Latvijai būtu jāizmanto Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošās valsts statuss, lai prasītu ES finansiālo palīdzību ekonomisko sankciju pret Krieviju seku pārvarēšanai, preses konferencē pavēstīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Kā informēja Ventspils pilsētas domes pārstāve Hilda Šifere, pēc Lemberga domām, Latvijas valdībai, izmantojot to, ka Latvija ir prezidējošā valsts ES Padomē, ir jāvēršas ar palīdzības saucienu pie visiem "bagātajiem Rietumu runčiem", ka viņiem ir jāsniedz reāla ekonomiskā palīdzība Latvijai.

"Tā ir lieliska iespēja, lieliska tribīne. Ja viņi to nedarīs, es domāju, ka mums būs jāapsver iespēja veidot demonstrācijas pie Nacionālās bibliotēkas, es arī varētu pats piedalīties, lai vērstu ES vadītāju uzmanību uz to, ka netiek pildīti solījumi par solidaritāti ar Latviju - materiālas, finansiālas palīdzības, dāvinātas naudas veidā, ne kredīta veidā, bet dāvinātas naudas veidā," pauda Ventspils mērs.

Viņaprāt, situācija kļūst "absolūti neciešama, visi runā par solidaritāti, bet praktiski no tā pilnīgi nekā nav. Latvijai ir jāizmanto tautas interesēs šis brīdis, kad Rīgai ir prezidējošā vieta EP".

"Lai arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pagājušā gada sākumā, aprīlī, solīja, ka ES un ASV mums palīdzēs ekonomiskās krīzes gadījumā, ja tāda iestāsies saistībā ar ES un ASV sankcijām pret Krieviju, diemžēl nauda nav saņemta, ja neskaita ļoti nelielu naudu viena mēneša apjomā piensaimniekiem," pauda Lembergs.

Viņš sūrojās, ka arī Ventspils brīvosta nekādu naudu nav saņēmusi no negūtajiem ieņēmumiem. Tāpat, kā medijos ziņots, zivju apstrādātāji ir palikuši bez darba Ventspilī. "Šobrīd Rinkēvičs izliekas, ka nekas nav noticis, ka viss ir kārtībā, un aicina ES uz jaunām ekonomiskām sankcijām, kas ir faktiski sankcijas pret Latviju," pauda Lembergs.

Viņš skaidroja, ka katrai ES dalībvalstij ir atšķirīgs ekonomisko attiecību īpatsvars ar Krieviju. Lembergs secinājis, ka lielākais tas ir Latvijai. Līdz ar to, viņaprāt, Latvija ir visjutīgākā gan tad, ja ES pielieto sankcijas pret Krieviju, gan arī tad, ja Krievija atbild ar kādām sankcijām.

"Latvija nedrīkst ātrāk piekrist ekonomiskām sankcijām. Latvijai ir veto tiesības. Patlaban iznāk, ka Latvija Rinkēviča personā ar vieglu roku piekrīt ekonomiskām sankcijām un pat ir iniciatore ekonomiskām sankcijām, neprasot kompensāciju, neprasot finansējumu, lai Latvija saņemtu kompensāciju par zaudējumiem jeb negūtajiem ieņēmumiem saistībā ar ES sankcijām pret Krieviju. Un otrādi - ar Krievijas sankcijām pret ES, tostarp pret Latviju," preses konferencē pauda Lembergs.

Viņš uzskata, ka ir jābūt skaidri definētam, kādas būs šo sankciju sekas Latvijas tautsaimniecībā, kādi Latvijai būs zaudējumi, un jābūt skaidram finansējuma avotam, kā šo sankciju rezultātā negūtos ieņēmumus vai zaudējumus kompensēs Eiropas Savienība.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: