Pilnveidojot Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmu un paaugstinot siltumenerģijas ražošanas efektivitāti, pašvaldības SIA Ventspils siltums no 2012. līdz 2014. gadam īstenoja dažādus projektus, lai ventspilnieki šī gada jūlijā maksātu par patērēto siltumenerģiju pēc samazinātā tarifa.

Pašvaldības SIA Ventspils siltums iesniegtais siltumenerģijas tarifa samazinājums bija neatlaidīga un mērķtiecīga darba rezultāts Ventspils siltumapgādes attīstībā. Atskatoties uz paveikto, viennozīmīgi varam teikt, ka paveikts tiešām ir daudz. Ventspils siltumenerģijas tarifa samazinājums bija iespējams, pateicoties katlumāju, siltumtrašu rekonstrukcijai un dūmgāzu kondensatora uzstādīšanai.

 

2014. gadā tika pabeigta apjomīga projekta realizācija – abu katlumāju rekonstrukcijas projekts Ventspils pilsētas centralizētās siltumapgādes siltumavotu Ventspilī, Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69, rekonstrukcija, pārejot uz citu kurināmo – biomasu (koksni).

 

Abu katlumāju rekonstrukcija paaugstināja siltumenerģijas ražošanas efektivitāti, izmantojot atjaunojamo energoresursu – šķeldu. Šāds risinājums ir ne tikai ekonomiski efektīvs, bet arī videi draudzīgs. Šķelda ir videi daudz draudzīgāka par mazutu, un tās izmantošana samazina ietekmi uz pilsētas gaisa kvalitāti.

 

Siltumtrašu rekonstrukcija

Pateicoties projektam Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšana, no 2012. līdz 2014. gadam tika nomainīti 7,4 km siltumtrašu ar rūpnieciski izolētām caurulēm. Ventspils pilsētā jau šobrīd ir rekonstruēti 98% siltumtrašu, bet pēc 2015. gada rekonstrukcijas projekta īstenošanas kopumā ar rūpnieciski izolētām caurulēm būs atjaunoti 99,6% siltumtrašu.

 

Siltumtrases rekonstrukcija būtiski pagarina tās ekspluatācijas laiku, samazina siltuma zudumus un remonta izdevumus. Praktiski izslēgta ir varbūtība par siltumnesēja noplūdēm, jo jaunās rūpnieciski izolētās caurules ir aprīkotas ar avārijas signalizāciju, kas dod iespēju ātri un nekļūdīgi noteikt bojājuma vietu.

 

Dūmgāzu kondensatora uzstādīšana

Projekta ietvaros Ventspils centralizētās siltumapgādes katlumājā Brīvības iela 38 šķeldas katliem 2014. gadā uzstādīja dūmgāzu kondensatoru. Jaunā iekārta paredzēta siltumenerģijas atgūšanai no dūmgāzēm. Pirms rekonstrukcijas daļa siltuma ar karstajām dūmgāzēm pa skursteni nonāca atmosfērā, taču tagad tās no visiem šķeldas katliem vispirms nonāk kondensatorā, bet iegūtā siltumenerģija tiek atgriezta siltumapgādes sistēmā. Tas nozīmē, ka apkures katlam ir mazāk jāstrādā, lai līdz noteiktajai temperatūrai uzsildītu ūdeni, ko nodot siltumtīklos. Pateicoties kondensatoram, katlumājas efektivitāte palielinās vidēji par 15–18%, kas nozīmē mazāku kurināmās šķeldas patēriņu, saražojot vajadzīgo siltuma daudzumu. Kurināmā ietaupījums ir vairāk nekā 18%. Pēc projekta realizācijas būtiski ir samazinājies cieto daļiņu apjoms dūmgāzēs un uzlabojas vides kvalitāte.

 

Šī gada 21. maijā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome apstiprināja iesniegto PSIA Ventspils siltums projektu par siltumenerģijas tarifa samazinājumu. Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmuma jaunais siltumenerģijas tarifs stāsies spēkā no 2015. gada 1. jūlija un būs par 2,1% mazāks nekā spēkā esošais tarifs jeb 58,30 EUR (bez PVN).

 

Pašvaldības SIA Ventspils siltums vēlas vērst uzmanību, ka siltumenerģijas tarifs 2012. gadā bija 44,42 Ls/MWh (bez PVN) jeb 63,20 EUR/MWh (bez PVN), bet no 2015. gada 1. jūlija jaunais siltumenerģijas tarifs būs 58,30 EUR/MWh (bez PVN). Tas nozīmē, ka ventspilnieki par siltumenerģiju, sākot no šī gada 1. jūlija, maksās par 8% mazāk.

 

Katlumāju rekonstrukcijas projekta kopējās attiecināmās izmaksas bija 17 milj. EUR (bez PVN), un ar Ventspils domes atbalstu izdevies piesaistīt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu 8,5 milj.EUR apmērā.

 

Dūmgāzu kondensatora uzstādīšanas projekta kopējās attiecināmās izmaksas bija 1,4 milj. EUR, no kurām 40% jeb vairāk nekā 0,5 milj. EUR irEiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

 

Siltumtrašu rekonstrukcijas projekta Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšana attiecināmās izmaksas bez PVN bija 3 milj.EUR, tai skaitā 1,2 milj. EUR – Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums (40% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām). Savukārt 2015. gada kopējās projekta Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšana attiecināmās izmaksas bez PVN plānotas 0,5 milj. EUR, tai skaitā 0,2 milj. EUR– Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums (40% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: