21. janvārī Ventspils Jaunrades namā notika jauno vides pētnieku foruma “Skolēni eksperimentē!” 1. kārta.

Šādu forumu ik gadu rīko Izglītības ministrijas Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Bērnu un jauniešu vides izglītības centru „Rīgas Dabas zinību skola”, Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultāti, pašvaldību izglītības pārvaldēm un izglītības iestādēm. Foruma mērķis - sekmēt skolēnu izpratni par vidi un tās problēmām, popularizēt skolēnu pētniecisko darbību, kā arī aktivizēt un paplašināt vides izglītības darbu izglītības iestādēs. Ventspilī foruma organizēšanas koordināciju veica Vides zinību metodiskās apvienības vadītāja, Ventspils 4. vidusskolas skolotāja Inguna Bērzniece.

Par foruma dalībnieku varēja kļūt ikviens pamatskolas skolēns vai interešu izglītības iestāžu audzēknis, kurš veicis praktiskus, ar vidi saistītus pētījumus, novērojumus un eksperimentus. Tas var būt gan individuāls, gan grupas darbs. Konkursa 1. kārtā dalībnieki demonstrēja savus praktiskos pētījumus un eksperimentus.

Ventspilī vides pētnieku konkurss jau tradicionāli notiek Zilā karoga kustības ietvaros. Šogad forumā piedalījās 14 skolēnu komandas (kopā 22 skolēni) no Ventspils vispārizglītojošām skolām.

Žūrijas komisija, izvērtējot skolēnu eksperimentus pēc pētījuma idejas oriģinalitātes un novitātes, vides izglītības satura, izziņas vērtības, kā arī pēc skolēnu ieinteresētības un spējas demonstrēt un izskaidrot savu pētījumu, par labāko atzina 4. vidusskolas skolnieka Krista Madara Erta eksperimentu „Degošie dūmi” (skolotāja – Inguna Bērzniece). 2. vietu ieguva 1. ģimnāzijas skolnieču Anetes Upmanes, Kristiānas Klestrovas un Belindas Novikas eksperiments „Skābā lietus ietekme uz putna olu čaumalu” (skolotājs – Anita Jozus), savukārt 3. vietu ieguva 1. pamatskolas skolnieks Kristers Mellenbergs ar eksperimentu „Strāvas vadītājs” (skolotāja – Guna Razgaite).

Interesantākais darbs tika izvirzīts dalībai 2. kārtā, kad skolēni tiksies forumā Rīgā LU Ķīmijas fakultātē. Šogad tas būs Krista Madara Erta eksperiments „Degošie dūmi”.

Jauno vides pētnieku forums „Skolēni eksperimentē!” ir viena no vides izglītības aktivitātēm 2015. gadā.  Ventspils pilsētas izglītības pārvalde sadarbībā ar Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļu 24. februārī organizēs vides izziņas spēļu konkursu „Iepazīsti vidi!”, kura tēma ir „Videi draudzīga ceļošana”, savukārt š.g. 15. aprīlī notiks ikgadējā Vides olimpiāde.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: