Autortiesību aizstāvji nolēmuši stingrāk kontrolēt mūzikas legālu atskaņošanu publiskās vietās.

Daudzi no uzņēmējiem darbojas nišā, kur būtiska ir patīkamas atmosfēras radīšana. Viens no populārākajiem atmosfēras radītājiem ir mūzika. Bāros, naktsklubos un sporta klubos tā ir neatņemama sastāvdaļa, bet veikalos, skaistumkopšanas salonos, frizētavās un citās iestādēs tiek izmantota fona mūzika. Pagaidām šai kategorijā neietilpst sabiedriskais transports, taču tā iekļaušana maksātāju sarakstā šobrīd tiekot apspriesta.

Saskaņā ar Autortiesību likumu, par mūzikas atskaņošanu publiskās vietās – vai tas ir radio vai mūzikas CD – ir jāmaksā. Kā liecina biedrības Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) pieredze, uzņēmēji, īpaši reģionos, bieži nav informēti, ka par mūzikas atskaņošanu ir jāmaksā atlīdzība. 

LaIPA izpilddirektore Ieva Platpere atklāja, ka Ventspilī ir reģistrētas 133 publiskas vietas, kur atskaņo mūziku. Vairāk nekā trešā daļa autortiesības maksā. No septembra Ventspilī, tāpat kā vēl deviņās pilsētās, strādā LaIPA reģionālais pārstāvis, kas divu nedēļu laikā noslēdzis vēl 11 līgumus.

Latvijā šo maksājumu veikšanu uzrauga LaIPA, kas aizstāv mūzikas izpildītājus un ierakstu kompānijas un biedrība Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA), kas aizstāv autoru tiesības.

Kafejnīcas Ērmanītis īpašniece Sandra Janovska stāsta, ka viņas kafejnīca autortiesības maksā jau piekto gadu. Viņa atzīst, ka summas nav mazas. Ja vēl LaIPA iekasē pieņemamu summu - 60 latus gadā, tad AKKA/LAA jāsamaksā jau 130 latus gadā. Šo summu uzņēmēja sadala vairākos maksājumos, lai nebūtu tik sāpīgi. Viņa spriež, ja autortiesības maksātu visi, tad šis maksājums, iespējams, būtu mazāks. Ērmanītī ikdienā var dzirdēt divas radiostacijas – Latvijas radio2 un Kurzemes radio. Maksājuma lielums ir atkarīgs no kvadratūras lieluma.

Savukārt viesu mājas Kupfernams prokūrists Raitis Danluvs uzskata, ka šie maksājumi nav dārgi. Abām organizācijām sanāk maksāt nedaudz vairāk kā 100 latus gadā. Toties bez raizēm var atskaņot mūziku gan kafejnīcā, gan skaistumkopšanas salonā. Parasti tiek atskaņoti diski ar noskaņas mūziku.

Maksājuma  lielums ir atkarīgs no tā, kāda loma uzņēmēja komercdarbībā ir izmantotajai fonogrammai – vai tā tiek izmantota kā fona mūzika vai ir saimnieciskās darbības būtiska sastāvdaļa (klubi, aerobikas, deju nodarbības). To ietekmē arī fonogrammu izmantošanas biežums, kā arī noteiktos gadījumos – apmeklētāju skaits un ieejas maksa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: