Vasarā, kad pilsētu piepilda viesi un dzirdami visdažādākā vārda “Ventspils” izruna, laikraksts “Ventas Balss” skaidro pie valodniekiem, kā pareizi izrunājams pilsētas vārds – ar šauro, vai plato e?

 

Vairums ventspilnieku pilsētas nosaukumu izrunā ar šauro patskani e, bet pārējie Latvijas iedzīvotāji pieturas pie vārda izrunas ar plato e. Kamēr mēs ikdienā nepiedomājam pie tā, kā tad ir pareizāk izrunāt mūsu pilsētas un upes, no kuras nosaukuma tas veidots, nosaukumu, tikmēr valodnieki strikti pieturas pie normatīviem un iebilst pret dažādu šī vārda izrunu.

 

Ventspils 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Tamāra Tropa norāda, ka tagad ventspilnieki arvien biežāk izrunā pareizi pilsētas un upes nosaukumu. Proti, ar plato e. Kurzemniekiem plato patskaņu izruna nekad nav sagādājusi problēmas, drīzāk kāds iebraucējs, īsti nezinādams, mēdz kļūdīties ar pilsētas un upes pareizu nosaukuma izrunu. Skolēniem latviešu valodas stundās tiek mācīts, ka pilsētas nosaukums veidots kā vārdu Venta un pils saliktenis. Skolotāja atceras, ka bijis pat laiks, kad valodnieki strīdējušies par vārda Ventspils izrunu, bet šķiet, ka šobrīd beidzot ir panākta skaidrība, ka vārda Venta pēdējais burts a norāda, ka vārds izrunājams ar plato e.

 

Latviešu valodas aģentūras valodas konsultante Dite Liepa norāda, ka vārda Ventspils izruna vienmēr bijis aktuāls un strīdīgs jautājums, jo Latvijas iedzīvotāji to izrunā dažādi, katrs uzskatīdams savu izrunas variantu pa pareizo. Skaidrs, ka pilsētas nosaukums cēlies no Ventas upes vārda, taču arī upes nosaukums tiek izrunāts dažādi. Patlaban pašreizējās latviešu valodas pareizrunas normas nosaka, ka pilsētas nosaukums ir jāizrunā ar plato e. Šāda norma fiksēta latviešu valodas pareizrakstības un pareizrunas vārdnīcā. Šī vārdnīca nosaka normas, kā ir jārunā gan radio, gan televīzijā, gan pedagogiem jāmāca saviem skolēniem. Šīs normas pamatā ir gramatikas likums – salikteņu pirmā daļa ir runājama tāpat kā attiecīgais vārds ārpus salikteņa. Piemēram, ja veidojam salikteni veca un pilsēta, tad saliktenī patskanis e izrunājams plati. Līdzīgas diskusijas notiek ap vārdu Zemgale, jo arī šo vārdu izrunā dažādi; ir tādi, kas pieturas pie pareizrunas normām, bet ir citi, kas izvēlas šo vārdu izrunāt tā, kā to darījuši viņu senči.

 

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: