Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saņēmusi elektroenerģijas pārvades pakalpojumu sniedzējas AS "Augstsprieguma tīkls" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz tarifu kāpumu, informēja regulatorā.

Atkarībā no elektroietaišu pieslēguma vietas pārvades sistēmai plānotais elektroenerģijas pārvadīšanas tarifa kāpums ir robežās no 3% līdz 9%, savukārt maksas par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu kāpums ir no 1% līdz 5%. "Augstsprieguma tīkls" piedāvā, ka iesniegtais tarifu projekts varētu stāties spēkā no 2015. gada 1. maija.

Kā norāda komersants, tarifu izmaiņas galvenokārt saistītas ar veiktajiem kapitālieguldījumiem pārvades sistēmas aktīvos un pārvades sistēmas aktīvu ieguldīšanu to patiesajā vērtībā, kas palielināja pārvades sistēmas aktīvu nomas maksu par 8,4 miljoniem eiro, kā arī elektroenerģijas lietotājiem Latvijā pārvadītās elektroenerģijas samazinājumu par 11%, salīdzinot ar spēkā esošajā tarifā plānoto.

SPRK skaidroja, ka elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifs ir tikai viena no komponentēm, kas veido maksu par elektroenerģiju. "Augstsprieguma tīkls" ir vienīgais elektroenerģijas pārvades komersants valstī, un plānotās tarifu izmaiņas tieši attieksies uz sadales sistēmas operatoru un tikai uz dažiem lietotājiem, kas tieši pieslēgti pārvades sistēmai.

SPRK izvērtēs tarifu projektā iekļautās izmaksas, to atbilstību regulatora noteiktajai elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikai un izmaksu ekonomisko pamatojumu. Par tarifu projektu SPRK arī rīkos uzklausīšanas sanāksmi, kas plānota šā gada janvārī.

Ja tiks apstiprināti jauni pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi, AS "Sadales tīkls" vērtēs to ietekmi uz savām izmaksām, kas savukārt varētu ietekmēt elektroenerģijas cenu gala patērētājiem. "Sadales tīklā" informēja, ka neatkarīgi no SPRK gaidāmā lēmuma elektrības cena patērētājiem šogad nemainīsies.

Patlaban spēkā ir 2012. gada februārī ar SPRK lēmumu apstiprinātie elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi. Taču 2013. gada oktobrī "Augstsprieguma tīkls" vērsās SPRK ar jaunu tarifu projektu, prasot tarifa palielinājumu. Tiesa, vēlāk uzņēmums šo tarifu projektu atsauca.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: