Ventspils dome nolēmusi iegādāties divus zemes gabalus Ventspils vecpilsētā, Ūdens ielā 6 un Ūdens ielā 8.

Zemes gabalu 2226 kvadrātmetru platībā Ūdens ielā 8 nolemts iegādāties par cenu, kas nepārsniedz 77 000 eiro, bet blakus esošo 274 kvadrātmetrus lielo zemes gabalu Ūdens ielā 6 - par cenu, kas nepārsniedz 8000 eiro. Šim mērķim nolemts iedalīt Ventspils pašvaldības 2015. gada pamatbudžetā 86 965 eiro. Ēkas, kas kādreiz atradās uz šiem zemes gabaliem, ir demontētas līdz pamatiem.

Vēl nesenā pagātnē Ūdens ielā slējās ēkas, kas bija pamestas un pārvērtušās par graustiem. Ēka Ūdens ielā 8 bija celta 19. un 20. gadsimta mijā historisma jūgendstilā. Pirmās Latvijas neatkarības laikā tur atradās viesnīca, bet padomju varas gados ēkā izvietoja bērnu poliklīniku un zobārstniecības kabinetus. Pēdējās desmitgadēs ēka bija pamesta un pamazām pārvērtusies par graustu. Pagājušajā gadā tā tika nojaukta, tāpat kā blakus esošā ēka Ūdens ielā 6.

Nekustamos īpašumus pašvaldība nolēmusi iegādāties, lai varētu veikt teritorijas labiekārtošanu, kā arī definējot vienu no Ventspils pilsētas attīstību veicinošiem mērķiem - vecpilsētas apbūves sakārtošanu, nākotnē tajā radot jaunus mājokļus. Saskaņā ar 2014. gada 19. decembrī Ventspils pilsētas domē apstiprināto Ventspils pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam tuvākajos gados prioritāri būtu intensificējama un attīstāma dzīvojamā apbūve valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā - vecpilsētā, kā arī veicināma dzīvojamās apbūves attīstība Ostgalā.

 

Kā informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), pagaidām jaunu mājokļu būvniecība Ūdens ielā ir ideju līmenī un konkrēta projekta vēl nav. "Varbūt kāds komersants būs ieinteresēts investēt ēkas būvniecībā uz pašvaldības zemes," pieļāva Vītoliņš. Ventspilsdomes uzdevumā ar šo zemes gabalu apsaimniekošanu nodarbosies pašvaldības kapitālsabiedrība "Ventspilsnekustamie īpašumi".

Lai gan pašvaldībai nav jāiejaucas nekustamo īpašumu tirgū, taču, iespējams, šāda projekta īstenošana varētu būt kā stimuls, lai iedzīvinātu nekustamo īpašumu tirgu Ventspilī, pieļāva domes priekšsēdētāja vietnieks. "Pagājušajā gadā veiktais pētījums parādīja, ka komersanti vēl nav gatavi investēt, jo projektu atmaksāšanās laiks nav samērīgs," atzina Vītoliņš. Lai gan pēdējā laikā pilsētā aktualizējusies problēma, ka uzreiz nav pieejami jauni, labi dzīvokļi, tomēr vēl nav sasniegta pieprasījuma kritiskā masa, lai varētu runāt par nekustamo īpašumu tirgus aktivizēšanos. Savulaik pirms krīzes iesāktie projekti lielākoties netika īstenoti, un komersanti ir ļoti piesardzīgi, atzina domes priekšsēdētāja vietnieks.

Arī pašvaldībai esot jādomā par dzīvojamā fonda palielināšanu jauno speciālistu piesaistīšanai. "Pagājušajā gadā piešķīrām 10 dienesta dzīvokļus, tai skaitā sešus - Ventspils Augstskolas speciālistiem," informēja Vītoliņš.

Īstenojot mājokļu būvniecības ieceri Ūdens ielā, būtisks ieguvums būtu vecpilsētas sakārtošana: "Tas varētu būt sava veida grūdiens, lai saglabātos un atgrieztos dzīvība vecpilsētā, kas ir mūsu galvenā vērtība."

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: