Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pielīdzināšana elitāram klubam, kam pievienoties Latvijai būšot liels gods, ir demagoģija, - tādu viedokli savā iknedēļas preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Aivars Lembergs. Viņš minēja vairākus piemērus OECD dalībvalstu neprasmei pašām uzraudzīt savu finanšu un kapitāla tirgu, bet tagad viņi vēl mācīšot Latviju, kas, pēc Lemberga domām, ir nepareizi.

"Ja runājam par finanšu un kapitāla tirgu un tā darbības stabilitāti, protams, Latvijai ir daudz sliktu stāstu. Nemaz ne tik senā pagātnē, kad vairākas publiskas bankas, kurās cilvēki glabāja naudu, paļaujoties uz to, ka valsts tām ir izsniegusi darbības atļauju, uzrauga tās un nauda ir drošībā, pārtrauca savu darbību. Pēdējā bija "Krājbanka"," atgādināja Lembergs. Tomēr Ventspils mērs uzsvēra, ka daudz sliktu piemēru esot arī pašās OECD dalībvalstīs.

"Ja runājam par tiem, kuri mūs tagad māca, tad atceramies, ka ASV bija tāda milzīga publiska kompānija "Enron", un to uzraudzīja Amerikas finanšu un kapitāla tirgus uzraugi. [..] "Enron" bankrotēja, un izrādījās, ka viņu pārskati absolūti neatbilda patiesajai situācijai. To uzraudzīja tie, kuru elitārajā klubā mēs gribam iestāties, lai viņi mūs mācītu," norādīja Lembergs.

Ventspils mērs atgādināja arī par ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" sabrukumu 2008.gadā, kura rezultātā iestājās globālā finanšu krīze: "To mums "uzdāvināja" ASV finanšu un kapitāla tirgus uzraugi, kuri tagad Latviju māca, kā mums būs pareizi dzīvot."

"Mēs gribam iestāties elitārā klubā, kurā ir arī tāda ļoti elitāra un parauga cienīga ekonomika, tāda valsts kā Grieķija," ironizēja Lembergs, atgādinot par Grieķijas milzīgo ārējo parādu.

"Tas esot elitārs klubs, kurā tāpēc mums jāiestājas! Mani kaut kā grūti pārliecināt. Turklāt, ņemot vērā, ka viņi mums dos rekomendācijas," atzina Lembergs. Viņš nesaskata Latvijai kādus būtiskus ieguvumus no dalības OECD - atšķirībā no Eiropas Savienības, kur pieejami struktūrfondi attīstībai un Latvija saņem vairāk, nekā iemaksā.

"Padomājot atradīsiet vēl 100 citu piemēru, ka tas nav ne elitārs klubs, ne arī viņi mums var kaut ko iemācīt. Lai viņi saved paši savas lietas kārtībā!" savu viedokli pauda Lembergs.

Ventspils mērs norādīja uz OECD Latvijai izteikto kritiku par nepietiekamu darbu naudas atmazgāšanas novēršanā un uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Kristapa Zakuļa atkāpšanos no amata.

"Protams, ir smieklīgi, ka kāds no tiem, kas paši neprot uzraudzīt savu finanšu kapitāla tirgu, [..] mums atsūta savas piebildes un iebildes, un Latvija milzīgā panikā tagad nomainīs finanšu un kapitāla tirgus uzraugu un vēl visādus priekšniekus, kurus es nebūt augstu nevērtēju, bet viņi būtu maināmi ne tāpēc, ka kāds mums kaut ko priekšā saka, bet tāpēc, ka mēs paši kontrolējam savu darbību un dodam vērtējumu," savu viedokli pauda Lembergs.

"Kaut gan, piemēram, par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbību man nav ne pozitīva, ne negatīva vērtējuma, jo vienkārši viņi strādā kaut kādā pagrīdē un par viņu darbību nekas nav zināms. Tas būtu jāuzlabo pirmkārt, jo viņi tomēr ir Saeimas iecelti un uzrauga publisko finanšu un kapitāla tirgu," piebilda Ventspils mērs.

Kā ziņots, līdzšinējais FKTK vadītājs Zakulis paziņojis par atkāpšanos no amata, norādot, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats un atkāpšanās mazinās aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK.

Saeimas politiķi pēdējā laikā kritizējuši FKTK par nepietiekamu banku uzraudzību. Savukārt pērnruden sagatavotā ziņojumā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD kritizēja nepietiekamu darbu naudas atmazgāšanas novēršanā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: