Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atgādina, ka šodien ir pēdējā diena, kad vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas (eID) karte, bet nav pases, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajās nodaļās var izņemt vēlētāja apliecību dalībai 12. Saeimas vēlēšanās.

Vēlētāja apliecību izsniedz bez maksas, un tā jāizņem tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Informācija par izdevējiestādi ir norādīta uz personas apliecības, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Pēc PMLP sniegtajām ziņām, līdz vakardienai vēlētāju apliecību bija izņēmis 3141 vēlētājs jeb nedaudz vairāk kā viena desmitā daļa to pilsoņu, kuriem tāda nepieciešama. Tiesības saņemt vēlētāja apliecību 12. Saeimas vēlēšanās ir 27 520 jeb 1,8% balsstiesīgo pilsoņu.

Saeimas vēlēšanās atšķirībā no pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām vēlētāju uzskaitei nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Lai nodrošinātu principu "viens vēlētājs - viena balss", katram balsotājam pasē izdara atzīmi - spiedogu - par dalību vēlēšanās. Savukārt vēlētājs drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc izvēles.

Tā kā personas apliecībā spiedogu iespiest nevar, tad vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, 12. Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties, ja balsojot kopā ar personas apliecību uzrādīs arī vēlētāja apliecību. Šajā gadījumā spiedogs par dalību vēlēšanās tiks iespiests vēlētāja apliecībā, un tā būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai. Pārējiem vēlētājiem balsojot jāuzrāda derīga Latvijas pilsoņa pase.

12. Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 4. oktobrī. Vairāk par vēlētāju apliecību saņemšanas kārtību var uzzināt CVK tīmekļa vietnē www.cvk.lv vai pa tālruni 6704 9999.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: