēļ aiziet darbinieki. Šobrīd policijā jau ir 25 vakances, kuras ir problēmas aizpildīt.

Šogad no policijas aizgājuši 16 darbinieki, bet vēl seši pārgājuši uz citām Iekšlietu struktūrām. Par savu aiziešanu līdz gada beigām jau oficiāli paziņojuši vēl četri cilvēki, bet, iespējams, ka aizies arī vairāk. Policijas darbinieki aizgājuši uz privātām struktūrām, daudzi aizbraukuši uz ārzemēm, jo ar policijas atalgojumu izdzīvot nevar.

VP Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieku Didzi Vilemsonu visvairāk uztrauc, ka no darba aiziet pieredzējuši darbinieki. Piemēram, kriminālpolicijā palicis tikai viens ļoti pieredzējis darbinieks, kurš perfekti pārzina mūsu pilsētas noziedznieku kontingentu, un tas pats tuvākajos mēnešos plāno doties izdienas pensijā. «Tas būs ļoti liels trieciens, jo tie jaunie darbinieki, kuri varētu parādīties, viņi jau nebūs gatavi reālam darbam,» sacīja Vilemsons.

Policijas priekšnieks norāda, ka algas ir niecīgas un tās ir samazinātas par 30 līdz 40% nevis par 20%, kā citās valsts struktūrvienībās. Vienlaicīgi, pieaug darba slodze, jo funkciju apjoms jau nemazinās.

Arī par virsstundu darbu policistiem vairs nemaksā, bet kompensē ar brīvdienām. Lai inspektoriem nevajadzētu maksāt arī pa dežūrām, ir ieviestas tā saucamās mājas dežūras. Respektīvi, naktīs un brīvdienās, dežūrējošajam inspektoram jābūt gatavam kuru katru brīdi izbraukt uz nozieguma vietu no mājām, nevis no policijas ēkas.

Jaunus darbiniekus dabūt ir grūti, nemaz nerunājot par iespēju piesaistīt pieredzējušus profesionāļus. Interese mācīties Valsts policijas koledžā, no jauniešu puses nav. It īpaši zinot, ka Ventspilī policistiem nav ne normālas ēkas, kur strādāt, ne pieklājīgs atalgojums. Zemākā ranga darbiniekiem, piemēram, konvoja darbiniekiem, kuri tāpat riskē ar savu dzīvību pārvadājot noziedzniekus, algas ir ap 200 latiem, bet inspektoriem ap 300. «Neviens jau strādājot policijā neplāno kļūt bagāts, runa ir par to, lai var izdzīvot,» uzsver Vilemsons. 

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona Ventspils brigādē situācija ir mierīgāka. Brigādes komandieris Andris Šulcs stāsta: ja pagājušajā gadā no darba aizgāja aptuveni 10% darbinieku, tad šogad situācija ir stabilizējusies. Arī ugunsdzēsējiem algas ir mazas, taču viņiem darbs ir maiņās – diennakts jāstrādā un trīs diennaktis brīvas. Daudzi izmanto iespēju piestrādāt citos darbos, lai varētu izdzīvot.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: