Vakar Andra Gaujas aktierfilma ''Izlaiduma gads'' tika demonstrēta Ventspils kinoteātrī ''Kino Rio'', kurā bija ieradušies arī paši filmu veidotāji. Pasaules pirmizrādi tā piedzīvoja Monreālas kinofestivālā 27. augustā, kas ir vienīgais A klases filmu festivāls Ziemeļamerikā.

Šī ir režisora pirmā pilnmetrāžas spēlfilma. Pirms trim gadiem ASV viņš guva plašu ievērību pasaulē ar savu iepriekšējo darbu – dokumentālo filmu „Ģimenes lietas”, kas uzvarēja ASV lielākajā dokumentālo filmu festivālā ''Silverdocs''. Šoreiz filmas ''Izlaiduma gads'' radošā grupa bija īpaši parūpējušies par pārsteigumu Ventspils skatītājiem, jo starp kinoteātra rindām varēja sastapt ''Ģimenes lietas'' galvenos aktierus.

 

Filma ''Izlaiduma gads'' stāsta par jaunu skolotāju Zani, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē visu enerģiju velta darbam – viņa cenšas nodibināt kontaktu ar savu audzināmo klasi kādas Rīgas skolas nepakļāvīgajiem jauniešiem. Kad Zane aptver, ka viens no skolēniem ir iemīlējies viņā, jaunā skolotāja nonāk sarežģītas izvēles priekšā – ļauties personīgai laimei vai palikt uzticīgai savam labās skolotājas ideālam.

 

Filmā ''Izlaiduma gads'' galveno lomu atveido Inga Alsiņa-Lasmane, un tajā līdzās profesionāliem aktieriem ir apzināti izvēlēti daudzi jaunieši bez iepriekšējas pieredzes kino. Tajā lomas atveido arī Mārcis Klatenbergs, Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, slavenais Krievijas aktieris Andrejs Smoļakovs, kā arī daudzu Latvijas skolu un augstskolu jaunieši.

 

Filmas režisors Andris Gauja portālam ventasbalss.lv pastāstīja, ka filmas temats šķita aktuāls un tās izaicinājums bijis parādīt, cik solīdām jābūt skolotāju un skolnieku attiecībām. Vai tajās pastāv robežas un reālistiski tās attēlot filmā – panākt īstuma garšu. Filma tapusi viena gada laikā, jo bija nepieciešami visi četri gadalaiki, līdz ar to panākot gan ziemas efektu, gan vasaras. Runājot par filmas galveno aktrisi Andrim jau sākumā esot bijis skaidrs, ka galveno lomu atveidos Inga Alsiņa – Lasmane. Viņš nepazīstot nevienas citas aktrises, kurai skolotāju loma piestāvētu vairāk.

 

Ventasbalss.lv aprunājās arī ar kino apmeklētājiem, kuri pēc filmas bija dažādās domās par to. ''Filmu var noskatīties vienā elpas vilcienā, bet ap vēderu gan paliek slikti mūzikas dēļ'', ''paldies režisoram, ka tik reālistiski tika attēlota dzīve skolā''. ''Noteikti pieskaitāma pie Latviešu zelta fonda filmām, viss ieturēts vecajā stilā''. ''Filma normāla, mūzika gan zem katras kritikas''. ''Pēc pirmām ainām zūd pārliecība, ka filma būs skatāma''. Viens no apmeklētājiem īpaši uzsver mūsdienu jauniešu attieksmi, jo filma parādot, ka šobrīd jaunieši nobīstas no atbildības.

 

Viens no filmas galvenajiem aktieriem ir Mārcis Klatenbergs. Patreiz viņš strādā restorānā un paralēli mācās par restorāna vadītāju. Uz uzdoto jautājumu vai turpinās attīstīt aktiera karjeru Mārcis atbild ilgi domājot: ''Šobrīd mans uzdevums ir pabeigt savas studijas un turpināt strādāt restorānā, bet, ja būšot kāds piedāvājums, tad kāpēc gan neizmēģināt spēkus arī tajā''.

 

Filma "Izlaiduma gads" jau pirmajās četrās dienās Latvijas kinoteātros sasniegusi rekordlielu skatītāju statistiku - 5,5 tūkstoši cilvēku, un masu medijos vērojama liela interese par to. Filmu kopumā Latvijā plānots izrādīt aptuveni 110 vietās - gandrīz visās pilsētās, kā arī mazākos novadu centros.

 

Apskati FOTO!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: