Pašvaldības policijas patruļnieki šonedēļ Ventspils Profesionālajai vidusskolai piegulošajā teritorijā pieķēra smēķējam četras personas.

Tie gan nebija skolas audzēkņi, bet pieaugušie, kas apmeklēja kursus šajā iestādē. Kā Ventas Balsij atklāja viens no patruļniekiem, šoreiz policija atbraukusi nevis pēc izsaukuma, bet gan pēc pašu iniciatīvas. Paši arodskolas audzēkņi jau zina, ka teritorijā smēķēt nevar, un parasti to dara tālāk, taču šīs personas acīmredzot nebija lietas kursā.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs skaidro, ka pilsētas skolu piegulošajās teritorijās smēķēt ir aizliegts. Tas ir noteikts skolu iekšējās kārtības noteikumos. «Mēs šo situāciju uzraugām, jo saņemam diezgan daudz piezīmju no skolu vadības par to, ka par maz kontrolējam smēķēšanu skolu teritorijā,» sacīja Arājs. Vairāk pakontrolēt situāciju lūdzot praktiski visas vidusskolas, pamatskolas mazāk.

Latvijā smēķēt atļauts tikai no 18 gadu vecuma. Taču Arājs uzsver, ka uz to netiek koncentrēta pašvaldības policijas uzmanība, jo tā tomēr ir vecāku atbildība: «Nereti ir situācija, ka braucam informēt vecākus par to, ka viņu 13 vai 14 gadu vecā atvase smēķē, un redzam, ka tēvs sasmēķē kopā ar savu bērnu. Tā ir ģimenes problēma.»

Municipāļi vairāk cīnās, lai smēķējot netiktu radītas nepatīkamas situācijas apkārtējiem. Tādēļ tiek kontrolētas sabiedriskas vietas – kāpņu telpas, autobusu pieturas un citas vietas atbilstoši valstī noteiktajai likumdošanai un pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Otra lieta, ko policija pastiprināti kontrolē, ir izsmēķu nomešana zemē, tādā veidā piegružojot apkārtni. Tikai neliels procents smēķētāju ir apzinīgi un aiznes izsmēķi uz miskasti. Par to bieži ir sūdzības no namu pārvaldēm un iedzīvotājiem, it īpaši ziemā, kad jaunieši no skolām iet smēķēt uz kāpņu telpām un piemēslo tās ar izsmēķiem.

Par smēķēšanu skolas teritorijā un sabiedriskā vietā, kā arī par apkārtnes piegružošanu draud naudas sods. Administratīvā atbildība iestājas no 14 gadu vecuma, bet parasti šādā vecumā bērns nestrādā, tāpēc sodu maksā vecāki. Citos gadījumos vecākiem sastāda protokolu par bērna audzināšanas pienākumu nepildīšanu. Šā gada deviņos mēnešos Ventspils pašvaldības policija izteikusi 358 aizrādījumus un sastādījusi 14 administratīvos protokolus gan par smēķēšanu neatļautās vietās, gan par piegružošanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: