Policija aizturējusi virinātāju, uzsākts kriminālprocess par netiklām darbībām.

Līdz šim aptuveni 40 gadus vecais vīrietis policijas uzmanības lokā nebija nonācis. Saņemot signālu par aizdomīgu personu, kas atkailinās publiskā vietā, un zinot šī cilvēka ārējās pazīmes, nedēļas laikā izdevies ekshibicionistu aizturēt.

Virinātājam, kā norāda valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons, var piemērot reālu cietumsodu, kā tas notika Jāņa Fogela gadījumā. Atgādināsim, ka šo, par pedofiliju aizturēto vīrieti, kas bija nogalinājis 11 gadus vecu meiteni, no cietuma atbrīvoja trīs gadus pirms termiņa par labu uzvedību, bet viņš ātri vien pastrādāja nākamo noziegumu – šoreiz pret trim nepilngadīgajām.

Šis gadījums apstiprina Vilemsona pārliecību, ka pedofili ir slimi cilvēki, un cietums viņus nelabo: «Šādiem noziedzniekiem ir tieksme atkārtot noziegumus; acīmredzot tikai šādi viņi spēj sevi apliecināt un rast gandarījumu, tāpēc ir svarīgi neizlaist šos cilvēkus no redzesloka un ziņot par katru aizdomīgu gadījumu.» Pedofili, kā likums, atkārtotus noziegumus izdara drīz pēc atbrīvošanās.

Tā, kāds sociāli bīstams ventspilnieks aizturēts četrus mēnešus pēc soda izciešanas, kad  veicis laupīšanu Rīgas apkārtnē. No šādiem starpgadījumiem var izvairīties, nodrošinot regulāru bīstamo personu uzraudzību.

Tā notiek gan kontrolējot iepriekš sodītos dzīvesvietā, gan aicinot viņus vairākas reizes nedēļā apmeklēt policiju, gan aizliedzot naktīs uzturēties ārpus mājām. Sodus izcietušos uzrauga arī Bāriņtiesa, kas septembrī ar Ventas Balss starpniecību informēja sabiedrību par to, ka daudzdzīvokļu māju rajonā sācis dzīvot par pederastiju tiesāts vīrietis.

Pieprasot Bāriņtiesai uzraudzīt, vai šāds cilvēks atkal nemēģina nodarīt pāri nepilngadīgajiem, valsts liegusi institūcijai noskaidrot, vai pedofils pirms tiesāšanas izmantojis meiteni vai zēnu, vai noziegums pastrādāts ģimenē vai ārpus tās. Šāda noslēpumainība, apgrūtinot uzraudzību, ieviesta, aizsargājot varmākas tiesības uz privāto dzīvi.

Bāriņtiesas priekšsēdētāja Zaiga Rudņicka nesen atbrīvoto pedofilu, kurš par dzīvesvietu izvēlējies Ventspili, apmeklējusi mājās kopā ar Sociālā dienesta darbiniekiem, kas informējuši vīrieti par iespējām saņemt sociālo palīdzību: «Parunājām arī kādu brīdi aci pret aci, jo gribēju izprast šī cilvēka iepriekš piedzīvoto. Viņš, protams, savu vainu noliedza, uzskatot, ka lieta ir safabricēta.»

Pēc Rudņickas teiktā, pēdējā laikā Bāriņtiesai bieži jāuzrauga no ieslodzījuma atbrīvotās personas, kas sodītas ne tikai par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem vai pieaugušajiem, bet arī par vardarbību un laupīšanu. Tomēr, Ventspils, kā norāda psiholoģe Jolanta Leinarte, nav dzimumnoziedznieku meka – slimu cilvēku netrūkst arī citviet Latvijā, turklāt visbiežāk saviem upuriem viņi uzglūn pilsētu nomalēs.   

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: