Aukstais laiks aktualizē arī patversmes jautājumu. Līdz novembrim tā atvērta no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā, pēc tam – jau no sešiem vakarā.

Pieaugušo patversmē, Fabrikas ielā 2 a, ikdienas var uzturēties 30 pieaugušo, vajadzības gadījumā var izmantot vēl četras papildu vietas, saka Samariešu apvienības Ventspils nodaļas vadītājs Andis Sukurs.

Apvienība jau ceturto gadu sniedz pašvaldības apmaksātu pakalpojumu, ko izmanto ne tikai ventspilnieki, bet arī no citām pilsētām ieklīdušie bezpajumtnieki. Reiz te, piemēram, nakšņojis kāds cilvēks no Aizkraukles. Patversmē palaikam atgriežas arī pirmie klienti, kas te apmetās jau 2006. gadā: «Ir mums vecie kadri, bet klāt nāk arī jauni. Situācija no situācijas, protams, atšķiras, bet ne vienmēr  ir tā, ka cilvēks pats vainīgs pie tā, ka viņam nav dzīvesvietas.

Apstākļi ir ļoti dažādi.» Vasarā iestādē uzturas mazāk cilvēku, lai gan šovasar arī siltajā periodā praktiski visas vietas bijušas aizņemtas. Uz patversmi klientus dažkārt aizved arī pašvaldības policisti. Jānis Arājs, pašvaldības policijas vadītājs, teic, ka pagaidām grūti prognozēt, vai šosezon pilsētā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bomžu skaits pieaudzis vai samazinājies: «To varēs pateikt, kad sāksies aukstais laiks. Ziemā parasti saņemam iedzīvotāju zvanus par to, ka trepju telpās apmeties kāds cilvēks, kam nav, kur palikt.»

Tie, kas palikuši bez mājām un nav stiprā reibuma stāvokli (šādā gadījumā jāpaliek atskurbšanas izolatorā), parasti piekrīt policistu piedāvājumam doties uz patversmi, bet, pēc Arāja sacītā, retais no viņiem ir gatavs mainīt ierasto dzīvesveidu.

Arī Sukurs piekrīt pašvaldības policijas vadītāja uzskatam, tomēr piebilst: «Vai mēs, tie, kas dzīvojam labi, nereizi neesam bijuši soli tuvu tam, lai nokļūtu tur, kur atrodas tie, kas uzturas patversmē? Es domāju, no tā nav pasargāts  neviens, savukārt katram, kas ir pie mums, ir iespēja mainīties. Un reizēm  tā notiek.»

Nonākot patversmē, cilvēks saņem vakariņas un brokastis, viņam ir iespēja nomazgāties un izmazgāt veļu, bet astoņos no rīta atkal jādodas savās gaitās.

Ziemā, kad sākas mīnusi, iestāde ir atvērta arī pa dienu. «Mēs nevadāmies pēc priekšrakstiem, bet skatāmies, kāda ir reālā situācija. Ventspilī jāņem vērā ne tikai tas, cik ir auksts, bet arī vēja stiprums un virziens. Mitrums un vējš dažkārt ir niknāks par salu,» atgādina Sukurs. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: