Ar jaunu mikroskopu aprīkots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas operāciju bloks, kas pavērs plašākas iespējas ausu, kakla un deguna operāciju veikšanai.

Šonedēļ ar jauno, moderno mikroskopu, kas iegādāts par Ventspils pašvaldības piešķirto finansējumu, veiktas jau pirmās divas ausu operācijas, kas speciālistiem ļāvis novērtēt tā sniegtās ērtības un jaunās operāciju iespējas. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas otolaringologs jeb ausu, kakla un deguna ārsts Kalvis Straupmanis par jauno operāciju mikroskopu ir ļoti gandarīts. Salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes mikroskopiem, tam ir labāka optika, tādēļ var gūt lielāku palielinājumu, kā arī apgaismojums ir spilgtāks, kas ļauj labāk pārredzēt operācijas laukumu. Tam ir dažādi lēcu fokusu attālumi, kas piemēroti dažādu operāciju veidiem.

Speciālists novērtē, ka to ir vieglāk regulēt, pabīdīt, pagrozīt un nofiksēt, tādēļ vairs nav vajadzīga asistenta palīdzība, kā tas bija darbā ar vecajiem mikroskopiem. «Strādāt ir daudz vieglāk un ērtāk,» uzsver Straupmanis. Pluss ir arī tas, ka mikroskopam ir vēl viens okulārs, kā rezultātā operāciju vienlaicīgi var vērot arī asistents.

Vācijā ražotais mikroskops pamatā tiks izmantots ausu operācijām. Taču tas ir piemērots arī deguna un rīkles operācijām. Jaunais mikroskops ir iegādāts ar perspektīvu, domājot arī par balsenes ķirurģijas attīstību Ventspils slimnīcā. Mikroskops ir universāls, atsevišķu manipulāciju veikšanai to varēs izmantot arī citu specialitāšu ārsti, tai skaitā ķirurgi.

Jau rakstījām, ka, pateicoties Ventspils pašvaldības piešķirtajam finansējumam, nesen iegādāta arī laparoskopijas iekārta ginekoloģisko operāciju veikšanai. Ar laparoskopijas metodi veiktajām operācijām ir lielas priekšrocības, jo šīs operācijas var izdarīt ar ievērojami mazākiem griezieniem, kas būtiski mazina sāpes pēcoperācijas periodā un ļauj pacientam daudz ātrāk atveseļoties un atgriezties ikdienas dzīvē un darba vidē.

Ventspils pašvaldība slimnīcai ik gadu piešķir 155 tūkstošus eiro, kas tiek izlietoti gan jaunu medicīnas tehnoloģiju iegādei, gan arī jaunu veselības aprūpes pakalpojumu ieviešanai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: