Ventspils pašvaldības iestāde “Ventspils Digitālais centrs” ir apkopojis 2014. gadā paveikto, un kā liecina rādītāji – darba apjoms ir audzis visās ar datoru un programmatūras izmantošanu saistītās jomās.

Daudziem ventspilniekiem ir zināms, ka Ventspils Digitālais centrs iedzīvotājiem nodrošina pieeju modernajām tehnoloģijām, nodrošinot bezmaksas interneta pieeju, drukas un biroja pakalpojumus un apmācības, taču nozīmīgs darbs tiek veikts arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) uzturēšanā pašvaldībā. Ventspils Digitālais centrs nodrošina arī Bibliotekāru un Skolotāju atbalsta dienesta pakalpojumus ne tikai Ventspilī, bet visā Latvijā.

Jau kopš 2003. gada Ventspils Digitālais centrs Ventspils pilsētas domei, pašvaldības iestādēm un ar pašvaldību saistītiem uzņēmumiem, kā arī izglītības iestādēm sniedz konsultācijas un tehnisko palīdzību IKT jautājumos. Darba lauks ir ļoti plašs, jo kopumā tiek apkalpotas ap 50 000 datortehnikas un drukas iekārtu vienību, atbalstu nodrošinot aptuveni 27 000 lietotāju. 2014. gadā Lietotāju atbalsta dienestā reģistrēti 2706 pašvaldības un tās struktūrvienību incidentu pieteikumi, kas ir 3 reizes vairāk nekā 2013. gadā. Palielinājies ir arī datortehnikas un interneta problēmu pieteikumu skaits Skolotāju un Bibliotēku atbalsta dienestā - ja 2013. gadā tie bija 2789 pieteikumi, tad 2014. gadā – 3571, kas ir gandrīz par 30% vairāk.

Līdz ar jaunu tehnoloģiju attīstību, nozīmīgs darbs 2013. gadā ir ieguldīts pašvaldības datortehnikas programmatūras atjaunošanā, kopumā pārinstalētas vairāk kā 1000 datortehnikas vienību. Šogad plānots darbu turpināt, atjaunojot programmatūru un infrastruktūru visās Ventspils pilsētas pašvaldības iestādēs.

Ventspils Digitālais centrs regulāri organizē arī dažādas IKT apmācības, kā arī aicina ventspilniekus uz izglītojošiem pasākumiem. Kursu beidzēji ir Ventspils pašvaldības darbinieki, uzņēmēji, cilvēki ar īpašam vajadzībām (redzes, dzirdes, kustību invalīdi), pensionāri, bērni un jaunieši. Kopumā Ventspils Digitālajā centrā 2014. gadā dažādos izglītojošos pasākumos iesaistīti vairāk kā 1400 cilvēku, kas savukārt ir aptuveni par 600 vairāk nekā 2013. gadā.

Saskaņā ar Ventspils informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares attīstības stratēģiju, Ventspils Digitālais centrs veidos IKT nozares klāsteri, nodrošinot IKT uzņēmumu, piegādātāju, pakalpojumu sniedzēju un atbalstošo institūciju ģeogrāfisko koncentrēšanos Ventspils pilsētā. Ventspils Digitālais centrs koordinē arī mūžizglītības attīstību pilsētā, tā sekmējot cilvēkkapitāla piesaisti atbilstoši IKT nozares vajadzībām, rosinot bērnu un jauniešu vēlmes darboties IKT jomā – mācot bērniem datorus izmantot ne tikai spēlēm, bet arī izziņai un mācību procesā, piemēram, mācot datorprasmju pamatus, datorizētu ar mācību procesu saistītu video materiālu uzņemšanu un apstrādi, programmēšanas prasmes jau no 1. klases vispārējā izglītībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: