Lai arī Veselības ministrija veselības aprūpes jomai papildus piešķīra vairākus miljonus eiro, garo gaidīšanas rindu problēmas tas nav atrisinājis.

Papildus piešķirtā finansējuma lielākā daļa novirzīta medicīnas iestāžu infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficīta segšanai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts asinsdonoru centra un citām vajadzībām. Savukārt ambulatoro pakalpojumu – speciālistu konsultāciju un izmeklējumu – apmaksai ir piešķirts tik mazs papildu finansējums, ka tas garās gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nav mazinājis. Tādēļ neko iepriecinošu pacientiem nevar pateikt arī Ventspils medicīnas iestāžu vadītāji.

Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule informē, ka papildus piešķirtais valsts finansējums ir bijis tik neliels, ka poliklīnikai tas ļāvis nosegt tikai līdzšinējo finansējuma pārtēriņu, bet rindu mazināšanai nekas nav atlicis. Tādējādi līdzšinējā situācija ar rindām nav mainījusies un arī līdz gada beigām nekādas izmaiņas visdrīzāk nav gaidāmas.

Poliklīnikā uz vairākiem izmeklējumu veidiem viss gada finansējums jau ir iztērēts. Piemēram, pacienti šogad, visticamāk, vairs nevarēs tikt uz valsts apmaksātu osteodensitometrijas izmeklējumu, arī rentgenu, izņemot atlaižu grupas. Gada finansējums iztērēts arī ausu, kakla un deguna ārsta pieņemšanām, līdz gada beigām jau ir izveidots pieraksts uz valsts apmaksātu vizīti pie acu ārsta. Tas nozīmē, ka uz minētajiem ambulatorajiem pakalpojumiem šogad var tikt tikai par maksu. Bet uz citiem valsts apmaksātajiem pakalpojumiem ir jāgaida lielākā vai mazākā rindā.

Salīdzinoši priviliģētā situācijā ir rehabilitācija, kas ir valsts prioritāšu sarakstā, tādēļ šajā jomā finansējuma pietiek, un arī jaunās ārstnieciskās vingrošanas zāles tukšas nestāv, atklāj Sormule.

Arī slimnīcā gaidīšanas rindu situācija nav mainījusies. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne informē, ka papildu finansējums rindu mazināšanai slimnīcai nav iedots, tādējādi kopējais ambulatoro izmeklējumu skaits šogad būs pat mazāks nekā pērn, kad gada nogalē tomēr tika piešķirta papildu nauda.

Gaidīšanas rindas ir gan uz plānveida operācijām, gan uz gandrīz visiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem, tostarp uz datortomogrāfiju, ultrasonogrāfiju, magnētiskās rezonanses izmeklējumiem un citiem. Tikmēr atšķirībā no poliklīnikas slimnīcā uz rentgenoloģiskajiem izmeklējumiem valsts finansējuma pietiek un šobrīd rindu nav. Tas nozīmē, ka ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu uz rentgenu var tikt, maksājot tikai pacienta iemaksu.

Rindas veidojas arī uz atsevišķiem maksas pakalpojumiem, īpaši pie acu ārsta, jo slimnīcas ārsti ir ļoti iecienīti ne tikai Ventspilī, bet arī visā Kurzemes reģionā. Tādēļ, pateicoties otra acu kabineta izveidei, ko plānots pabeigt līdz gada beigām, rindas varētu samazināties.

Optimismam par ambulatoro pakalpojumu pieejamības uzlabošanos nākamajā gadā šobrīd nav nekāda pamata. Pieejamie plānošanas dokumenti liecina, ka arī nākamgad rindu jautājumā situācija nemainīsies. Ambulatorajiem pakalpojumiem finansējums ir plānots šā gada apjomā.

Pacienti aicināti atcerēties atteikt savu pierakstu, ja viņiem ir mainījušies plāni un viņi pie ārsta vai uz izmeklējumu ierasties nevarēs. Tādā gadījumā viņu vietā varēs pieņemt citu pacientu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: