Saeimas šīsdienas lēmums neskatīt jautājumu par suņu čipēšanas veicēju loka paplašināšanu suņu īpašniekiem nozīmē garantēta un kvalitatīva pakalpojuma saņemšanu arī turpmāk,informēja Latvijas Veterinārārstu biedrības vadītāja Māra Viduža.

Biedrība atkārtoti vērsusies Zemkopības ministrijā (ZM) ar lūgumu nodrošināt suņu īpašniekiem iespēju reģistrēt savus suņus Lauksaimniecības datu centra (LDC) datubāzē attālināti, izmantojot drošas autorizēšanās iespējas ar bankas karti.

Biedrība ir arī izteikusi priekšlikumu samazināt reģistrācijas maksu vai pilnībā atcelt to atsevišķām maznodrošinātajām iedzīvotāju grupām, kā arī noteikt nulles reģistrācijas cenu tiem suņiem, kuri tiek ievietoti patversmēs.

"Likumprojekts bija nekvalitatīvs, ar to nebija iespējams palielināt reģistrējamo suņu skaitu valstī. Ar šo balsojumu ir pārtraukta nejēdzīga nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana, bet ministrijai ir dots uzdevums risināt problēmas konstruktīvi un racionāli," norādīja biedrības vadītāja.

Tikmēr ZM pauž nožēlu par Saeimas lēmumu un vienlaikus aicina veterinārārstus par suņu apzīmēšanu un reģistrāciju prasīt dzīvnieku īpašniekiem segt samērīgas izmaksas un skaidrot, par kādiem konkrētiem pakalpojumiem samaksa tiek iekasēta.

Kā informēja ZM pārstāve Rūta Rudzīte, ministrija drīzumā plāno iesniegt valdībā grozījumus noteikumos "LDC publisko maksas pakalpojumu cenrādis", samazinot maksu par mājdzīvnieka reģistrāciju LDC datubāzē no pašreizējiem 7,11 eiro uz 3,50 eiro. Savukārt dzīvnieku patversmes visus suņus varēs reģistrēt bez maksas.

Maksas samazinājums iespējams, jo LDC optimizē iekšējās procedūras un procesus, lai nodrošinātu, ka dzīvnieka īpašnieki - vairāk nekā 20 000 LDC autorizētie lietotāji -, izmantojot datu centru vai vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu "www.latvija.lv", paši varēs reģistrēt mājas (istabas) dzīvnieku datubāzē. Plānots, ka šī iespēja būs pieejama no 2017.gada 1.janvāra.

Obligātā suņu čipēšana un reģistrācija LDC datubāzē jāveic līdz 2017.gada 1.janvārim. Ja prasība netiks izpildīta, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kā arī pašvaldības policija drīkstēs uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām - no 15 līdz 350 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Nika 09.09.2016, 09:20:51

    Nesaprotams bija tas,kad tiks samazināta maksa par mājdz.čipošanu???Ja obligāti jāčipo LĪDZ 1 janv.2017 gadam,bet jaunais likums spēkā stāsies tikai NO 1 janv.2017 gada.Sanāk,ka jāčipo vien ir par tiem 7.11 eiro,nevis 3.50 ?

  • 0
    Novadnieks 09.09.2016, 11:03:20

    Nevajag satraukties par kaut kādu jampampiņu kārtējo ideju.Nekas nav jāčipo,lai tie rīkļu rāvēji sev smadzenes labāk nočipo.lai visādas muļķības nenāk prātā.Kā jauna diena, tā jauns idiotisms.Ja tik tiešām tāda čipošana būtu nepieciešama un pat obligāta,tad lai ir tik saprotoši un to pasākumu lai veic bez maksas pieprasīšanas.Ka tik pēdējo centu no cilvēka izzīst,parazīti.Tie tajos kabinetos laikam neko citu nemāk kā citiem tik
    kreņķus taisīt.Un par to vēl lielas algas saņem.
    Simtiem un tūkstošiem gadu iztika bez tādiem pekstiņiem un kārtīgiem cilvēkiem bija kārtīga suņu turēšana.
    Un atkal jāmet akmens līdzpilsoņu dārziņā.Kad vienreiz pie vēlēšanu urnām jūs domāsiet ar galvu,nevis ar to vietu -aiz mugurkaula uz leju.

  • 0
    Latvija pāri visām! 09.09.2016, 21:26:48

    Teicu jau - tas ir ģenerālmēģinājums cilvēku čipošanai:)
    Tad gan varai būs ērti - katram čips un uzreiz varēs nolasīt vai esi pret valdošo koalīciju:):)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: