Nama Pētera ielā 17 pirmā stāva dzīvokļu īpašniece ir kā gaisā izkūpējusi. Pērn viņas īpašuma neapdzīvotajos dzīvokļos aizsala ūdensvada un kanalizācijas caurules, vienu no istabām pārvēršot par slidotavu ar 10 cm biezu ledus kārtu. Mājas iedzīvotāji uztraucas – atkal tuvojas ziema.

Viņi atkal var palikt bez aukstā ūdens un tualetes. Trīsstāvu daudzdzīvokļu nams Pētera ielā 17 pieder pieciem īpašniekiem. Četri no tiem spēj atrast kopīgu valodu mājas apsaimniekošanā – šovasar mājai uzklāts jauns jumta segums, katru mēnesi tiek vākta naudiņa saimnieciskām lietām, tai skaitā arī sētnieka algošanai.

Taču viņi visi kļuvuši par 1. stāva trīs dzīvokļu īpašnieces Vijas Kaļķkalnes ķīlniekiem. Viņa un viņas pilnvarotā persona Egils Uļjanovs dzīvo Skrundā, bet Pētera ielas īpašumu ieķīlājuši Parex bankā (tagad Citadele).

Kaļķkalne varētu dzīvokļus izīrēt, taču elektroinstalācijas bojājumu un parādu dēļ tajos atslēgta elektrības padeve – lai to atjaunotu, Latvenergo speciālisti  pieprasa ievilkt jaunus vadus. Saimniece tērēties nevēlas, un tā dzīvokļi stāv tukši. Te sākas pārējo mājas iedzīvotāju bēdu stāsts.

Vienīgo ērtību nodrošinātāji – ūdens un kanalizācijas stāvvadi – uz 2. un 3. stāva dzīvokļiem ved cauri tukšajiem mitekļiem, bet ziemas aukstumā nekurinātajās telpās tie aizsalst, caurules salā pārsprāgst, atstājot mājas iemītniekus bez ūdens. 

Viens no mājas saimniekiem – Zigmārs Auziņš – uzņēmies mājas pārvaldnieka pienākumus. Viņš būtu gatavs problēmu risināt. Taču – kā? Šobrīd spēle notiek tikai vienā laukuma pusē, jo pirmā stāva dzīvokļu īpašniece te nav rādījusies jau pāris gadu, pilnvarotā persona – pusotra gada.

Turklāt ne viens, ne otrs neatbild ne uz tālruņa zvaniem, ne uz vēstulēm, kas sūtītas uz Skrundu. Pārvaldniekam nav nekādu iespēju ietekmēt notikumus. Palīdzēt nevar ne pašvaldība, ne arī banka – Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītāja Ingrīda Eklone skaidro, ka par īpašumu atbild vienīgi tā īpašnieks, bet Citadeles pārstāve atklāj, ka banka par īpašuma uzturēšanu rūpētos tā atsavināšanas gadījumā.

Viena no izejām varētu būt tukšo dzīvokļu apkurināšana. Taču tas prasītu ievērojamu naudas summu malkas iegādei, turklāt visiem zināms, kāda rocība šodien ir pensionāriem, un daudz vairāk jau nav arī strādājošajiem. Turklāt Kaļķkalne ar savu finansējumu nav piedalījusies ne jumta nomaiņā, ne arī sētnieka algošanā, par ko ir parādā pārējiem namīpašniekiem.

Šobrīd pārējie mājas īpašnieki apsver vienīgo iespēju kaut ko panākt – meklēt  palīdzību tiesā. Varbūt tādējādi izdosies piespiest īpašnieci uzturēt kārtībā savu īpašumu.

Foto: Juris Ģigulis

Pārvaldnieks Zigmārs Auziņš (centrā) noplāta rokas. Ko darīt, lai arī šoziem nebūtu jācīnās ar aizsalušo ūdensvada un kanalizācijas cauruļu radītajām problēmām, nezina arī mājas īpašnieki Zigrīda Tauriņa un Oskars Zariņš.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: