Iegādājoties kādu lietu lombardā vai komisijas veikalā, pastāv risks, ka tā varētu būt zagta. To nenoliedz ne paši nebankas kredītiestāžu darbinieki, ne policija.

Lombardā var nopirkt jaunu vai gandrīz jaunu datoru divas reizes lētāk nekā parastā veikalā. Taču var arī uzķerties uz zagtu mantu, kuru policija var atņemt. Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons apstiprina: šogad bijuši vairāki gadījumi, kad no lombardiem izņemtas zagtas mantas, pārsvarā mobilie tālruņi un zelta rotas. Pieņemot preci komisijā, lombardi nepieprasa tā ražotāja dokumentu.

Lombardi un citas nebankas kredītiestādes Latvijā joprojām darbojas bez uzraudzības un bez licencēm. Tādu iestāžu licencēšanu plānots ieviest tikai no 2011. gada 1. jūlija. Bet tikmēr lombardi vairojas kā sēnes pēc lietus. Saskaņā ar Ventspils domes Ekonomikas nodaļas informāciju patlaban pilsētā darbojas 9 iestādes, kur var ātri saņemt naudu kredītā vai pret ķīlu. Nepilnu pēdējo divu gadu laikā Ventspilī atvērti trīs jauni lombardi.

Valsts policija nekontrolē lombardu darbību, jo to neprasa likums, informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību vecākā inspektore Linda Neimane. Šī paša iemesla dēļ policijai nav statistikas par zagtajām lietām, kas atrasti lombardos. Tomēr Vilemsons apstiprina, ka Ventspils lombardi ir policijas redzeslokā. Tiklīdz policija saņem iesniegumu par zādzību, zagtās mantas meklēšana sākas ar lombardu pārbaudi.

Jo īpaši tas attiecas uz specifiskām precēm, kas nav nopērkamas visos veikalos. Ja zagtā manta ir atrasta lombardā, vienkāršāk ir noteikt zagli, jo pārsvarā lombardi reģistrē klienta pases datus. Tiesa, arī zagļi to zina. Tāpēc zagtās mantas netiek bieži nodotas lombardos. Izņēmums – narkomāni, kas kārtējās devas meklējumos iet uz visu, lai tikai ātrāk tiktu pie naudas.

Kāda Ventspils lombarda darbiniece saka, ka, pieņemot komisijā rotas, mobilos tālruņus, fotoaparātus, videokameras vai datorus, viņa nezina, vai šīs lietas ir zagtas, vai iegādātas godīgā ceļā. Vieglāk ir atpazīt zagtus mobilos tālruņus – tie parasti ir nobloķēti. Tādus tālruņus lombards nepieņem, apgalvo darbiniece. Laika ziņā pēdējais gadījums noticis burtiski tikko: viņas paziņai nozagts telefons, pēc dažām dienām to atnesa uz lombardu. Tomēr lielākoties komisijas preces izcelsme nav zināma. «Cenšos pēc izskata noteikt, vai man ir darīšanas ar kārtīgu cilvēku, vai zagli,» saka darbiniece.

Pēdējā laikā lombardi kļūst arvien populārāki, jo tur var uzreiz samainīt mantu pret naudu. Lombardu pakalpojumus pārsvarā izmanto godprātīgi cilvēki, kas nonākuši finansiālās grūtībās. Visbiežāk mantas paliek neizpirktas, un tās tiek pārdotas. Lombarda darbiniece neslēpa, ka iestādes klientu vidū ir arī narkomāni, kurus viņa jau pazīst pēc sejas un mantas no viņiem nepieņem. Kaut arī no likuma viedokļa, viņai nav pamatojuma to darīt.

Lombardā preces var nopirkt lētāk, taču pastāv risks, ka tās var būt zagtas.

Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: