Pagājusī ziema uzskatāmi parādīja, ka arī privāto māju teritorijās, intensīvas kurināšanas laikā, visa apkārtne piepildās rūgtenas dūmu smaržas, bet apkārtējais sniegs ātri vien zaudē savu mirdzumu.

Rodas jautājums, kāda daļa kopējā piesārņojuma gaisā nonāk no privāto dzīvojamo māju skursteņiem? Kā tas ietekmē apkārtējo vidi?

Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, Ventspilī uzsākts darbs pie gaisa kvalitātes novērtēšanas. Šobrīd statistikā iekļauta informācija ir tikai  par lielajiem piesārņotājiem, piemēram, katlu mājām Ventas labajā un kreisajā krastā, taču nav noslēpums, ka apkures sezonas laikā lielu ieguldījumu kopējā gaisa piesārņojumā dod individuālā apkure.

Lai gaisa piesārņojuma datormodelis tiktu veidots pēc iespējas pilnīgāks, pilsētas dome lūdz ventspilniekus, privāto māju īpašniekus, piedalīties iedzīvotāju aptaujā. Anketas ir iespējams aizpildīt gan elektroniski, gan rakstiski – šādā veidā anketu izplatīšanā paredzēts lūgt talkā skolēnus, lai viņi kopā ar vecākiem atbildētu uz anketā iekļautajiem jautājumiem.

Pilsētas domes vides uzraudzības nodaļa atklāj, ka notiks arī iedzīvotāju aptauja, speciālistiem apstaigājot un iztaujājot māju iedzīvotājus. Anketēšanu plānots veikt līdz šī gada beigām, savukārt rezultātu apkopošanu – līdz nākošā gada vasarai. Pētījumu veiks SIA Estonian, Latvian & Lihuanian Environment. Tālākā rīcības programma gaisa piesārņojuma samazināšanai būs atkarīga no iegūtajiem rezultātiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: