Ja ieviešot Eiropas Savienības (ES) energoefektivitātes direktīvu, notiks straujš siltumenerģijas tarifu pieaugums, kā to prognozē Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija, ar to tiks grauta centralizētā siltumapgādes sistēma, preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Aprēķini liecina, ka, īstenojot energoefektivitātes pienākumu shēmas, siltumenerģijas tarifi palielinātos par 5-25%, bet plānotais siltuma tarifa pieaugums "Ventspils siltumam" būtu 10,3%.

"Protams, ka par 10% paaugstināt tarifu ir augstākā mērā cūcība. Mēs apkurē Ventspilī esam pārgājuši no mazuta uz šķeldu, un tas deva iespēju par 5% samazināt tarifu. Tagad tiek veiktas investīcijas, lai izmantotu dūmgāzu siltumu, un es ceru, ka mēs vēl varēsim mazliet samazināt tarifu," norādīja Lembergs. "Tad iznāks, ka tas, ko mēs esam darījuši, lai tarifs samazinātos, tiks "noēsts", un vēl pietrūks, un būs jāpalielina tarifs," bažījas Lembergs.

"Pie tam ar to tiek grauta centralizētā siltumapgādes sistēma un tiek stimulēts, ka katra māja, tostarp daudzdzīvokļu māja, pāriet uz autonomo apkuri," norādīja Lembergs, piebilstot, ka apkures sistēmu tehnoloģijas, tostarp vides piesārņojuma samazināšanai paredzētās, izmaksā ļoti dārgi. "Līdz ar to viena sistēma tiek sadragāta, un otru radīt cilvēki nav spējīgi. Tas faktiski noved pie pretēja rezultāta, arī vides ziņā pie negatīva rezultāta," norādīja Lembergs.

Tāpat Ventspils mērs uzsvēra, ka atšķirībā no citām ES valstīm Latvijai oglekļa dioksīda jeb CO2 izmešu samazināšana nav aktuāls jautājums, taču tas tiek mums uzspiests no ES puses. "Latvija, salīdzinot ar 1990. gadu, samazinājusi CO2 izmešus par 240%. Latvija ir vienīgā ES dalībvalsts, kas CO2 absorbē vairāk nekā emitē. Līdz ar to mums bilance ir pozitīva, un Latvijai nekādi specifiski energoefektivitātes pasākumi nav jāveic. Tie jāveic valstīm, kurām šī bilance ir negatīva," norādīja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: