Ventspils poliklīnika ieviesusi jaunu fizioterapijas metodi – medicīnisko teipošanu.

Teipošanas galvenais uzdevums ir veicināt ķermeņa pašatveseļošanās procesus. Teips ir dabīga materiāla lente, ko līmē uz ādas un kuras īpašības ir ļoti līdzīgas ādas īpašībām. Tā ir ūdensnecaurlaidīga, tāpēc ar to var iet arī dušā, bet dabīgais materiāls ļauj ādai elpot.

 

Ventspils poliklīnikas fizioterapeite Darja Ribakova skaidro, ka pamatā teipošanas metodi izmanto, lai mazinātu sāpes, regulētu muskuļu darbību, kādu muskuli tonizējot, bet citu – tieši otrādi – atslābinot, palīdzētu locītavām, koriģētu stāju, tai skaitā bērniem, veicinātu limfas cirkulāciju un atteci, kā arī citos gadījumos.

 

Ar teipu tiek aplīmētas problēmzonas. Visbiežāk teipus liek uz muguras starp lāpstiņām un jostas daļā, uz kakla, plaukstas locītavām, arī uz ceļa locītavām, augšstilbiem un citās vietās, kur tas nepieciešams. Piemēram, stājas koriģēšanai tiek aplīmēta mugura un pastiprināts to muskuļu darbs, kas iepriekš nepietiekami iesaistījās stājas stiprināšanā. Ja sēdoša darba dēļ radies saspringums kakla un plecu joslā, tad teipu liek starp lāpstiņām, kas atslābina saspringušās vietas. Teips labi palīdz stabilizēt saites, kā arī locītavas, tai skaitā osteoartrīta slimniekiem. Tas gan mazina sāpes, gan tonizē noteiktu muskuli, lai stabilizētu locītavu un nodrošinātu tai atbalstu. Noteipojot sāpošu locītavu, pacients var pat atteikties no pretsāpju zālēm. Teipi palīdz ātrāk uzsūkties arī asinsizplūdumiem.

 

Teipu nevajadzētu lietot, ja pacientam ir vēnu trombozes akūtā fāze, ādas bojājumi, vispārējā tūska sirds un nieru mazspējas dēļ, jāpiesargājas arī grūtniecības laikā, cukura diabēta un ļaundabīgo audzēju slimniekiem.

 

Teipu atstāj vidēji uz piecām dienām. Visefektīvāk teipošana iedarbosies kopā ar vingrošanu, piebilst fizioterapeite Ribakova.

 

Pierakstīties uz teipošanu var Ventspils poliklīnikas reģistratūrā pa tālruni 63622131. Uz teipošanu pie fizioterapeita var iet gan ar fizikālās terapijas un rehabilitācijas ārsta vai neirologa nosūtījumu, gan doties pa tiešo pie šī speciālista.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: