Piegriezējiem un šuvējiem bezdarbs un ekonomiskā krīze nedraud – viņu pakalpojumi ir pieprasīti visos laikos. Pēdējā laikā ventspilnieki sākuši biežāk pasūtīt pie šuvējiem gatavos apģērbus.

Daudzi ventspilnieki iecienījuši šūšanas salonu Siluets, kas atrodas Saules un Jūras ielas stūrī – dēļ attieksmes, kvalitatīvajiem pakalpojumiem un saprātīgajām cenām. Salons darbojas jau vairāk nekā desmit gadus, un visu šo laiku pasūtījumu un klientu nav trūcis. Šeit var pāršūt vecu mēteli, samazināt bikšu vai svārku garumu, uztaisīt apģērbu šaurāku. Pēdējā laikā salonā arvien biežāk pasūta gatavo apģērbu.

Pieredzējusī šuvēja Skaidrīte Meiere bieži pieņem pasūtījumus kāzām – kā no jaunlaulātajiem, tā arī no viņu viesiem. Gatavo apģērbu šuj arī Selga Kārkliņa. Abām šuvējām ir liela pieredze šajā profesijā: Selga strādājusi Rīgas apģērba mācību un ražošanas kombinātā, apmācot mācekļus, bet Skaidrīte – Rīgas adītāja Piltenes filiālē, vēlāk Ventspils sadzīves pakalpojumu kombinātā.

Vēlāk sievietes strādājušas kopā invalīdu biedrības Cerība šūšanas darbnīcā. Kad darbnīcu slēdza, Selga un Skaidrīte atvēra savu salonu Siluets, pakāpeniski pārvilinot pie sevis visas bijušās Cerības darbinieces. Patlaban Siluetā strādā sešas šuvējas – visām ir pašnodarbinātās personas statuss, katra pati par sevi maksā nodokļus un savu daļu no telpu īres maksas.

Iedzīvotāji pasūta gatavo apģērbu ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā. «Teiksim, kā ir, gatavo apģērbu izvēle Ventspils veikalos nav liela,» vienbalsīgi saka Skaidrīte un Selga.

Tāpat ir grūtības ar audumu iegādi – tie nopērkami tikai trīs veikalos. Šo nišu aizpilda uzņēmīgi liepājnieki – divas reizes mēnesī uz Ventspili tiek vesti skaisti un salīdzinoši lēti audumi. Pēc kārtējās izbraukumu tirdzniecības Siluets parasti izjūt klientu pieplūdumu.

«Šujam apģērbu bērniem pirms jaunā mācību gada sākuma, kostīmus un maskas Ziemassvētkos un Lieldienās, kāzu apģērbu, ikdienas un virsējo apģērbu, turklāt ne tikai cilvēkiem, bet arī viņu četrkājainajiem mīluļiem – sunīšiem un kaķīšiem,» uzskaita Selga.

Salonā Siluets iegriežas ne tikai individuālie pasūtītāji, bet šos pakalpojumus izmanto arī pašvaldības uzņēmumi, radošie un sporta kolektīvi. Šeit šuj formu sporta skolas audzēkņiem, deju kolektīviem Prieks un Liedags, Ventspils slimnīcas darbiniekiem.

Tikko Siluetā pabeigts pašvaldības pasūtījums – uzšūtas cepures Bērnu pilsētiņas pīļu ģimenei. Šūšanas salona pastāvīgie klienti ir dažāda vecuma cilvēki. Nāk vidēja un vecāka gadagājuma kundzes, kurām grūti sev piemeklēt ērtu un skaistu apģērbu veikalos.

Citām vecākām ventspilniecēm gribas valkāt apģērbu, kāds bijis modē viņu jaunībā, taču nopirkt tādus modeļus veikalā nav iespējams. Salona šuvējas gatavas izpildīt jebkuru savu pasūtītāju vēlmi, lai arī reizēm ir jāiegulda daudz laika un darba. Šuvēju godalga – apmierināti pasūtītāji.

Sestdiena parasti ir studentu diena. Salona klientu vidū ir ne mazums jauno ventspilnieku, kas pēc skolas beigšanas turpina izglītību galvaspilsētā un mājās atbrauc tikai brīvdienās. «Rīgā pirkt vai šūt apģērbu studentiem ir par dārgu, un viņi nāk pie mums,» saka šuvējas.

Pieredzējušās šuvējas savas meistarības noslēpumus nodod jaunajai darbiniecei Tatjanai Mediņai. Bijusī kuldīdzniece, kas profesiju apguvusi dzimtajā pilsētā, pārcēlās dzīvot uz Ventspili kopā ar vīru, lai atrastu šeit darbu. Kolēģes saka, ka ar laiku Tatjana kļūs par īstu gatavā apģērba šūšanas meistaru.

Pārējās salona darbinieces tāpat nesūdzas par pasūtījumu trūkumu un par krīzi neko nesaka. Viņas to vienkārši nav pamanījušas. Drīzāk, otrādi, kad visiem iestājās krīze, šuvējām darba apjoms pieauga. Daudzi ventspilnieki spiesti samazināt izdevumus jauna apģērba iegādei, tādēļ sākuši rūpīgāk attiekties pret savu garderobi. J

a kādam apģērba gabalam ir vajadzīgs neliels remonts, to uzreiz neizmet, bet atnes uz šūšanas darbnīcu. Cilvēki ar mazākiem ienākumiem biežāk pāršuj virsējo apģērbu un ilgāk to nēsā.

«Apģērbu remonts veido divas trešdaļas no visa šūšanas salona Siluets pasūtījuma apjoma, tos veic četri no sešiem šuvējiem,» stāsta Selga un Skaidrīte. Visbiežāk tiek mainīti rāvējslēdzēji. Pensionāri bieži nes remontēt savu apģērbu. Kamēr Ventas Balss viesojās salonā Siluets, to apmeklēja divi pensionāri – sieviete bija atnākusi uz mēteļa laikošanu, bet vīrietis atnesa bikses, kurām vajadzīgs remonts.

Ildze Ose-Kolosova (pa labi) uz šūšanas darbnīcu atnāca uzreiz pēc skolas, šūšanas knifiņus viņai iemācījusi Skaidrīte Meiere (centrā). Savukārt Tatjana Mediņa (pa kreisi) apguvusi profesiju Kuldīgā.

Foto: Juris Ģigulis

Ventspilī apģērbu šūšanas pakalpojumus sniedz:

SIA Dimants 2 (Andreja iela 4)

SIA Lagūna A.S. (Andreja iela 7/9)

SIA Leras (Bērzu iela 41)

Salons Siluets (Saules iela 20)

IK HGF Venta (Talsu iela 27)

Jeļena Kravčenko (Tirgus iela 7)

Tatjana Budnaja (Talsu iela 27)

IK V.D. (Jūras iela 15)

IU Zanda (Andreja iela 7)

Inese Zīle (Tirgus iela 7)

Avots: Ventspils domes Ekonomikas nodaļa

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: